Arbeidet med å arrangere VM i ishockey for Norge har pågått en stund, nå er en av to søkerbyer valgt ut til å representere en VM-søknad fra Norges Ishockeyforbund
Foto: H4Y / Trym Bunes
Styreleder i NIHF Region Midt, Espen Refseth, kunne i dag annonsere at Trondheim er valgt ut som en av to søkerbyer til Norges VM-søknad i 2027. Refseth er en av initiativtakerne til sparke i gang en søknad fra norsk ishockey og kunne i dag fra den eventuelle kommende VM-arenaen Trondheim Spektrum glede seg over at Norges Ishockeyforbund har valgt hjembyen til å representere søknaden.
- Jeg er kjempelettet og stolt. Det har vært en drøm, det betyr så mye for idretten og byen Trondheim. Det er klart at vi har jo allerede startet prosessen vi men nå bygger vi oss opp for å bli mange flere, bedre omdømme, høyere markedsverdi og i hele tatt at alt faller på plass nå. Dessuten vil det mest sannsynlig at det blir mer fart på anleggsutbyggingen også, sier Espen Refseth til Hockey4You.
Det hele startet med at Refseth tok kontakt med presidenten og vise-presidenten i NIHF tilbake i 2019 for å kunne høre om man kunne undersøke om det var interesse for å arrangere VM i Norge. Sist gang det ble arrangert VM på norsk jord var tilbake i 1999 på Lillehammer, Hamar og Oslo. Denne gang er søkerbyene Bergen, Lillehammer, Bærum og Trondheim hvor altså en av to byer nå er valgte Trondheim. Det er fortsatt ikke avklart hvem den andre byen som vil være med videre i søkeprosessen.
- Det er et kjempestort arrangement som betyr mange, mange tusen besøkende i en hel måned så det her betyr mye for næringslivet. Og de er veldig utålmodige med å få begynne å jobbe med dette her, vi må ha noe positivt å se fram i mot også, fortsetter Refseth.
Vilje og mulighet at Trondheim kan arrangere
Norges Ishockeyforbund estimerer at arbeidsbudsjettet for Norge vil trolig ligge på kr 200-250 millioner for å kunne ha arrangementet, noe som er ansett som relativt lavt i forhold til sammenlignbare VM. Halvparten vil kunne finansieres via publikumsinntekter, det forutsetter at Staten gir et tilskudd på 50 millioner og at hver av søkerbyene gir et tilskudd på 25 millioner hver. Forslaget om å arrangere mesterskapet i Norge fikk enstemmig støtte på hockeytinget og norsk ishockey virker å være mer enn klar til å mobilisere for å få til at mesterskapet havner på norsk jord.
- En av grunnene til at vi har valgt Trondheim er jo selvfølgelig på grunn av arenaen Trondheim Spektrum men også fordi Trondheim kan arrangere et veldig kompakt mesterskap som hvor alt ligger i sentrum, det er gå-avstand til en rekke hoteller, det er korte avstander og arealer til å lage "fan-zones" og rett og slett vilje og mulighet til å lage en folkefest i sentrum. Det har vært et viktig argument i tillegg til selve arenaen, sier ishockeypresident Tage Pettersen.
- Hva vil det bety for trøndersk hockey at et VM vil kunne arrangeres der?
- Det tror jeg kommer til å bety mye først og fremst for bredden og frivilligheten, det er klart at vi kommer til å trenge mange mennesker i planleggingen og gjennomføringen av et sånt type mesterskap. Så jeg tror Trondheim kommer til å sitte igjen med masse frivillighetskompetanse og mange nye frivillige, og så vil det selvfølgelig være en boost for hockeyen i mesterskapet men også i perioden fram til 2027 kommer dette til å bli brukt som en motivasjon hengende der fremme som gjør at man strekker seg ytterligere. Det vil kanskje være enklere å få sponsorer og at vi kanskje kan se at Trondheim er i Fjordkraft-ligaen raskere enn vi ellers ville ha klart på grunn av at Trøndelag mobiliserer, sier presidenten videre.
Vil Norge kunne få mesterskapet for 2027 så blir det klart at det er et av største arrangementene idrettsbyen Trondheim noen gang vil være vertskap for.
- Det er veldig gledelig at Norges Ishockeyforbund peker på Trondheim som den første arrangementsbyen i søknaden om å arrangere VM i ishockey i 2027. Ishockey-VM vil være et løft for hockeymiljøet både lokalt og nasjonalt og viktig for hotell, restaurant og opplevelsesnæringen i Trondheim, sier ordfører Rita Ottervik i Trondheim Kommune.
Presidenten i Norges Ishockeyforbund mener også at byggingen av breddeanleggene vil kunne få en boost ved hjelp av et eventuelt et kommende VM hos trønderne.
- Det foreligger jo flere gode og konkrete arenaplaner i Trondheim for breddeanlegg og det er det vi er opptatt av å bygge. Jeg er helt sikker på at hvis det ender opp at Norge og Trondheim får VM i 2027 så vil lokalpolitikerne i Trondheim bidra til at noen av de arenaplanene som nesten er gyteklare, at de blir gjennomført og iverksatt, sier Pettersen.
