top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Dette er Narviks nye trener: - Gleder meg til å komme til Norge og spesielt Narvik

Det ble den finske treneren Elmo Aittola som blir Narviks trener neste sesong. 39-åringen kommer fra slovakisk hockey som han vært i det siste halvannet året

Foto: Shaun Duncan


Det blir faktisk Elmo Aittolas første jobb som hovedtrener på seniornivå etter at han har vært hovedtrener for TUTO Hockeys U20-lag og assistenttrener gjennom flere år kombinert med en sportssjefsrolle i klubben. 39-åringen kommer fra "hockeymekka" Turku som ligger underkant av 2 timer vest for hovedstaden i Finland. Byen har laget HC TPS som har vunnet den finske ligaen 10 ganger og byens andre hockeylag i TUTO Hockey som ligger i Mestis, som fungerer som en utviklingsarena for Liiga.

De siste to årene har den finske coachen vært innom som hovedtrener for Hernings U20-lag og assistent og sportssjef i slovakiske HK Dukla Michalovce. Nå har finnen valgt å takke ja til en hovedtrenerrolle for Narvik mye på grunn av kort reisevei til kone, sønn på 6 år og datter på 6 mnd. samt det å være i et nordisk land igjen.

- Jeg er veldig fornøyd med å komme til Narvik, først og fremst fordi jeg nå var ute etter en hovedtrenerrolle. I tillegg ville jeg returnere til et nordisk land på grunn av familien. Karrieren min har sendt meg til forskjellige steder og for meg så vil jeg ha en meningsfull jobb og denne gangen så blir det første gang jeg kan fokusere på det å være en trener ikke være i en rolle som sportssjef, sier Aittola og fortsetter:


- Jeg likte idéen om å komme til Narvik som er et vakkert sted i Europa. Og jeg likte tanken om å komme til et sted der hvor man prøver å rykke opp så for meg var Narvik en av de beste mulighetene jeg hadde på bordet følte jeg og takket ja til. Jeg kommer til en klubb hvor jeg kan jobbe med de yngre spillerne og til en klubb som vil opp og framover samtidig som det er et sted som er kjempeflott å komme til.


- Du har jo bare trent yngre spillere fram til nå, hvordan blir det å jobbe med seniorer framover?


- Jeg tror ikke det blir noe særlig stor forskjell. Det siste halvannet året har jeg vært assistenttrener og GM for seniorlag i Slovakia og jeg har jobbet med seniorer i over 10 år i Finland så det er ikke spørsmål om at jeg ikke er klar for det. Spesielt etter Slovakia-turen så var det et neste steg jeg hadde lyst til å ta så jeg forventer ikke så store forskjeller at jeg må tilpasse meg i forhold til noe. Det handler mest å bli kjent med spilleren og hvilke mål de har i karrierene sine og hvordan jeg kan hjelpe dem å nå de målene, sier Aittola til Hockey4You.

Foto: Tomáš Feigl / HC Dukla Michalovce


39-åringen er allerede litt forberedt for 1. divisjon og kjenner til noen av lagene han skal møte til høsten allerede etter å ha sett noen på kamper fra ligaen på internett i tillegg til å holde seg oppdatert på overgangene.


"Det vil ikke bli late dager med gutta, jeg hater latskap mer enn noe annet" - Elmo Aittola

- Jeg kjenner til ligaen littegrann, jeg har fått sett noen kamper. Jeg vet ikke om jeg kan klare å sammenligne 1. divisjon med andre ligaer så faktum er at jeg hopper litt inn i mørket her, noe som liker for det er en ny ting for meg. Vi skal møte lag i fra Mestis og HockeyEttan i treningskampene så det vil gi meg en god pekepinn fordi de to ligaene kjenner jeg til veldig godt. Jeg har fått med meg at noen av lagene har hentet gode spillere så ligaen kommer til å bli enda mer konkurransedyktig neste sesong, det kommer til å bli fantastiske kamper mot topplagene, sier coachen.Selv om mye av karrieren hans har vært å scoute spillere og bygge lag så lar han den jobben gå til nyansatte sportssjefen Martin Persson denne gangen.


