top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Sparta avgjorde nervedrama i sudden death, vant 2-1 over Stjernen i kvartfinale-thrilleren

Oppdatert: 4. mar. 2023

Det ble som ventet en tett og jevn match der hvor hjemmelaget tok første stikk i kvartfinale-thrilleren ved Parker Bowles etter underkant av 19 minutter ut i fjerde periode

Foto: Jon Anders Johansen


Før kampen hadde sarpingene vunnet tre av fem oppgjør mot Stjernen og gikk forbi på innbyrdes med et nødskrik etter den siste kampen der hvor begge lag endte med 90 poeng. Tidligere oppgjør hadde Stjernen vunnet 4-3 og 4-2 i Sparta Amfi mens Sparta hadde vunnet 3-1 og 2-0 i Stjernehallen samt den siste kampen i Sparta Amfi med 3-2 etter sudden death.

Det skulle tilsi at det ligger an til en svært åpen og jevn kvartfinaleserie i dette lokalderbyet.


Til kampen var også hele tre Sparta-spillere tilbake fra skade i Vetle Salsten, Miihkali Teppo og Jonas Meisingset.


Det var Sparta som åpnet best i perioden sjansemessig der hvor lagene tok og følte på hverandre litt. Hjemmelaget får muligheter i to overtall etter hverandre uten resultat. Vi må helt til drøye 13 minutter for å få den første store muligheten i matchen der hvor Jonas Nyhus Myhre skyter på Stjernen-keeper Jesper Eliasson og returen spretter rundt målområdet uten at noen Sparta-spillere får trykket inn pucken i målet.


Vi skal til drøye 17 minutter av perioden hvor Sparta har en spiller utvist og bortelagets Brendan Ellis mister pucken på offensiv blå, Niklas Roest kommer i full fart alene med keeper og setter pucken til høyre for Eliasson, dermed 1-0 til sarpingene i det første kvartfinaleoppgjøret. Det er også det siste viktige som skjer i perioden og 9-10 i skudd til Stjernen.


"Det er ekstremt bra stemning under disse kampene her, fullsatt hver match og Spartafansen er opp mot de beste i Norge vil jeg si"

Bortelaget fra Fredrikstad åpner den andre perioden langt bedre enn den første og har fått mer fart på jerna. Begge lag har sine gode perioder i midtperioden men det er Stjernen som skal få sitt første mål for kvelden etter et skudd fra blå som skifter retning via en Sparta-spiller og lander på køllebladet til Austin Cangelosi. Han setter pucken sikkert i nettaket og 1-1 i kampen så langt.

Kampen tar seg opp og det koker litt på isen på dette tidspunktet av kampen med flere gode muligheter for begge lag før det etter hvert ender opp med en liten stillingskrig mot slutten av perioden. Stjernen får to mann utvist på tampen der hvor Sparta åpner den siste perioden med fem mot tre. Skudd 10-9 til Stjernen.


Kampen noe forsinket før den tredje perioden da det fortsatt var vann på isen. Da benyttet supportere fra begge lag å lage en kjempestemning i påvente av at pucken skulle droppes. Man kan vel trygt si at stemningen nådde nye høyder i ærverdige Sparta Amfi.


Kampen svinger godt fram og tilbake med flere gode muligheter til begge lag mens det er Vetle Salsten for Sparta som er nærmest med et skudd i stolpen for de blå til å begynne med. Og for hver avslutning er det en liten krig foran mål både før og etter avblåsning, en skikkelig sluttspillkamp verdig.

Spenningen er til å ta og føle på når Sebastian Selin skyter i tverrliggeren etter 15 minutter spilt av den tredje perioden på stillingen 1-1 i kvartfinaleoppgjøret. Perioden ebber ut uten scoringer og det hele må avgjøres på sudden death.


I forlengelsen er det Stian Nybraaten Hansen som får den den største sjansen til Stjernen der hvor han tilnærmet har åpent mål men en god Tobias Normann får slengt seg over og får reddet skuddet med skinna.


"Jeg får masse spilletid og er i sjokk egentlig over hvor mye jeg får spille"

I stedet er det Sparta som avgjør med et minutt igjen å spille der hvor Parker Bowles vinner pucken bak Stjernens mål etter et skudd fra blålinja, han går kjøkkenveien og setter pucken forbi Jesper Eliasson til øredøvende jubel fra hjemmefansen. Sparta vinner det spennende oppgjøret 2-1 og tar første stikk i kvartfinaleserien.


