top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Slik ender 2. divisjon

Det er seriestart i 2. divisjon og vi har tatt tempen på lagene før alvoret starter

Foto: H4Y / OCN


I dag starter 2. divisjon for alvor med første kamp i Kongshallen mellom Kongsvinger og Furuset 2. Det som skulle være en liga med 8 lag ble dessverre redusert til 7 lag etter at Skien IHK valgte å trekke laget sitt og melde på i. 4. divisjon i stedet.


Allikevel ser det ut til at det blir en veldig spennende serie der hvor Hockey4You vurderer det slik at ligaen blir delt opp i to bolker om hvem som kjemper mot hverandre. Det er to nye lag i ligaen siden i fjor og det er det "nye" Manglerud etter at de mistet lisensen, gikk konkurs og har stått opp fra de døde under MS Bredde. Nå starter arbeidet for klubben med reisen tilbake til EHL der hvor de får hjelp av lojale og hjelpsomme personer i og rundt klubben.


Den andre nykommeren er Kråkene Moss som har hatt den samme skjebnen som Manglerud, de gikk konkurs i 2018 mens breddedelen gikk videre - i dag er de klare for å etablere et A-lag i 2. divisjon under den same breddedelen.


Vi starter med de vi tror det nederste laget i 2. divisjon og går videre nedover til det som vi tror blir det beste laget.


7. Kråkene Moss

Har ikke hatt et A-lag siden 2018 der hvor de satset, ble seriemester i 2. divisjon men røk ut av kvaliken. Gikk senere konkurs men det er hockeyhistorie og nå er klubben tilbake i prestasjonsdelen i norsk ishockey. Laget blir trenet av hovedtrener Geir Ove Knutsen og når vi snakket med Knutsen i april var han klokkeklar på at de skulle være en breddeklubb.


- Det som er veldig viktig er at vi er en bredde klubb og det har vi fortsatt tenkt til å være så de som vil spille for oss har lyst til å spille hockey og må rett og slett betale for alt sjøl, sa han tilbake i april.

Laget har spilt to treningskamper og begge var mot Tønsberg hvor de tapte henholdvis 4-7 hjemme og 2-6 borte. Påtroppende trener Knutsen gleder seg til seriestart.


- Målsettinga er vel strengt talt å slippe inn minst mulig og holde oss utenfor utvisningsboksen. Det er den første sesongen med seniorhockey for de fleste spillerne og første året med seniorhockey på 6 år i Moss, det er klart at det er mye som er nytt for mange og det er noe vi vil merke, sier han til Hockey4You.


Og han forteller at det vil være en vesentlig forskjell på lagene og da særlig mot de lagene som har spilt sammen over flere år.


- Ja, når vi spilte mot Tønsberg så merker vi jo at vi ikke er i nærheten av et samspill slik som de er dert hvor de har kanskje fått en til tre nye spillere mens vi har vel et helt nytt lag. Så vi ønsker å stabilisere oss i løpet av sesongen, forteller hovedtrener Knutsen.


Allikevel ser han noen lyspunkter i laget og mener at laget kan bite godt fra seg for det.


- Hvis vi greier å holde tempo, både tempomessig og skøytemessig så henger vi nok med de aller fleste lagene kanskje unntatt typisk MAnglerud og Kongsvinger. Men vi mangler nok den tryggheten på hverandre og da knyter det seg litt, sier han.


De har fått en viktig forsterkning i Ole Henrik Arnesen som har blent annet en hel sesong bak seg i Narvik i 1, divisjon. Men vi tror at laget kommer sist i sin første sesong i 2. divisjon.


6. Kristiansand

Med et flunkende nytt klubbhus på Sørlandet har det gått mange steg i riktig retning for klubben. De var avhengig av J.P Villeneuve i fjor som ble laget soleklare toppscorer med sine 40 mål på 23 kamper. Det skjer ikke denne sesongen da det rapporteres om at canadieren trolig ikke er spilleklar før etter jul som følge av familiære årsaker. Det betyr et svekket Kristiansand-lag som også har en relativ tynn tropp fra før av.


H4Y tror at de vil være en overkommelig motstander mot Kråkene Moss som de møter til sine første kamper i sesongen, de vil de nok ta et steg ned fra hva de var i fjor men vil beholde den samme plassen som de hadde forrige sesong som var 6. plass.