"Vi skal holde kjeft og vise det på isen i stedet for å klage i media om alt mulig" - Martin Persson

- Jeg lar mer enn gjerne Martin (Persson red. anm.) ta av seg den jobben. Jeg har gjort hjemmeleksa mi og sjekket ut spillerne i Narvik og ikke minst de yngre spillerne men for meg så er jeg ansatt som en coach så jeg er veldig glad for å kunne gjøre den jobben. Da slipper jeg å ha noe med å bygge lag, som jeg har gjort så mange år tidligere. Jeg stoler helt og holdent på Martin og gleder meg veldig til å jobbe med han, forteller Aittola.

- Hvordan vil di beskrive deg sjøl som en coach?


- Nå som jeg har blitt litt eldre og sett litt mer av verden så er jeg kanskje ikke så intens coach som jeg var før, humrer 39-åringen og forteller videre:


- Men jeg forventer mye hardt arbeid og det pusher jeg veldig på. Jeg vil spille kamper hvor vi er taktisk bedre enn våre konkurrenter og kontrollerer pucken og tempoet i spillet. Man vil ikke se så mye finsk hockeystil over det men kanskje mer min egen stil med mye aggressivitet og det å kontrollere spillet hele tiden. Det vil ikke bli late dager med gutta, jeg hater latskap mer enn noe annet. Jeg er en hardtarbeidende fyr og forventer det av alle, avslutter den finske coachen til Hockey4You.


Etter flere trenerkandidater valgte altså Narvik å gå for den finske treneren etter at sportssjef Martin Persson fortalte hvordan Narvik skal spille hockey. Da fant man ut at Elmo Aittola var en god match for den nord-norske klubben og Persson mener at det kommer til å bli helt annerledes enn det Narvik-laget man så spille forrige sesong.


- Ja, det kommer nok til å bli helt annerledes enn hva man så i fjor. Det kommer til å bli mye fart, kraft og mindre av finspillet. Det skal være litt tøffere hockey rett og slett. En gammel trener sa til meg at man skal spille et spill som man hater å møte og det synes jeg er jævlig bra for man vil ikke f.eks. møte et lag som takler i hver situasjon og så videre, sier sportssjefen.


Ser fremover med Narvik

Sportssjef Martin Persson er veldig klar på at Narvik starter et nytt kapittel fra neste sesong og at klubben og alle rundt skal være ferdig med å klage på alt og at man skal se framover.


- Jeg har sagt til styret i klubben at vi skal tilbake til gamle Narvik Hockey. At vi i Narvik er ferdig med å klage på forbundet, er ferdig med å klage på andre lag som legger seg, at vi rett og slett er ferdig med å klage. Vi skal holde kjeft og vise det på isen i stedet for å klage i media om alt mulig, sier han. Persson med 6 sesonger i Narvik som spiller og 2 sesonger som sportssjef snakker om Narvik med stor "passion" og har fulgt klubben tett de siste to årene når han ikke har jobbet i klubben. Han gleder seg til en ny sesong med klubben og ønsker at man starter litt med blanke ark og tror serien kommer til å bli veldig jevn neste sesong.

- I fjor var det ikke så jevnt, Narvik vant ganske overlegent. Men det kommer til å bli jevnt i år samtidig gjelder det lissom å være som best i kvaliken i mars, ikke i desember.


- Kommer dere til å forsterke laget utover sesongen eller henter dere alle spillerne nå?


- Kanskje vi holder en importplass åpen utover slik det ser ut nå men det må man vurdere fortløpende utover sesongen i forhold til skader og om vi må forsterke noen plasser, avslutter svensken.


Klubben har en løpende dialog med Johan Ceder om videre fortsettelse men ingenting er foreløpig avklart. Inn har Narvik hentet den canadiske løperen Cavin Leth som beskrives i Narvik som meget spennende og som står for mye at det nye spillesystemet som er tenkt innført i klubben. Man har også kapret til seg Alexander Thomas fra Gjøvik Hockey med erfaring fra Fjordkraft og har hatt to solide sesonger for Gjøvik i 1. divisjon. Man gjorde lånet fra Lillehammer til permanent overgang med bergenseren Sander Pedersen Ødegaard der hvor man mildt sagt kan si at det lille oppholdet i Narvik kan betraktes som vellykket med 6 assist på sine 5 kamper.


Comments


bottom of page