top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Sjokkbeskjeden: Sportssjefen går på dagen, økonomiske problemer i Narvik Hockey

Sportssjefen går på dagen i Narvik etter en økonomisk tung sesong for klubben og manglende opprykk - i tillegg har klubben fortsatt ingen trenerteam på plass

Foto: H4Y / OCN


Sjokkbeskjeden Narvik kom med i dag var at sportssjef André Lysenstøen må gå som følge av økonomiske problemer i Narvik Hockey, dette på tross av at 33-åringen hadde et år igjen av sin kontrakt med klubben. Tidligere har trener Mikael Kvarnström forlatt trenerposten som følge av utgående kontrakt og blitt klubbsjef i sin klubb i hjembyen Mariestad. Assistenttrener Oscar Stigebrand fikk heller ikke fortsette på tross av at han hadde en opsjon i sin kontrakt og var tiltenkt å ha barmarkstrening i klubben. Det har vært en tung sesong økonomisk for Narvik etter at de satset hardt på opprykk og mislyktes i kvalifiseringen. Å spille hockey i Nord-Norge samtidig som man skal spille play-in og kvalifisering annenhver dag borte og hjemme, kostet klubben enorme summer. Klubben opplyser om at de måtte bruke 1,2 millioner kroner på reiser i januar - mars, noe som var kr 800 000,- mer enn budsjettert i 2022. Styret la frem et underskudd på kr 137 000,- for 2021 men det har i virkeligheten vært mye større. I realiteten skal klubben skylde en kreditor kr 800 000,- fra forrige år som er konvertert til et lån som følge av feilbudsjettering i forhold til momskompensasjon, nyvalgt styreleder Jon Harr bekrefter dette ovenfor Hockey4You.

- Ja, det stemmer. Det er ikke et lån i banken men en avtale som man har gjort for å kunne betjene gjeld som har bygd seg opp over tid, så her har man rotet litt med moms og momskompensasjon. Når man går fra øverste nivået i Norge så er det full momsrefusjon så når man er i 1. divisjon så søker man om momskompensasjon. Så man har bommet litt på det her med moms for det er helt forskjellig fra det øverste nivået i Norge og i 1. divisjon, sier Jon Harr.


Når da reisekostnadene skjøt i været i tillegg i begynnelsen av 2022 har klubben fått økonomiske problemer og må kutte kraftig i kostnadene. Trenerteamet er fortsatt ikke på plass og det er heller ikke noen daglig leder eller administrative ansatte i klubben. Nå må i tillegg den høyt respekterte sportssjefen André Lysenstøen gå før kontraktstiden og igjen sitter det et sportslig utvalg i klubben som fortsatt ikke er spikret. Det store spørsmålet er hvordan det går utover satsingen for klubben i 1. divisjon neste sesong. Klubben har mistet flere nøkkelspillere i blant annet Jeppe Meyer, Jørgen Kvål og Nils Carnbäck samtidig som det ikke er noe nytt rundt Johan Ceder. Og klubben innrømmer at satsingen i kroner og øre er mindre enn forrige sesong men man vil ikke si hvor mye mindre den er.


- Nei, den er litt mindre men jeg ønsker ikke gi noen tall eller si noe mer enn det, sier styreleder Jon Harr.


Assistenttrener ble sjokkert

Oscar Stigebrand var fortsatt tiltenkt en rolle som assisterende trener og skulle ha barmarkstrening for breddelagene, den innstillingen hadde også sportssjefen før det nye styret gikk inn og satte på bremsen.


- Det er slik at jeg trodde jeg var klar for en sesong til i Narvik, det var det jeg var innstilt på. Jeg hadde en opsjon på et år til men så viste det seg at man ikke ønsket det og at jeg da var "free agent". Jeg har da sjekket med andre klubber og fått litt tilbud som jeg skal vurdere, sier Stigebrand til Hockey4You.


For Stigebrandt hadde avtalt med tidligere sportssjef André Lysenstøen om å fortsette slik kontrakten var lagt opp der hvor den ble forlenget automatisk hvis ingen av partene sa i fra. Derfor ble han veldig overrasket over at det nye styret gikk inn og satt kontrakten på "pause" som følge av økonomiske utfordringer i klubben.