5. Furuset 2

Laget havnet sist forrige sesong men overrasket i enkeltkamper der hvor motstanderen undervurderte laget. Blant annet vant dem over Tønsberg to ganger og det minneverdige øyeblikket var nok 6-5 seieren over Kongsvinger. Klubben har et hårete mål om å bli blant de tre beste i 2. divisjon, H4Y mener veien er lang opp til den plasseringen. Hovedtrener Pål Dahlstrøm er enig i at de sikter høyt men mener oppriktig at det er målsettingen som klubben har.

- Men det kommer ikke av seg sjæl. Vi har lag som skal kunne få det til men det er et hårete mål, det er det. For oss er det ikke urealistisk men det er krevende, sier Dahlstrøm til Hockey4You.


En av årsakene er at de i år har en bredere tropp enn tidligere påpeker Dahlstrøm.


- I tillegg har gutta blitt et år eldre. Ser vi på de to siste kampene i fjor mot Kristiansand så spilte vi med veldig lite folk men da spilte vi rundt dem. Så vi må score de viktige måla og holde tett når det drar seg til.


Han mener videre at 2. divisjon har blitt et bra nivå enn det har vært tilfelle tidligere.


- Det har blitt en nivåheving de siste åra. Før så spilte Hasle-Løren med et U20 middelmådig og klarte seg, det går ikke lengre, forteller Dahlstrøm og trekker fram lagene Kristiansand, Tromsø og at Moss gjorde en god figur mot Tønsberg i treningskampene.


4. Tønsberg

Med ny trener i Daniel Kristoffersen Njie som skal overta arven etter Andreas Toft som var hovedtrener i klubben i mange år. Har stort sett beholdt de fleste spillerne men har også fått inn en spennende nysignering i svenskgrekiske backen Nikiforos Xanthopoulos på 2 meter og 100 kg. Tønsbergs nye hovedtrener mener klubben kan kunne komme til å overraske i 2. divisjon denne sesongen.


- Jeg synes det er spennende, det er et ungt lag så det blir spennende å se hva vi klarer å få til. Får vi inn lagspillet her så tror jeg vi kan overraske mange i år tror jeg, sa Kristoffersen Njie til Hockey4You etter den første istreningen.

Veteranen Alexander Strande går på sin 6. strake sesongen i Tønsberg-drakta og ser fram i mot en ny sesong i Tønsberg.


- Det er veldig positivt med en ny trener og litt ny giv inn i laget, men det er et veldig ungt lag. Man vil jo slippe til flere unge gutter så det er mye positivt å ta med seg men kunne alltids hatt en bredere stall, det er klart, sier han til Hockey4You før årets sesong starter for fullt til helgen.


Strande forteller om et generasjonsskifte i Tønsberg og håper flere spillere vil melde sin interesse til å kunne spille for klubben. Selv er han motivert til å kunne gå på en ny sesong til for å hjelpe klubben.


- Jeg trodde vel ikke at jeg skulle spille i år så jeg veit egentlig ikke hvorfor jeg er her, sier backen med en god latter.


Han fortsetter:


- Jeg driver jo firma i tillegg til at jeg har tre unger, hører at folk sier dem ikke har tid men det er moro å kunne komme i garderoben for man kobler litt av i forhold til hverdagen. Motivasjonen er jo der og moro å kunne få være med å bidra, sørge for at den gamle kulturen er med videre, sier Alexander Strande.


3. Tromsø Ishockeyklubb

Har forlenget og krevet langttidsavtaler med store deler av stammen, blant annet viktige spiller som Simon Bergholm og William Markstedt som ble klubbens toppscorere forrige sesong med henholdsvis 47 poeng og 39 poeng.


Når Hockey4You møtte Simon Bergholm i Kristiansand forrige sesong på tampen av fjorårssesongen mente han at klubben burde sikte til en 3. plass i ligaen. Det tror H4Y at de kommer til å gjøre denne sesongen.

- Det er vanskelig å konkurrere med lag som Ski og Kongsvinger for dem har mye mer rutine enn hva vi har men det er det vi jobber med. Vi synes ikke det er tøft at vi ikke kan vinne mot dem for vi vet at deres nivå ligger mye høyere enn oss. Men en 3. plass er det vi sikter mot for å kunne avslutte sesongen på en god måte, fortalte Bergholm etter seieren i Idda Arena i februar.