Sikker på å få VM til Norge forutsatt at Kulturdepartementet stiller opp
Det er trolig at Sveits vil få et VM i 2026 hvis de skulle søke om dette da de ikke fikk arrangert VM nå sist på grunn av covid-19. Men forbundet vil kunne sende et "letter of intent" til å kunne søke om VM i 2027 og siden det da vil være hele 28 år siden Norge da har hatt et mesterskap sist så vil trolig den norske søknaden seile opp som en av favorittene til å arrangere 2027-mesterskapet. Tage Pettersen er skråsikker på at Norge vil få et VM, forutsatt at de økonomiske rammene på hjemmebane vil bli oppfylt for å arrangere mesterskapet.
- Hvis Norges Ishockeyforbund sammen med vertsbyene klarer å få med Kulturdepartementet og Regjeringen på å gi oss et finansieringsbidrag som er langt under alle andre store internasjonale mesterskap i Norge, så er jeg 100% sikker på at Norge får mesterskapet.
Norges Ishockeyforbund har ikke konkludert hvem den andre byen vil være, det står fortsatt mellom Bergen, Lillehammer og Bærum. Hockey4You erfarer at Telenor Arena i Bærum trolig vil være den største favoritten til å bli den andre vertsarenaen og skjer det så vil det være to arenaer som ikke huser ishockey til vanlig men likevel absolutt presentabel for et av verdens største mesterskap for vinteridrett.
NIHF mener at konklusjonen vil lande om noen uker og at søknaden vil kunne sendes av gårde i løpet av våren - det er ventet at det internasjonale forbundet vil velge en arrangør for 2027 i løpet av mai 2023, hvor de vanligvis har sin kongress i løpet av et pågående VM.
Ikke en McDonalds Cup
Assisterende trener og ikke minst trønder i Nidaros Hockey, Kenneth Madsø, er selvfølgelig veldig glad og fornøyd over at valget har falt på hans hjemby.
- For oss er det her veldig fantastiske nyheter, med Trondheim i front mot et VM i 2027 gjør at vi får plassert hockeyen der den hører hjemme at folk for øya opp for sporten vår enda større grad enn det vi har i dag. Det gjelder både på rekrutteringssiden, på elitesiden og forhåpentligvis kanskje anleggsiden også. Det er ikke noe tvil om at vi trenger det, det har vært en mangel de siste 30 årene, sier Madsø til Hockey4You.
- Hva betyr dette for Nidaros som klubb? Vi regner med at dere vil være tungt inne i arrangementet?
- Ja, det regner jeg med. Det sitter jo folk i VM-styret som også er i styret i Nidaros så det er naturlig at Nidaros er med og drar det lasset for så vidt med hjelp fra breddeklubbene selvfølgelig. Det er jo ikke en McDonalds Cup det er snakk om men verdens største vinterarrangement hvis man ser bort i fra OL, så det er ikke bare å lage kaffe og kaker så er vi i gang så vi er avhengig av alle breddeklubbene også, fortsetter Madsø.
Og den assisterende treneren hyller breddeklubbene i Trondheim under samtalen og mener de vil kunne være et veldig viktig bidrag inn mot et mesterskap.
- Vi har jo lagt merke til at nå som vi ble kasta ut av ishallen i forhold til at vi mistet toppidrettsstatusen da at breddeklubbene stiller opp for oss med preppet uteis og tilrettelagt slik at vi kunne trene så det er jo fantastisk.
- Man omfavner sine egne "brødre" for å si det sånn?
- Ja, det skjer i større grad nå enn det har gjort før så det tyder at vi er på riktig vei i Trondheim.
Det er klart at Norge vil seile opp som store favoritter til å arrangere mesterskapet i 2027 forutsatt at Regjeringen følger opp sine ord om å "legge til rette for at Norge også i framtiden skal være vertskap for store internasjonale idrettsarrangement". Hockey4You har gjennom flere kilder fått opplyst om at Norge har en høy og god status i det internasjonale ishockeyforbundet og de øvrige europeiske forbundene slik at veien til å kunne arrangere et mesterskap vil i så fall være ganske kort. Det eneste hinderet på veien vil være om man får bevilget økonomisk støtte fra Regjeringen.
Det danske ishockeyforbundet gjennomførte det største mesterskapet på dansk jord i 2018 og gikk med dundrende overskudd og svært gode tilbakemeldinger fra alle aktører. President Tage Pettersen mener det er naturlig å se til Danmark og for så vidt de andre nordiske landene også for å lære og kopiere mesterskap-suksessen.
- Det er mange, mange år siden vi arrangerte et mesterskap og vi skal ikke kimse av dette for det er etter OL det største årlige vinterarrangementet i verden, så vi er veldig ydmyke i forhold til at vi lærer av de som kan det og har gjort det med ferskere erfaring enn oss. Vi reiser faktisk til Danmark om en måned og da skal vi ha med oss forhåpentligvis arrangørbyene, da skal vi møte mennesker som erfaring med Danmark 2018 og mennesker som skal ha Sverige/Danmark i 2025. Da får vi både sett tilbake på erfaringer men også frem på de planene som de har til 2025. Vi skal også til Finland i mai hvor vi har lagt opp til møter om hvordan de har jobbet, avslutter Pettersen.
Se intervju med Espen Refseth i videoen under hvor vi besøkte Trondheim i mai 2021
Teaser for mesterskapet i Trondheim i 2027, laget av Koment AS
Comments