- Jeg hadde en veldig revansjelyst etter at vi tapte i kvaliken og var klar for år to, jeg hadde tatt store steg i utviklingen og det var min første ordentlige år som assisterende på A-lags nivå. Etter å ha snakket med sportssjefen så var vi klare for å ta et nytt år men styret gikk inn og sa at det ikke ble tilfellet. Jeg ble sjokkert for dette kom fra ingenting men dette er noe jeg vil ta lærdom av, sier Stigebrand.

Styreleder Jon Harr bekrefter at Stigebrand var ønsket videre men at klubbens økonomiske utfordringer gjorde at de måtte avvente med å fortsette kontrakten inntil den økonomiske situasjonen ble bedre avklart.


- Oscar (Stigebrand red anm.) er en fantastisk fin fyr og var ønsket med videre og det fikk han beskjed om. Men vi i det nye styret overtok ledelsen i klubben veldig sent og vi så at man hadde brukt kr 800 000,- mer enn budsjettert på reiser i årets tre første måneder. Da er styrets ansvar å dra i håndbrekket, forsøke å få oversikt og se hvordan det står til med likviditeten og gå i dialog med gode samarbeidspartnere. Vi ga beskjed om at vi ikke kunne signere kontrakt med han på det tidspunktet, tiden løp fra oss og han er en attraktiv trener på markedet og vi forstår at han ikke hadde tid til å vente på en avklaring fra oss, sier Jon Harr.


Sportssjefen går på dagen - sier fra seg en årslønn

Det ble med bare en sesong for Lysenstøen som i nord ble omtalt som den viktigste signeringen for klubben. Han er oppriktig lei seg for at han ikke kan fortsette i Narvik og den jobben han har begynt på til neste sesong. Lysenstøen har jobbet for Narvik med bostedsadresse i Oslo.


- Jeg informerte styret tidlig at jeg ønsket å fortsette det andre året i kontrakten min men styret kom tilbake og informerte meg om at det rett og slett ikke gikk opp økonomisk for dem og at det var vanskelig tider. Akkurat nå med de totale kostnadene så må de se på løsninger og jeg var en av de løsningene sammen med Oscar Stigebrand og det er veldig trist. Jeg skjønner jo at klubben trenger noen som kan være der oppe og være mer på is, der hvor junioravdelingen trenger forsterkninger i form av trenere. Jeg er veldig lei meg for at det ble som det ble men håper klubben finner ut av det, sier Lysenstøen.

Lysenstøen ønsker ikke å si noe om det økonomiske aspektene rundt hans avgang men Hockey4You erfarer at han frasier seg en sesongs lønn og fratrer umiddelbart som sportssjef. I tillegg skal han også etter Hockey4You sine opplysninger hatt to måneder utestående lønn som vil bli etterbetalt av klubben.


- Vi er enige om at Narvik skal starte sesongen på blanke ark, jeg kan vel si at jeg kunne ha kjørt dette hardere men jeg er glad i klubben og ønsker at de skal komme seg videre og få en bra hverdag, forteller den avgåtte sportssjefen.


- Du har jo hatt innsikt i økonomien, ble du allikevel overrasket over denne beskjeden?


- Jeg ble jo overrasket for jeg har jo jobbet hardt hele veien og har ytret et ønske om å fortsette uansett om jeg hadde et lite eller stort budsjett. Jeg har visst hele veien at det har vært utfordrende med økonomien men at vi måtte til hit...overaskende blir vel...jeg synes det er veldig trist. Jeg hadde sett for meg å jobbe der videre men et eller annet sted går grensa og det nye styret gjør noen grep som er til best for klubben og da tenker de økonomi foran sport og det er greit.


- Hvis man ser på forrige sesong, satset Narvik over evne?


- Jeg ønsket å drifte klubben ut fra at det ikke skal gå på konsekvenser på økonomien men jeg vil ikke kritisere noen. Jeg synes at vi gjorde det vi kunne men oversikten blei mista tydeligvis underveis, det ble brukt for mye penger i forhold til det man hadde. Dette med reiser tok virkelig av og det ble syke priser til Trondheim og Oslo. Vi snakker om tre-fire ganger i forhold til det som ble budsjettert og den er vanskelig å forutse, avslutter Lysenstøen.


Saken oppdateres

Commentaires


bottom of page