- Det var ordentlig sliteseier, den matchen her kunne ha gått hvor som helst. Stjernen hadde mye vasse sjanser men jeg er veldig fornøyd med seier og glad for at vi trakk det lengste strået, sier unggutten Jonas Nyhus Myhre.


18-åringen ble hentet inn fra Lørenskog rett før deadline for å dekke opp for skader hos de blå og klokket inn drøye 15 minutter i dagens derbykamp, noe han fikk kjenne på den fantastiske stemningen av de 2702 tilskuerne som var i Sparta Amfi i kveld.


- Ja, det er ekstremt bra stemning under disse kampene her, fullsatt hver match og Spartafansen er opp mot de beste i Norge vil jeg si, det er ordentlig gøy å spille foran et fullsatt Sparta Amfi, sier han videre.


- Det gjør inntrykk på deg?


- Ja, har aldri spilt i Sparta Amfi på seniornivå før så når jeg kom hit så fikk jeg sjokk over hvor bra fansen var, sier han.


Sjokkert over mye spilletid i klubben

Og med sin 4. klubb for sesongen etter overgangen fra Lørenskog så har han blitt kastet inn til ulvene i derby og kvartfinaleserie mot Stjernen og nyter stor tillit tross sin unge alder.


- Det var vel aldri meninga å spille for fire klubber men sånn ble det jo. Jeg har hørt veldig mye bra med Sparta om hvordan de utvikler unge spillere så det var egentlig nesten en "no brainer". Jeg har blitt tatt kjempegodt i mot så det er bare bra gutter i laget her og de tar godt vare på meg, forteller Nyhus Myhre og legger til:


- Jeg får masse spilletid og er i sjokk egentlig over hvor mye jeg får spille. Men det er kjempekult det, nyter øyeblikket og lærer noe hver dag. Jeg er veldig takknemlig for den muligheten jeg har fått.


- Det kan bli fort mange matcher av disse oppgjørene her?


- Serien her kan fort gå til syv matcher. Nå spilte ikke vi vår beste kamp i dag men det er bare å nullstille seg og kjøre på til neste match.- Hvor tøft er det ute på der egentlig?


- Selvfølgelig det koker med publikum, dommere og motspillere. Det er trykk foran mål, taklinger og dueller hele tiden, sier Nyhus Myhre med to sting i overleppa fra dagens match og som er allerede godt integrert i særpedialekta når han sier "prekæs" i det han forlater intervjuet.


Veldig surt

Jonathan Hermansson synes det var moro å være ute på isen når det kokte som verst på tross av det sure tapet i sudden death.


- Nei, det var veldig surt men heldigvis var det bare den første kampen av syv så vi kommer sterkere tilbake neste kamp. Jeg tror det er mye nerver utpå der, full hall og første sluttspillkamp - det er moro å være utpå der og det er bare å komme tilbake igjen, sier Hermansson etter at 1-2 tapet var et faktum.


- Litt dårlig første periode men det tok seg opp i den andre perioden. Hva ble sagt i pausa?


- Vi prøver bare å spille vårt spill og tenke mest på oss selv, vi fikk tatt en prat etter første der og henter oss opp igjen. Det er vel alltid litt nerver i en sånn kamp her, to lag som vil vinne så det er mye nerver, sier han.


- Og en fantastisk stemning på tribuna?


- Man blir litt påvirka av det. Alle Stjernen-supporterne er på plass og dem gjør en fantastisk jobb her på tribunen og vi hører dem veldig godt selv om det er flertallet av særpinger her - jeg synes fansen våres er fantastiske.


Og Hermansson tror også det blir en lang serie i kvartfinalen når man ser tilbake på de jevne resultatene mellom klubbene denne sesongen.


- Ja, det blir nok syv kamper hvis du spør meg, det er to jevne lag som spiller tøft og hardt så, det blir syv harde kamper, avslutter Hermansson til Hockey4You.


Neste kamp er på søndag kl. 17.00 i Stjernehallen.


Alle bilder: Jon Anders Johansen


Comments


bottom of page