top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Slik svarer topplederne i 1. divisjon om lisensbehandlingen

Oppdatert: 3. mai 2023

Norges Ishockeyforbund har hatt første runde med lisensbehandling for klubbene i 1. divisjon der hvor det endte med ulike utfall for klubbene. Vi har snakket med topplederne i hver klubb for å høre om deres situasjon rundt det å få lisens

Foto: H4Y / OCN


Et tøft regnskapsår for flere av klubbene i 1. divisjon fikk forskjellige utfall der hvor seks klubber har fått tildelt lisens for 23/24-sesongen hvorav to av klubbene havner under handlingsplan. En klubb har ikke fått lisens og den siste klubben er fortsatt ikke ferdig behandlet hos Norges Ishockeyforbund.


Vi har snakket med alle topplederne i klubbene for å høre om deres reaksjoner på lisensbehandlingen og ståa i deres klubber.


Nidaros: (Tildelt lisens)

Trønderne gikk med overskudd for 5. året på rad og endte med drøyt kr 296 000,- i pluss i regnskapet for 2022. De styrket egenkapitalen som ved nyttår lå på drøye 1,5 millioner og fikk tildelt lisens av forbundet. Styreleder Frode Storesund er naturligvis fornøyd med dette og det var ventet i Trondheim at lisensen skulle bli godkjent.


- Det er positivt og vi er i rute vi sånn sett og er der hvor vi skal være, sier han til Hockey4You.


Og klubben er helt åpen om tallene som ligger offentlig på deres hjemmesider, noe som er bevisst fra deres side.

- Vi har jo på en måte litt broken historie så vi har hele tiden hatt en strategi om å være åpen på hvordan det går de siste årene. Vi har jo vanvittig konkurranse mot annen idrett her, når det er slik at norsk hockey nasjonalt ikke har en høy standing med tanke økonomi så må vi være ekstra flinke her, sier Storesund.


Som det også fremkommer i årsmøtepapirene til klubben, stammer kun 25 % på inntektssiden fra sponsormidler mens de samme tallene for de 15 beste klubbene ligger på 50-60%. Det er noe Storesund påpeker klubben har en stor jobb å gjøre.


- Ærligheten er at vi ikke er gode nok på markedssiden og sponsorinntektssiden men basert på det inntekstgrunnlaget vi har så har vi gjort en god jobb da, sier han.


Narvik: (Tildelt lisens - havner under handlingsplan)

Endte med et solid underskudd på kr 469 000,- og egenkapitalen gikk tapt. Den ligger på minus kr 368 000,- og klubben havnet under handlingsplanen til forbundet. At det ble handlingsplan på Narvik kom ikke overraskende på styreleder Jon Harr som påpeker at reisekostnadene forårsaket underskuddet for 2022.


- Vi reiste i 2022 for over 2 mill. og det går ikke. Det handler fremfor alt om vanvittige dyre reiser i play-in og kvalik. Deriblant den ene turen til Trondheim kostet flyturen oss kr 330 000,-. Korte tidsfrister, ugunstig tidspunkt og denne play-inn/kvalik havner ofte i vinterferie i nord eller så er det ferie i sør så det blir ekstremt dyre billetter, sier Harr.

Han forteller videre at de har vært i en god dialog med Norges Ishockeyforbund om å sette datoen tidlig for sluttspillet hvor de blant annet samarbeidet i årets play-in med Comet og Lørenskog om dobbeltkamper og tidlig flybillettbestilling slik at klubbene kunne hjelpe hverandre for å holde kostnadene nede.


- Vi prøver å samarbeide med klubber, forbund og dommere også - det er jo ikke noe reisefordeling og dommerfordeling i play-in og kvalik så alle reiseutgifter går rett på klubbens bunnlinje, sier han.


Han forteller om fjorårets kvalik der hvor de hadde tre hjemmekamper og måtte fly opp dommere til en kostnad alene på kr 120 000,-.


- Men der har vi hatt en god dialog med forbundet og med de lagene som ligger i toppen så har vi blitt enige om en modell der vi begynner litt tidlig og forbereder billetter, hotell og hvem dommere som skal reise og det ble veldig fint i år, påpeker han.

