top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Meritterte Leif Carlsson skal lede Comet til opprykk

Omsider klarte Comet å lande en trener og nå har de signert den meritterte treneren Leif "Leffe" Carlsson som sin hovedtrener for neste sesong og opprykksambisjonene står ved lag

Foto: IMAGO / Jan Huebner


Det er ingen hvem som helst som går i boksen neste sesong for de grønnkledde, Leif Carlsson har to SM-gull som spiller og to SM-gull som assistenttrener for storklubben Färjestad og er vant til å være under press for suksess når man både har vært i Färjestad og Leksand. Carlsson har en høy status i Karlstad etter 11 sesonger som spiller og 11 sesonger knyttet til klubben i flere roller, derav 4 sesonger som hovedtrener for utviklingsklubben Skåre der hvor han jobbet med Färjestad-talentene men også som sportssjef, GM og hovedtrener for storklubben. Som Färjestad-trener førte han også klubben til 2 semifinaler og en finale samt vært med på et av de mange kvalikdramaene til Leksand.

I 19/20 sesongen tok han sin første jobb utenlands i tyske EV Landshut i DEL2, en by med drøyt 73 000 innbyggere utenfor München uten suksess. Klubben har slitt på nedre halvdel av tabellen og Carlsson fikk sparken i november. 57-åringen har vært uten jobb før Comet kom på banen hvor de nå har blitt enige om en et-års kontrakt.


"Han fikk på en måte oppleve Halden Ishall og Comet på sitt beste"

Trenerkabalen i Comet har vært både kronglete og en lang reise etter at klubben uttalte de ønsket å presentere en ny trener rett over påske. Den nyheten har altså latt vente på seg og sportssjef Martin Engebretsen forklarer hvorfor:

- Vi fikk vite i slutten av januar at Fredrik Glader ønsket seg nye utfordringer og da begynte den prosessen ganske umiddelbart, vi hadde tre navn på blokka og Carlsson var en av de tre. Etter de tre møtene så fant vi ut at Carlsson var vårt førstevalg da hans filosofi matchet bra med våre ambisjoner og den ressursen han er som en hockeyperson følte vi kan gagne klubben veldig godt. Vi ga et tilbud men det var litt tidlig for han å ta en avgjørelse der og da så vi fortsatte å sondere markedet videre, sier Engebretsen.


Klubben hadde flere trenere på besøk men Engebretsen forteller videre at man falt stadig tilbake til Carlsson som et klart og tydelig førstevalg og man inviterte treneren for å kunne se et par kamper med laget i 1. divisjon.

I den siste hjemmekampen mot Lørenskog og en av play-in kampene mot samme lag fikk Carlsson se potensialet i både klubb og publikum som gjorde et positivt inntrykk på svensken.


- Han var på en av de matchene hvor vi hadde bortimot 1500 tilskuere og fikk på en måte oppleve Halden Ishall og Comet på sitt beste, jeg tror det var en positiv opplevelse for hans del også, forteller Engebretsen.


Et kupp for Comet - innenfor de økonomiske rammene

Det som er klart er at Comet har hentet en trener på en av de øverste hyllene trener-butikken kan gi og kostnadene følger som normalt deretter. Når Carlsson måtte forlate Färjestad i 2017 kom det fram i svenske medier at treneren tjente tett opp mot en million svenske kroner i klubben, sportssjefen i Comet er tydelig på at det ikke er tilfelle denne gang.


- Vi har klart å lande et kupp vil jeg si, han vet på en måte ressursene til klubben og han vet hvordan ståa er så han kommer ikke hit for det økonomiske. Det er de sportslige utfordringene som drar han hit så vi har ikke gått utover det vi hadde budsjettert for en trener uansett. Vi har vært dønn ærlige på at det her er det vi har og "that's it" og så måtte vi selge inn klubben istedenfor og heldigvis løste det seg, understreker sportssjefen.

Carlsson har sin base i Karlstad til vanlig med familien på plass der men har også venner og bekjente i Strömstad der hvor han skal bo under den første sesongen som Comet-trener. Dette var en av tingene som talte for at 57-åringen takket ja til trenerjobben i Halden, at han kunne være nærmere familien med kort vei til Sverige og Karlstad.


- Det er to hovedårsaker til at jeg velger å gå til Comet. For det første så er det en spennende reise som Comet skal gjøre og vi skal gjøre som jeg har blitt fortalt om, det andre er at det er en veldig bra mulighet til å være nærme familien hjemme med 2,5 time hjem til Karlstad, forteller Carlsson til Hockey4You.57-åringen har vært uten jobb siden han måtte forlate jobben i Tyskland i november men har hatt mer enn nok å gjøre siden den gang.


- Jeg har tittet veldig mye på hockey i tillegg til at jeg har vært hjemme med familien. Jeg har blitt morfar og har da vært behjelpelig på den biten, dessuten har jeg ladet batteriene, sier Carlsson.


"Min filosofi er disiplin, hardt arbeide og at spilleren skal få utøve sitt talent på best mulig måte"

Med bakgrunn i sin brede erfaring fra SHL, HockeyAllsvenskan og DEL2 er ikke Carlsson skremt over nivået i norsk 1. divisjon av den grunn. Det fikk han se tidligere i vår når han besøkte Halden ved et par anledninger.


