top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Storscoreren innrapportert: - Hva faen for et hykleri!

Det ble dramatikk i stormøtet mellom Nidaros og Narvik på torsdag der hvor hjemmelaget til slutt dro i land seieren foran 1707 tilskuere i Leangen Arena. Men i etterkant har Nidaros innrapportert sin tidligere spiller William Magnusson for en hodetakling mot Anders Jonassen til Narviks store frustrasjon

Foto: H4Y / OCN


Det var duket til fest og kroneskamp i ærverdige Leangen Arena der hvor hele 1707 tilskuere benket seg foran storoppgjøret mellom Nidaros og Narvik på torsdag. Et imponerende oppmøte med tanke på hjemmelagets begredelige seriestart men i denne kampen ble det tett og jevnt helt til døra og kampen måtte til slutt avgjøres på straffer.


Det ble en skikkelig krigekamp mellom to gode lag og det er Narvik som åpner best med storscoreren William Magnusson som satt sin 17. scoring for sesongen og det først tidlig i den andre perioden. Nidaros blir i et angrep litt for dype i offensive sone og Magnusson får gå ganske uhindret på en overgang og setter pucken enkelt i målet.

Dramaet begynner i det Narviks keeper Fabian Plogås faller etter en duell mellom to spillere i nærheten av målet og keeperen blir liggende. Spillet går videre og Hugo Niemi setter pucken i det åpne målet uten at noen dommere mener at det er gjort noe galt i den situasjonen, 1-1 etter to perioder.


Dramaet rundt annulleringen

Men kampen huskes nok best for dramatikken rundt Narviks mål som ble annullert i den tredje perioden og storscoreren William Magnussons takling på Anders Jonassen som ble innrapportert etter kampen, dette reagerer Narvik sterkt på.

(Video av hendelsen ligger nederst i saken)


For når det gjenstår drøye 3 minutter igjen av perioden takler Magnusson Nidaros-spiller Anders Jonassen, Narvik vender spillet og storscoreren setter en meget flott scoring etter klikk klakk spill med pasning fra Noah Andersson mens Jonassen blir liggende på isen. Dommerteamet bruker lang tid på å vurdere situasjonen, annullerer målet og dømmer 2 minutter interference til Magnusson.

Men Narvik skulle svare på tiltale og Noah Andersson scorer for Narvik igjen når det gjenstår 48 sekunder igjen av matchen, da trodde alle trønderne at Narvik skulle ta alle tre poengene. Men dramatikken var til å ta og føle på i Leangen når Johan Selnes slenger i vei en puck bare 13 sekunder senere og utligner til 2-2. Her ville Narvik at det skulle være offside på Jordan George i forkant og Narviks trener Fredrik Glader var rasende i spillerboksen mot dommerteamet.Sudden death ender uten scoringer og Jordan George setter to flotte straffer og sikrer ekstrapoenget til Nidaros som vinner matchen 3-2. Dagen etter sender Nidaros en innrapportering på William Magnusson på taklingen til Anders Jonassen, noe Narvik-leieren reagerer kraftig på.


- Taklingen slik som vi ser det på de videobildene vi har sett, tar klokkerent i brystet. Spilleren mister kontrollen over pucken og ingen andre er mottaker av den og da er man taklingsbar. Når taklingen treffer brystet som det gjør så blir det automatisk at hodet slenger med. Jeg synes ikke en gang det skulle vært 2 minutter, det er noe man lærer seg i hockeyens ABC at man er taklingsbar fram til noen andre har mottatt pucken, sier Narviks sportssjef Martin Persson.


"Da blir jeg riktig jævlig irritert når det blir så her og hva faen for et hykleri!"

Klubber bør holde seg for god for innrapportering

Persson reagerer sterkt på at Nidaros som klubb innrapporterer og mener frem for alt at det er dommerteamet som skal stå for dømming på isen og eventuelt i etterkant av kampen. Spesielt når det kommer til sportssjef i Nidaros Martin Jansson, som reagerte på det samme forrige sesong når Comet gjorde det samme mot trønderne i play-in på Jordan George sin takling etter at dommeren hadde blåst. Her mener Persson at samme klubb burde holde seg for god til å gjøre akkurat det samme som de selv reagerte på i fjorårssesongen.

- Jeg synes det er svakt rakt gjennom at spesielt i Martins (Jansson) tilfelle som i fjor klager til media om innrapportering etter taklingen til Jordan George som jeg mener er en mye mye verre situasjon. Dessuten har Jansson og Fredrik Glader snakket sammen etter matchen om akkurat dette her at Martin synes det var for dårlig at man skulle gå rundt og rapportere hverandre, sier en skuffet Persson og fortsetter videre på innpust:


- Da blir jeg riktig jævlig irritert når det blir så her og hva faen for et hykleri!


Sportssjefen er ikke nådig i kritikken av Nidaros i dette tilfellet og mener at det setter en ny standard for ligaen.


- Dommerne hadde etter hva jeg hadde forstått det, sett på taklingen etter kampen og fortsatt stått fast ved sin beslutning. At Nidaros melder inn det her synes jeg er helt uhørt. De har fått en dårlig start på sesongen, dem setter kjepper i hjulene på oss og jeg sier bare så her at de begynner å miste fokus på en hel del saker og bør heller fokusere på seg selv, sier han.


Han fortsetter:


- Vi må kunne stole på de bedømingene på isen og ikke fra en kontorstol. Nidaros har nå lagt lista for nå kommer forbundet og DISU til å få kjempemye å gjøre.