Nå havner klubben under handlingsplan der hvor man må få en positiv egenkapital innen tre år. Det er styrelederen overhodet ikke bekymret for.


- Nei nei, overhodet ikke. Man har jo tre år på seg for å få positiv egenkapital men planen vår er å oppnå det innen to år, sier Harr.


Og klubben justerer ned spillerbudsjettet noe men mener fortsatt at man skal ha et like slagkraftig lag som forrige sesong.


- Nei, vi går ikke ned på satsingen, vi må være et topp 4 lag og vil spille kvalifisering - det må det ikke være noe tvil om, avslutter han.


Grüner: (Tildelt lisens)

Klubben var i samarbeidssamtaler med Manglerud Star som ble resultatløst. Det betyr at Grüner er å finne i 1. divisjon neste sesong etter å ha vært fire sesonger i Eliteserien. Under årsmøtet kunne styret presentere et overskudd på drøyt kr 9000,- og en solid egenkapital på rundt kr 1,5 mill. Derfor var det ventet at Grüner skulle få lisens uten bemerkninger også denne gang.


- Nei, vi var ikke bekymra for den sånn sett, forteller daglig leder Trond-Erik Larsen etter at Grüner fikk tildelt lisens for neste sesong.

Klubben opplevde en omsetningsøkning i Fjordkraft-ligaen men det er forventet en reduksjon nå som de går ned i 1. divisjon.


- Ja, det er sponsormidler og markedsmidler fra ligaen som blir borte for oss. Det blir litte grann forskjell for oss, det sier seg selv det. Men jeg føler at vi har god kontroll over økonomien gjennom hele året så det er ikke noen store overraskelser. Det er jo tøft for oss også å skaffe de midlene vi trenger så det er beinhard jobbing hele tida, sier Larsen til Hockey4You.


Comet: (Tildelt lisens - havner under handlingsplan)

Halden-klubben havnet også under handlingsplan etter at de tapte egenkapitalen under fjoråret da de pådro seg et underskudd på kr 410 000,- for 2022 og havnet på minus kr 104 500,- i egenkapital. Men styreleder Thorbjørn Danielsen er ikke bekymret av den grunn og forteller til Hockey4You at de ønsker å være ute av handlingsplanen innen to år.


- Det som har vært baugen for oss er reisekostnader på grunn av verdenssituasjonen, så har det vært overskridelser på lønnsbudsjettet på sport og så er det utstyr. Det som er målsettingen vår nå er å være ute av handlingsplanen i utgangen av 2024, sier Danielsen.


Comet mistet altså egenkapitalen sin på tross av at de hadde 5 ekstra kamper med totalt over 5000 tilskuere som ikke var budsjettert i play-in og kvalik. I tillegg fikk de også et pent overskudd fra Strömstad Hockey Classic på høsten.

- Er ikke det kritikkverdig å miste egenkapitalen på tross av de ikke-budsjetterte ekstrainntektene dere fikk inn i fjor?


- Vi hadde en ganske så stor ekstrautgift med flyturen til Narvik i kvaliken og var den dyreste turen til Narvik noen gang. Det var kort varsel i tillegg til at vi var maks uheldig ved at det var avslutningshelga på vinterfestuka i Narvik. Så det var ikke et hotellrom å oppdrive i Narvik og det nærmeste lå på Evenes. Den flyturen der kom på over kr 220 000,- så kvaliken i fjor var ingen lukrativ kval for oss, sier styrelederen og fortsetter:


- Når det gjelder Strömstad Hockey Classic så er det en split der som også skal gå til arrangøren så alt tilfaller ikke oss.


- Vil det gå utover satsinga deres fremover?


- Nei, det tror jeg ikke. Vi må bare gjøre det smartere og ser man på stallen vi har fått hittil i år så mener jeg at den ikke er noe dårligere enn den vi hadde i fjor, men den koster oss mindre pr. måned enn fjorårets - vi har utnytta kronene bedre rett og slett, sier Danielsen.


Furuset: (Ikke tildelt lisens - havner under handlingsplan)

Oslo-klubben har vært i hardt vær etter at de meddelte at de ville legge ned elitesatsingen sin etter det som var manglende økonomisk grunnlag til å fortsette. Omsider gikk sterke krefter sammen og sørget for at klubben snudde. På tross av det er ikke regnskapet godkjent av revisor enda da dette arbeidet kom sent i gang som følge av beslutningen om å legge ned satsingen, revisorgodkjent regnskap er et krav i lisensbehandlingen og derfor er de heller ikke tildelt lisens.