2. Kongsvinger

Ny sesong i Kongsvinger og får med seg stort sett det samme laget. Toppscorer i 2. divisjon Victor Zetterberg tar en ny sesong mens Tom Ivar Hesbråten ikke er spilleklar før trolig i oktober/november etter en kneoperasjon. Elias Hult er trolig ikke klar før etter jul og Sean-Michel Sunnqvist trener med laget men det er ikke tatt noen avgjørelse på om han skal spille på laget denne sesongen.


Inn har klubben hentet et par veteraner i Henrik de Geer og Niklas Egnersson samt svenske William Strömback som senest spilte i Frankrike. Sportssjef Anders Angelbrant forteller at om de skulle få med både Hult og Sunnqvist i løpet av sesongen så vil de se sterkere ut enn de var i fjorårssesongen da de har en jevnere og bredere tropp enn tidligere.


- Rent logisk så er det MS som er favoritter og så er det litt vanskelig å si om Tønsberg og Tromsø hvor man ikke helt vet hvor de ligger hen. Nå som vi har fått inn Niklas (Egnersson) som er en konge å ha i laget for han er det riktig trøkk i, og selv om troppen er litt tynn sånn sett per dags dato så har vi litt flere strenger å spille på. Vi var litt begrenset på 5-6 spillere i fjor, det er vi ikke i år, sier Angelbrandt.


- I tillegg har dere et dedikert publikum i ryggen som løfter fram laget på hjemmebane?


- Ja, vi er bortskjemte sånn sett. Men det skal hele klubben ha for at de lager et ordentlig arrangement med show og lignende og at ting skjer i periodepausene. Det er jo noe publikum har satt pris på også.


Klubben samlet hele 1514 tilskuere til kamp mot topplaget Ski Ishockey forrige sesong i det som var kroneskampen. Denne sesongen er det besluttet at kroneskampen skal være mot det forventede topplaget Manglerud Star.


1. Manglerud Star

Klubben mistet lisensen og gikk som kjent konkurs. Nå har breddedelen besluttet å starte opp på nytt et A-lag der hvor både nye og kjente fjes skal være med å bidra til å få Manglerud tilbake til toppen. Det er forventet at Manglerud vil kunne dominere 2. divisjon denne sesongen og vi gleder oss til å se laget i aksjon når man ser hvilke spillere som har sagt ja til å bidra i laget.

En av de aller viktigste er klubbens mangeårige kaptein Joachim Engebråten Hermansen som har flyttet til Sverige som følge av jobb men har sagt seg villig til å kunne komme hjem til Norge for å spille kamper for Manglerud for å hjelpe dem oppover i systemet. Rolf Thomas Aastad er en annen viktig bidragsyter som vil dominere for Manglerud-gutta. Julian Nylen har sagt seg villig til å komme tilbake på isen for å konkurrere om plassen med Nikolai Tukun Eriksson.


I tillegg har de ansatt en midlertidig trener i sønnen til TIK-legenden Bjørn Anders Dahl, nemlig 26-åringen Markus Svendsen Dahl. Han skal trene laget i første omgang i 4 uker og vil lede laget i første hjemmekampen mot Tønsberg.

- Jeg bor her og har vært i klubben tidligere, trives veldig her og det er en veldig fin klubb. Så absolutt et fint sted å begynne hvis man skal starte som trener, sier Dahl.


- Hvordan er det å trene det laget her som man har begynt litt på scratch?


- Det er kjempebra, man ser litt på treninga her at det er bra intensitet og spillere med masse gode ferdigheter så det er absolutt et sterkt lag til å være i 2. divisjon, avslutter han.


2. divisjon starter i dag med kampen mellom Kongsvinger og Furuset 2 før resten av lagene slipper til kommende helg.


Fjorårets topp 5 poengliga:


Viktor Zetterberg - Kongsvinger 48 mål 24 assist 72 poeng

Elias Hult - Kongsvinger 34 mål 35 assist 69 poeng

J.P. Villeneuve - Kristiansand 40 mål 24 assist 64 poeng

Jonas Paulsen - Kongsvinger 20 mål 42 assist 62 poeng

Simen Sæther - Kongsvinger 17 mål 43 assist 60 poeng


Comments


bottom of page