Ingen videodømming på isen men videodømming på kontoret

Et annet spørsmål som også blir reist i saken er at det dommerne ikke har tilgang til videodømming på isen mens det allikevel tillates videodømming hos DISU. I tillegg har Nidaros levert inn videobevis i form av det interne videosystemet Spiideo som er et analyseverktøy for klubbene som verken dommere, allmenheten eller motstanderlaget har tilgang til.


- Jeg ser ingen seriøsitet i det hele. Det er flere klubber i denne serien som ønsker å gå opp en divisjon og så skal det være på dette nivået. Dette er saker vi vet om fra før av men jeg synes enda at man kan stille spørsmålstegn ved det at det skal være på den måten. At Nidaros sitter på egne bilder som ingen andre har tilgang til, skal det få lov til å brukes i en bedømming, spør Persson retorisk.


- Det gir absolutt ingen mening, dette er bilder som ikke sendes ut til tv-folket.


En rasende Narvik-trener på slutten av kampen

Den ellers så sindige Fredrik Glader var rasende på dommerne etter flere hendelser i kampen. En ting var annullering i seg selv men også mente han at Nidaros sin 2-2 scoring skulle annulleres for offside som linjedommeren ikke tok og som var helt feil plassert for anledningen.


- Jeg tror aldri jeg har vært så forbanna noen gang, hele sikringsskapet røk med en gang. Jeg tømte alle energi faktisk og jeg sa det til dommerne at det ikke var noe moro å være forbanna. Jeg hadde en bra snakk med dem i etterkant av matchen og det var en del situasjoner som ikke ble rett og riktig, sier Narvik-treneren på vei til Gjøvik for en ny match for nordlendingene.


Glader mener også at dommerne gjør feil i etterkant av annulleringen på flere områder, noe som han reagerte sterkt på ovenfor dommerteamet når situasjonen skjedde.


"Det han gjør er at han ser Magnusson hele veien og mister kontrollen over pucken og gjør seg selv sårbar"

- Det er jo fire dommere som ikke en gang ser den situasjonen der og da uten at dem tar den etter at man har gjort mål. Dem tar bort målet og dømmer 2 minutter utvisning hvor det er noe dem ikke får gjøre for skal dem ta bort et mål så må dem dømme en 5 minutters utvisning. Det gjorde meg opprørt der og da selvfølgelig men samtidig er det ikke kult at folk blir skadet. Det er sånn som skjer men den er ikke noe stygg på noen måte for det finnes et visst ansvar for spilleren som eier pucken også, sier Glader til Hockey4You.


Han fortsetter:


- Det han gjør er at han ser Magnusson hele veien og mister kontrollen over pucken og gjør seg selv sårbar, deretter treffer Magnusson han i brystet og kraften er i brystet med et ulykkelig utfall.


- Men du snakket med dommeren etter at det skjedde under kampen, hva ble sagt?


- Jeg sa at det her ikke kan stemme det her? Jo, vi er alle enige, sa dommeren til meg. Jeg synes ikke det er en utvisning i utgangspunktet heller men en ulykkelig situasjon. Men de var steinsikre på sin sak og vi hadde etter kampen diskusjoner om flere hendelser om blant annet deres kvitteringsmål som jeg mener er soleklar offside som de ikke en gang er villig til å diskutere på.Glader forteller videre om at han hadde en god og respektfull samtale med dommerne etter matchen hvor de gikk gjennom flere hendelser i kampen. Men i forkant av disse samtalene hadde han også en en prat med Nidaros sin sportssjef Martin Jansson om de samme temaene.


- Han beklaget seg for han syntes ikke vi skulle holde på å innrapportere hverandre for han syntes ikke det var rett vei å gå uten at det er dommerne som skal ha det ansvaret, gå gjennom og sende inn det som skal sendes inn. Han beklaget seg over at han var med på det i fjor når Comet hadde gjort det og syntes det var for jævlig.


Narvik-sjefen forklarer oppgitt videre:


- På morgenen etter så dukker det opp en innrapportering fra Nidaros-hold og ikke fra dommerne, men for meg er det jo...man står og snakker om en sak og beklager seg og så dukker det opp en innrapportering. For meg så blir det å pisse litt i motvind. Man står ikke og synes synd på seg sjøl fordi man har opplevd det samme, da er minnet kort når man gjør det akkurat det samme sjøl. Det synes jeg er veldig dårlig.


Dommerne burde hatt tilgang til alle videobilder

Når det kommer til Spiideo-systemet mener coach Glader at dommerne burde ha tilgang til bildene i det lukkede systemet også for å kunne komme med en riktig bedømming i eventuelt i etterkant av matchen.

- Først og fremst så vil jeg som trener ha en sikker ishockey og en sikkerhet for spilleren, det er ingen snakk om det. Det finnes mange situasjoner som er utrolig stygge som ikke tas overhodet. Hvis dommerene ser en situasjon på tv og går gjennom den i etterkant og ser situasjonen på den så skal de også ha rett til å begjære tilgang til det hjemmelaget har. Har de Spiideo så skal de kunne få forsterke og se situasjonen fra deres system også.


Narvik-treneren mener at det ikke bare kan bli et bruk for hjemmelaget uten at man må kunne bruke systemet til det store og det hele for spillernes sikkerhet.


- Uansett så mener jeg at saken er pissdårlig håndtert når man står og sier en sak og bare noen timer senere så kommer det en innrapportering helt tvert i mot man selv prater om, avslutter Glader.


Hockey4You har forelagt kritikken til sportssjef i Nidaros Martin Jansson som avfeier kritikken fra Narvik i denne saken.


Her er video av hendelsen som er innrapportert av Nidaros:

Video: TV2/DirektesportComments


bottom of page