I tillegg gikk klubben med underskudd med kr 150 000,- og fikk negativ egenkapital med samme sum, det betyr at om lisensen blir godkjent vil de havne under handlingsplan.


Fram til nå har heller ikke klubben offisielt hatt et styre valgt av en generalforsamling men i forrige uke ble dette gjort på et ekstraordinært årsmøte. Hittil er det trener Kenneth Larsen som har holdt i trådene i klubben fram til et nytt styre ble valgt.

- Vi har sendt inn papirer til forbundet men vi måtte vente på revisoren til etter påske for å få det godkjent der først. Det er ikke noe dramatikk på at vi ikke har fått lisens, vi har jo ikke noen utgifter enn det vi har penger til men du veit jo aldri med dette forbundet. Man ser jo hva som skjedde med Sparta (poengtrekk) som kom fra ingensteder lissom. Jeg lurer på kompetansen til Norges Ishockeyforbund for være helt ærlig, det virker nesten som dem drar ned sporten sjøl lissom, sier Kenneth Larsen.


Han fortsetter:


- Hvis dem har glemt noe eller gjort en feil lissom så begynner man med poengtrekk, det er jo helt natta i mine øyne.


Larsen engasjerer seg sterkt i forhold til hvordan Norges Ishockeyforbund har behandlet Sparta etter at de fikk poengtrekk etter at de brøt vilkårene i handlingsplanen de har vært under de siste tre sesongene. Han påpeker at han på ingen måte er en jurist men uttaler seg som en hockeytrener som ser saken fra utsiden.


- Hva er det som egentlig skjer her med dem, spør han retorisk og fortsetter:


- Sett utenifra og jeg leser det Sjur Robert (Nilsen trener Sparta) skriver, jeg skjønner ikke hva dem driver med. Det var det samme med Lørenskog, alle sier at dem gikk konkurs men dem gikk jo konkurs fordi de ikke fikk lisens, ikke sant? Det var ikke om økonomi men at det var for seint, økonomien gikk jo som aldri før. Det er never ending story og det virker som man jobber i mot hverandre og det er trist egentlig. Jeg ser helst at serien skal avgjøres på banen, ikke forbundskontoret, sier den engasjerte treneren.


Klubben opplyser for øvrig at et revisor-godkjent regnskap trolig er ferdig i dag og sendes over til klubblisensnemda fortløpende. Klubben har svart på en rekke spørsmål som de hadde frist på fredag forrige uke for å svare for seg.


Bergen: (Utsatt lisensbehandling)

Klubben gikk med underskudd med kr 559 000,- men hadde fortsatt positiv egenkapital ved fjorårets siste dag. Men det var tilbake i desember at klubben vedtok at man måtte få inn kr 400 000,- i løpet av utgangen av april for å klare det vedtatte inntektsmålet på en million. I tillegg ble ikke regnskapet revisorgodkjent slik at forbundet foreløpig ikke har kunnet behandle lisensen til Bergen Ishockeyklubb.


"Vi er nok noen hundre tusen for short fremdeles og vi jobber knallhardt med det. Det er derfor vi mobiliserer nå så sterkt og går ut såpass hardt som vi har gjort. Nå frir vi til klubben og byen - det er her vi står og det er dette vi må få til ", uttalte den nyvalgte styrelederen Ole-Christian Traaholt til Hockey4You for en underkant av en måned siden.

Klubben hadde frist til den 28. april med å sende inn svar på de spørsmål som Norges Ishockeyforbund har sendt klubben i forbindelse med behandlingen.


- Vi jobber jo på med sponsorsiden og vi er jo på god vei mot det målet vi har satt oss. Men det er klart at sponsorarbeidet tar jo tid og vi har mange baller i luften så jeg kan ikke si noe konkret hvor langt vi har kommet, sier Traaholt om den nåværende situasjonen i klubben.


Han fortsetter:


- Vi var forberedt på at vi ville komme til å få oppfølgingsspørsmål fra forbundet, det har vi fått og de skal vi svare på. De ville ha litt mer status på klubbens økonomi og det arbeidet som er gjort.


