top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Trondheim, dere fortjente dette!

Kommentar


Et hockey-VM kan være det som kan få interessen i Trondheim til å eksplodere, Norges Ishockeyforbund har spilt ut et helt riktig kort med tanke på en VM-søknad men også for å dytte Trondheim inn i en riktig retning

Dette er en kommentar som gir uttrykk for skribentens holdninger


Et enstemmig vedtak fra hockeytinget forteller det meste om at norsk hockey er overmoden til å arrangere et stort mesterskap på hjemmebane. Vi skal invitere til en norsk hockeyfest og vi skal vise hele verden vårt stolte 17-mai tog for 1,5 mrd. TV-seere. Det finnes ikke mer riktig by enn Trondheim, som i går ble annonsert i Trondheim Spektrum av ishockeypresidenten selv.


Som president Tage Pettersen sa det selv, vi kan takke ishockeymiljøet i Trøndelag som virkelig har brent for og har vært engasjerte for å kunne få et VM til hjembyen sin. Trondheim er og blir en idrettsby som vil være vant til å huse store mesterskap. De hadde ski-VM i 1997 og skal ha det på nytt i 2025. De skal ha håndball-VM for herrer i 2025, for første gang på norsk jord sammen med 3 andre vertsbyer. De har også hatt den europeiske supercupen i fotball på Lerkendal, bare for å nevne noe. Det har ulmet en hockeyinteresse i Trøndelag gjennom flere tiår, dette kan eksplodere i forkant av og i løpet av et potensielt hockey-VM. Trønderhockeyen har vært gjennom flere epoker. Alle husker den legendariske TIK-tida, vi har Rosenborg-epoken og den påbegynte Nidaros-epoken. Klarer Trondheim å mobilisere grasrota og den latente hockeyinteressen i byen så kan det være med å bidra til en ny legendarisk epoke for byens nåværende hockeylag.Norges Ishockeyforbund har måtte tenkte strategisk og smart når de skulle velge ut en søkerby. En ting er selve arenaen som må være bra nok internasjonal standard men forbundet har også måtte tenke gevinsten av å ha et VM, mer enn bare inntektene. Det foreligger flere planer som for eksempel et treningsanlegg på Tiller med minst to nye isflater, dette vil selvfølgelig være den avgjørende dytten for at det blir realisert - det er ingen tvil om det. Trøndelag har et enormt behov for flere isflater, et VM kan gi en boost på anleggsiden og tilføre sårt tiltrengte nye isflater i fylket, noe som kommer rekrutteringen til gode.


Og trønderne er realistiske og tålmodige - gud bevares så smarte valg de har tatt! Byen trenger og må få erstattet 50 år gamle Leangen med en ny byarena - alle vet det. Men man har ikke trumfet gjennom en VM-søknad med et krav for å kunne få det, i stedet satser de på nybygde Trondheim Spektrum og håper at hockeyinteressen skal eksplodere til å gjøre et folkekrav for en ny byarena, i tiden etter VM. Det var det eneste realistiske valget. Det er ikke realistisk å erstatte Leangen nå - men trønderne skynder seg langsomt gjennom å gå den "riktige veien". Det er de manglende breddeanleggene som byen trenger nå, planene er der. De er "gyteklare" som presidenten selv bemerket det.

Den lille dytten med å få realisert prosjektene får de nå - takket være ishockeymiljøet i Trøndelag og Norges Ishockeyforbund står de side om side i en vinn-vinn situasjon.

Nidaros har et mål om å komme i Fjordkraft-ligaen innen tre sesonger. Nå har de fått et ufrivillig press på seg til å kunne klare det. Trønderhockeyen må være i toppen av norsk hockey hvis man skal ha et VM om 5,5 år. Nidaros må kunne skumme av fløten og da kan ikke klubben ligge bak i leksa og utenfor det gode selskap. Den gavepakken som et VM vil kunne gi må Nidaros bruke for alt det er verdt både publikumsmessig og markedsmessig.


Og presidenten bemerker også at Norges Ishockeyforbund har tenkt på det, det å dytte Nidaros inn i en riktig retning. Hele norsk hockey trenger trøndersk topphockey for å fylle norske ishaller og litt på sikt få en ny byarena i Trondheim.

Det er merkbare endringer i Trøndelag. Fra å være uenighet i breddeklubbene drar man nå i samme retning. Når Nidaros mistet toppidrettsstatusen sin for en kort periode, stilte breddeklubbene opp med preppet is på utebane for at byens krigere skulle få trene allikevel.


Det er på den måten det er typisk trøndersk å være god!


Norges Ishockeyforbund hadde egentlig ikke noe valg. Trønderne kommer sammen med turistene og hockey-Norge til å fylle Trondheim Spektrum til randen - det blir en hockeyfest i Trondheim som ingen kan glemme. Det er norsk hockeys fordømte plikt å støtte trønderne i oppgaven de har påtatt seg for Kongeriket Norge. Det er fortsatt mye jobb som gjenstår men vi skal være trygg på at en søknad om økonomisk støtte er i de beste hender. Vi har en hockeypresident som er politiker og kjenner de politiske prosessene veldig godt men det er selvfølgelig ingen automatikk. Det må jobbes. Men et eksempel var koronastøtten til klubbene. Det var stor skepsis i forkant om fordeling av midler og usikkerhet om hva man fikk tildelt. Arbeidet Norges Ishockeyforbund la ned endte med at alle klubbene i Fjordkraft-ligaen var fornøyde både med ulik tildeling og summen de fikk - det var ingen som var misfornøyde. Kritikken i forkant, forsvant.

Man skal være trygg på at søknaden til Kulturdepartementet er meget grundig og overveid slik at den skal bli nærmest vanskelig å si i mot eller avslå. Vi må gi forbundet den tilliten. Nå må hele hockey-Norge samle seg og bære fram et VM på hjemmebane, støtte vertsbyene, klubbene og forbundet. Det er vår tur nå!

Trondheim, dere fortjente dette!

Comments


bottom of page