top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Comet åpen om store økonomiske utfordringer - ber lokalsamfunnet om støtte

Halden-klubben har drevet med underskudd i nesten 2,5 år og har nå en negativ egenkapital på 1,2 millioner som de ønsker å bli kvitt fortest mulig


Foto: H4Y


For klubben har i kveld kommet med en lengre pressemelding hvor de forklarer at de trenger hjelp fra lokalsamfunnet for å overvinne de økonomiske utfordringene. Faktum er at klubben har drevet med underskudd både i 2022 og 2023 samt de fire første månedene i 2024. Dette på tross av at de har et av de laveste spillerbudsjettene i EHL har man klart å pådra seg en betydelig gjeld til kreditorer over tid, blant den aller største av dem er Halden Taxi som leverer turbuss til klubbens bortekamper. Til gjengjeld har firmaet redusert gjelden og doblet sponsorbidraget de neste tre årene for å hjelpe klubben videre.


Det er drøye to måneder siden årsmøtet i Comet ble avholdt hvor blant annet kontrollkomiteen kunne fortelle om betydelige økonomiske utfordringer for klubben etter sitt første år i EHL. Selv har klubben doblet inntektene de siste to sengene og beskriver veksten i sponsorinntektene som formidabel, de har økt publikumssnittet med nesten 180 personer per kamp kontra 1. divisjon i tillegg til at de fikk fire flere hjemmekamper enn de har hatt tidligere.


Publikumssnittet til Comet endte på 1038 tilskuere per kamp men det skal sies at lokaloppgjørene mot henholdsvis Stjernen og Sparta trolig ikke har hatt de tilskuertallene som klubben håpte på der hvor bunnoteringen var mot Stjernen med 983 tilskuere i november og årsaken er trolig den magre poengfangsten klubben hadde i fjorårssesongen.


Klubbens nye styre står nå ovenfor en tung økonomisk situasjon hvor de har en negativ egenkapital på 1,2 millioner før sesongen har startet og det mangler fortsatt spillere i stallen før den er komplett.


Voksesmerter

Klubben har nå ansatt klubbens markedsmann Sindre Hov Johnsen til å være daglig leder for å lede klubben videre i den tøffe tiden fremover, Johnsen har allerede vært ansatt i Comet de siste tre årene og jobbet med marked, dette arbeidet vil nå fortsette i tillegg til at han skal lede den daglige driften av klubben. Han mener det er summen av mange forhold som gjør at Comet er i den situasjonen klubben er i dag og kaller det for voksesmerter.


- De siste to årene har vi doblet inntektene våre og det har vært veldig positivt, vi har rykket opp og med økt omsetning så er det mer aktivitet og mer som skal håndteres i hverdagen. Enkelt forklart så kan man kalle det for voksesmerter med at organisasjonen har vokst og så har vi ikke klart å holde helt med på kostnadsstyringen, det er forklaringen, sier Hov Johnsen.- Men har dere ikke vært forberedt på å komme til EHL? Dere vet jo at det er økte kostnader med å rykke opp?


- Jo absolutt. Det er ikke at vi har rykket opp til EHL som gjør det men det har blitt mye håndtering på mange områder og derfor har kostnadsstyringen dessverre ikke vært så god som den burde være - det er ikke at det har vært en kostnadspost som har sklidd ut men det har vært summen av poster, sier han videre.Samtidig har klubben valgt å spille med åpne kort ovenfor alle som er glad i klubben for å få den hjelpen de nå trenger for å komme seg ut av den vanskelige situasjonen man har havnet i. Fra den utsendte pressemeldingen står det følgende:


"Vi er fast bestemt på at full åpenhet rundt klubbens situasjon, nå og i fremtiden, er en sentral verdi. Dette gjelder mot våre frivillige, supportere, sponsorer, og alle som bryr seg om klubben vår"