- Hva er dine tanker rundt det at klubben kan få lisens?


- Ja, jeg er positiv og optimist på de tingene der, føler vi har en god dialog med forbundet i forhold til de spørsmålene og vi skal besvare de så godt vi kan så blir det opp til forbundet å avgjøre dette, sier Traaholt.


Gjøvik: (Tildelt lisens)

Det ble et underskudd på kr 60 000,- for Gjøvik i 2022 men de har fortsatt positiv egenkapital og ingen store overraskelser ved at de ble tildelt lisens. Klubben drifter nøkternt og budsjetterer med et overskudd på kr 40 000,- for 2023.


- Jada, det er jo bra det og vi hadde vel ikke forventet noe annet. Vi har jo relativ god kontroll synes vi sjøl i hvert fall når det kommer til økonomi og drift av klubben så det er jo forventet, sier styreleder Erik Bratlien om at klubben fikk lisens av Norges Ishockeyforbund.

Bratlien forteller videre at hovedfilosofien tl klubben er å bruke pengene de får inn på å bygge klubben.


- Vi har jo vært ganske langt nede i de tidligere årene men de siste 6-7 årene har vi jo bygd mye klubb ved at vi har bygd opp breddeavdelingen og organisasjonen så det har skjedd veldig mye i klubben de siste årene. Målet er å øke inntektene og skape mer aktivitet og bredde i klubben vår, fortsetter han.


En utfordring klubben står ovenfor er Gjøvik Fjellhall som forfaller gradvis hvert år. Den spektakulære hallen som fyller 30 år den 6. mai er eid av Gjøvik Olympiske Anlegg, et selskap som er eid av kommunen. Planlagte oppgraderinger av blant annet garderobe og bygging av styrkerom har blitt satt på vent og vip-lokaler er stengt som følge av forfall. Dessuten var man truet med å stenge hallen i vinter når strømprisen var som verst og det kommunale selskapet måtte ha ekstrabevilgninger for å klare strømkostnadene.

- Det begynner å bli en eldre hall, det er jo et behov for videreutvikling og vedlikehold av hallen så det jobber vi kontinuerlig med å få til. Selv om kommunen står som eier så har de ikke all verden med penger å legge i hallen vår dessverre. Det viktigste for oss er at hallen ikke forfaller og blir noe særlig dårligere enn det han er nå, sier styreleder Erik Bratlien i Gjøvik Hockey.


Hasle-Løren: (Tildelt lisens)

De rødkledde er i en litt annen situasjon enn flere andre klubber der de har et idrettslag i ryggen som gir dem årlige overføringer, tidligere har dette ligget på kr 500 000,- som en fast sum. Denne sesongen måtte eliteklubben be om større overføringer som følge av kostnadsbildet i verden for øvrig. Klubben gikk i utgangspunktet med underskudd på kr 200 000,- som ble dekket inn av idrettslaget og de årlige overføringene er nå økt til kr 750 000,-. Klubben har da positiv egenkapital og fikk tildelt lisens uten bemerkninger fra Klubblisensutvalget.

- Dette er ting vi har hatt dialog med hovedklubben gjennom hele sesongen og vi var klar over dette ved sesongstart og jeg føler at vi har kontroll på utgiftene våre. Det er en del kostnader man ikke får gjort noe med som dommere og reisefordelinger for det er gjerne de som er med å velter lasset for vår del for man vet aldri hva det blir på, sier styreleder Magnus Færøy.


Han forteller videre at klubben ikke har noen direkte egenkapital som de andre klubbene da det er en avtale med idrettslaget om et nullbudsjett.


- Avtalen er slik at vi får midler fra de for å drive og da skal ikke vi legge oss opp noe egenkapital og vi vil ikke bruke mer penger enn nødvendig fra idrettslaget. Det er på en måte en fin ting samtidig som vi får ikke den samme muligheten som vi skulle ønske oss - du starter på en måte litt på scratch hvert år, forteller styrelederen i Hasle-Løren Elite.


Endelige avgjørelser om klubblisenser er ventet å bli avgjort innen 14. mai.


Edit: Vi har kommet med noen korrigeringer rundt avsnittet til Furuset

bottom of page