- Jeg har var å tittet på Comet et par ganger i vår og jeg må si at det var et ganske bra nivå. Mange unge spillere som vil veldig mye og jeg synes det er en god utviklingsarena, sier Carlsson.

Trener Carlsson har hatt et forhold til Strömstad i mange år allerede og skal bo der under sesongen, han kommer til Halden i sommer for å følge noen av sommertreningene, møte spillergruppen og resten av klubben før han på alvor starter opp med oppkjøringen i august.


- Jeg gir spillerne et veldig stort ansvar der hvor de skal utvikle sitt talent på best mulig måte med litt styring fra meg og min trenerkollega. Jeg har fått mye erfaring fra min tid som spiller og leder på det nivået jeg har vært på og har hatt Conny Evensson som mentor. Min filosofi er disiplin, hardt arbeide og at spilleren skal få utøve sitt talent på best mulig måte, da tror jeg at en spiller utvikles fortere og på en best mulig måte, sier 57-åringen.


Grøndahl imponerte - gleder seg til å ha han i laget

Under visitten i Halden i våres fikk han se to kamper med de grønne over Lørenskog og Carlsson lot seg imponere over det han så av Jørgen Grøndahl i de kampene og gleder seg over at han er klar for Comet neste sesong.


- Jeg synes han er en veldig bra hockeyspiller når jeg så han under de kampene og synes det er en veldig god tilvekst for Comet. Han er sterk med pucken, bra fart på skøytene og vi kommer til å spille en ishockey som er veldig rask i tillegg til at vi kommer til å være kompakte.


Sportssjef Engebretsen forklarer at Carlsson ikke var spesielt inne å "instruerte" overgangen om Grøndahl men at det er en spiller som passer inn i trenerens filosofi.

- Carlsson har full tiltro til den jobben jeg gjør men vi har på en måte "holdt av" importplassene slik at han kan være med å bidra der. Deretter har han tro på den stammen vi hadde fra i fjor og ønsker å bygge videre på det, han er veldig fan av hva vi tenker rundt det å bygge lag og et kollektiv som er viktigere enn enkeltspilleren, sier sportssjefen og fortsetter:


- Han har ikke vært inne spesielt på Grøndahl-overgangen men det er en sånn type spiller han liker. Det er viktig for han å forsvare med fem mann og angripe med fem mann. Grøndahl er på en måte en slik type spiller på samme måte som Arttu (Niskakangas red anm.) som passer inn i hans hockeysett å spille på og det er også vært vår strategi så det vitner om at de tankene matcher godt.


Spennende med merittert trener

Lokale Håkon Vaglen bandt seg til klubben forrige sesong med en langtidskontrakt og uttrykte et klart ønske om å rykke opp med moderklubben. Nå gleder han seg over den nye treneren som Comet har signert.


- Dette er spennende, det er en veldig merittert trener som har vært i svensk Eliteserie og Tyskland. Det er en litt utradisjonell figur som kommer inn i norsk 1. divisjon egentlig så det blir veldig spennende, forteller Vaglen.


Sportssjef Martin Engebretsen har hatt dialog med spillerne underveis om hvilke trenere klubben har jobbet med før de landet på nevnte Carlsson.

- Ja, det har vært en fin dialog med Martin på hvilke navn han ønsket seg, sånn som jeg har forstått så har det vært litt humper på veien men at man til slutt landet på han, det var jo veldig flott egentlig, sier Vaglen og fortsetter:


- Det vi spillerne har snakket om er at vi har ønsket en lik type som Fredrik (Glader red. anm) som spiller en sånn type hockey. Og sånn det virker på Leif så er det ganske likt på en måte. Vi ønsker oss en offensiv trener som på samme måte kan stramme opp i egen sone som vi veit vi trenger for å ta det siste steget.


- Hva er det som mangler i Comet for å kunne gå hele veien?


- Vi må forsterke på noen posisjoner, da tenker jeg litt på at vi må ha fire velgående gode rekker som kan på en måte gjøre sine roller. Det ble nok litt for mye rovdrift på en del spillere i fjor, det funker ikke å spille en halvtime annenhver dag på en måte. Man må kunne dele minuttene på flere og ha et mer velgående lag av fire rekker, vi hang som regel med i halve kampen i kvaliken men røk etterpå, forklarer Vaglen til Hockey4You.


Björklund er neste hovedmål

Martin Engebretsen har nå sikret et av sine hovedmål å skaffe en hovedtrener til Comet, det andre hovedmålet er å få backen Tobias Björklund til å fortsette i klubben. 27-åringen hadde en svært god sesong i Comet-drakta med sine 13 mål og 25 assist på 38 kamper og vil være en viktig brikke for klubben i det neste steget om opprykk.


- Det er ikke noe nytt foreløpig. Det er sagt at det vil komme et svar i løpet av de neste dagene både for hans og for vår del.

- Tror du trenerspørsmålet hjelper dere på vei? - Ja, uten tvil. Carlsson kjenner jo til Björklund. De er fra samme område i Sverige og det har også vært en viktig brikke for "Leffe" at Björklund forhåpentligvis kan bli med oss videre, så er det opp til han å ta den siste avgjørelsen og vi håper på et positivt svar, avslutter Engebretsen.

Comments


bottom of page