Comets daglig leder avfeier all snakk om konkurs og mener at situasjonen er løsbart. Hov Johnsen mener på bakgrunn av den positive økonomiske veksten klubben har fått de siste to årene viser at man har et stort potensiale til å drifte videre, først og fremst i EHL som klubben er i for øyeblikket.- Som vi har sett de siste to årene så har vi doblet omsetningen vår, mye av det er gode bidrag fra sponsorer og supporterne våre som stiller opp og kjøper billetter, sesongkort og handler i kiosken. Så vi ser at det er en betalingsvillighet og det er Comet som klubb sitt ansvar å være gode på kostnadsstyring og det er der vi ser at vi må stramme til nå og vi merker at inn mot neste sesong at vi fortsatt har et potensiale til å øke inntektene våre.


Comets daglige leder fortsetter videre:


- Når man dobler inntektene så skal man klare å ikke gå i minus og det må vi ta på vår kappe, det er ikke bra nok. Det er derfor vi tar tak nå, er ærlig og åpne og ønsker å fortelle både lokalsamfunnet og hockey-Norge om det fordi vi ser et kjempepotensiale i å etablere en profesjonell klubb her i byen.Samtidig ønsker han heller ikke å kritisere det forrige styret men mener videre det er et resultat av at klubben har vokst veldig fort og at man ikke har klart holde samme tempoet på kostnadsbiten. Nå er det gjort flere grep for å sikre økonomien fremover med at man blant annet har etablert flere arbeidsutvalg innen økonomi, sport, marked, arrangement og frivillige som skal bidra klubben til å gå i riktig retning.


- Ja, en viktig del av prosessen er å ha etablert et økonomiutvalg med resursspersoner som kan jobbe med de store linjene, som kan være med å kontrollere og at vi bruker pengene de skal samt at vi til enhver tid holder de budsjettene vi setter, sier Hov Johnsen til Hockey4You.


25% kutt i spillerbudsjettet

Samtidig som klubben nå åpenhjertig går ut med de utfordringene man har samtidig som man forhandler med kreditorene er det også klart at sportssjef Martin Engebretsen har fått 25% kutt i spillerbudsjettet den kommende sesongen. Det har vært tidlig klart at Paulius Gintautas og Daniel Trnavský har vært sterkt ønsket av Comet samt at sportssjef Engebretsen bekrefter ovenfor Hockey4You at det er samtaler med Ugnius Cizas om en kontrakt med haldenserne men at samtalene med de tre overnevnte har drøy ut i tid. I tillegg skal også klubben ha inn en førstekeeper som trolig vil være en import og dette er de reelle behovene klubben har nå.


- De tre spillerne som er blitt nevnt er fortatt spillere vi er interesserte i. Laget er enda ikke ferdigsstilt så vi må fortsatt signere spillere. Vi ønsker å gjøre det på den ryddige måten, så derfor signerer vi ikke spillere før vi vet 100% at rammene er på plass, sier Engebretsen til Hockey4You.


- Er dere avhengig av mer midler for å signere flere spillere?


- Som sagt, vi signerer ikke spillere før vi vet 100% at rammene er på plass, forteller Engebretsen kort.


Men klubben har fått lisens av Norges Ishockeyforbund og fortsetter nå som en av åtte klubber i EHL på handlingsplan for å kunne bygge seg opp til 20% egenkapital som det nå kreves i fremtiden.


- Vi har fått innvilget lisens i kommende sesong og vi har vært i dialog med forbundet og der er vi i en god konstruktiv dialog. Vi er innstilt på å gå med solid overskudd i fremtiden og det er derfor vi gjør dette i den ekstraordinære situasjonen. Vi ønsker ikke å ta opp ansvarlig lån men komme oss på beina så fort som mulig og komme oss ut av handligsplanen. Vi står i det og ønsker å være åpne og ærlig men vi har tro på at vi skal klare å få den klubben her på rett kjøl og bli en solid og veldrevet klubb, sier Comets nye daglig leder Sindre Hov Johnsen til Hockey4You.


Pressemeldingen kan leses i sin helhet her


Comments


bottom of page