top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Comets nye trener: - Dem har en hockeykultur i byen som er tiltalende

Comets nye trener Fredrik Glader gleder seg til å ta fatt på sine oppgaver i Halden når han ankommer byen til helgen, men først etter en lang biltur fra Luleå. Glader hadde flere tilbud på hånda men valgte til slutt Comet som følge av hockeykulturen i byen og det han oppfatter som en veldrevet klubb å jobbe for.

Foto: IMAGO / Bildbyrån


For det er absolutt ingen ukjent mann som skal lede Comet i 1. divisjon neste sesong. Nevnte Glader er en ekte Luleå-gutt som har opparbeidet seg et meget godt rykte i Sverige, spesielt inn mot kvinnesiden. Han var med å bygge opp hele Luleås damesatsning tilbake i 2015 og vant SM-gull på første forsøk. Luleås damelag har vært dominerende i Sverige siden den gang og av de fire SM-gullene laget har tatt så har Fredrik Glader vært coach for hele tre av disse. Deretter fulgte jobben som general manager i hockeygale Modo i to sesonger før svensken takket ja til å trene Haldens iskrigere.

Han har tidligere spilt mot Comet når han selv var spiller i Rosenborg og har også flere svenske spillervenner som har vært i Comet, som har anbefalt Halden-klubben.

- Det var et bra konsept som Comet presenterte for meg og de har en fin hockeykultur i byen som er tiltalende, de har en forening som er velfungerende og strever oppover og det er noe som tiltaler meg - jeg elsker utfordringer og kjenner på dette som en veldig god løsning for meg, familien og klubben, sier Glader til Hockey4You.


Som nevnt var 44-åringen med å bygge opp hele damesatsingen til Luleå og vant 3 SM-gull med laget men han var også med å vinne VM for klubblag med laget i USA. Dessuten klarte man å skape en enorm interesse rundt laget og tilskuerrekorden på 6220 personer i en kvinnekamp i Sverige ser foreløpig vanskelig ut å slå. Men skal man tro svensken så vil det ikke bli noe typisk Luleå-hockey av den grunn.


- Altså, Comet kommer til å være Comet men jeg kommer til å komme dit med hva jeg tror på. Det er klart at jeg er oppfostret i Luleå - mye av det Luleå står for, står også jeg for. Det er først og fremst at man verdsetter hardt arbeid samtidig som man våger å spille ishockey så det jo mitt DNA fra da jeg var i Luleå.


- Hvordan vil overgangen være fra å trene et damelag til å trene et herrelag?


- Jeg har vært trener i 16 år og av dem så har jeg trent damelag i 5 år. Jeg har lært meg utrolig mye av begge delene og damehockeyen har gitt mitt lederskap en stor utvikling i riktig retning. Jeg synes det har vært fantastisk kult å jobbe med damer og jeg har lært meg utrolig mye som jeg bærer med meg inn i herrehockeyen, at man også ser menneskene - at et menneske skal ha det bra for å prestere bra og akkurat det så tror jeg man er langt foran i damehockeyen, at man virkelig ser menneskene. Samtidig skal man kunne stille høye krav så når man trener så trener man, da finnes det ikke noe tull for da går vi "all in". Det er en time vi er sammen pr. dag og 23 andre timer man kan gjøre hva man vil så da ser vi til at vi jobber for å kunne utvikles, sier den engasjerte Comet-treneren.

- Hva er det du tar med deg fra Luleå til Comet?


- Det jeg har lært mye om er framfor alt at man finner et sett med denne gruppa man jobber med å få de til å prestere og at man får alle i gruppa til å forstå sine roller, at man verdsetter de ulike rollene man har men i slutt enden så er alle like mye verdt for den jobben man gjøre ute på isen. Vi kommer til å trene utrolig hardt - vi kommer under perioder av sesongen kanskje også spille matcher når det er utrolig hardt og fordi vi er inne i en tung treningsperiode. Man skal kunne håndtere å spille hockey selv om man er trøtt, både hodet og kroppen er trøtt og det er det som er sjarmen.


Bra dialog med sportssjefen

I motsetning til de andre lagene i divisjonen så har Comet ligget lavt i terrenget når det gjelder å hente nye spillere. Sportssjef Martin Engebretsen bekrefter at fokuset har vært å sikre stammen i laget og at man har ventet med nysigneringer til en ny trener var på plass. - Ja, absolutt. Vi har jobbet med å få på plass stammen i laget og vi vet at Fredrik (Glader) har et stort nettverk som vi ønsker å benytte oss av. Vi satser også på å fylle de siste fire importplassene og venter allerede et par større signeringer nå i august, forteller Engebretsen til Hockey4You.

Flere av spillerne som var med Haldens hockeylag forrige sesong har skrevet langtidskontrakter med klubben. Flere trekker fram Paulius Gintautas som kanskje den aller viktigste, som signerte en ny to-års kontrakt etter å ha spilt 7 sesonger i klubben og gjort 249 poeng på 211 kamper.


- Jeg og Martin har en veldig bra dialog men det er Martin som signerer spillere. Vi har selvfølgelig pratet om å beholde navn og har selvfølgelig hatt følere ute, forteller Fredrik Glader før han fortsetter: Så er det også slik at det finnes en viss næringskjede innom ishockeyen og da må vi også forstå at vi ikke er nr. 1 i Norge eller i Norden og da må vi tilpasse oss og se etter hva som finnes. Men naturligvis så drar jeg i alle mine kontakter som jeg har og hjelper til. Samtidig synes jeg Martin (Engebretsen) gjøre en kjempebra jobb også, han er aktiv og kommer med spillernavn som vi titter på og scouter på for å se om de passer inn, noe som er viktig. Det er jo klart at vi vil ha spillertroppen komplett så fort som mulig men vi vil også finne riktig spillere til laget til den hockey vi skal forsøke å spille, forteller han videre.


To nye svensker allerede på plass

Men Comet har allerede signert to nye importer for neste sesong i spillerne Pa-Mansu Janneh og Andreas Laschitza. Nevnte Janneh kommer senest fra Hanhals i HockeyEttan i Sverige mens Laschitza, som for øvrig går som norsk spiller, er en unggutt som har tilhørt Frölunda sin organisasjon gjennom flere år men kommer senest fra Västerås J20.

- Dette er spillere som jeg kjenner til rent hockeymessig og de kommer til å bidra med det vi skal stå for. Vi skal stå for enorm seriøsitet og vi skal stå for profesjonalisme når det gjelder å forberedelser før treninger og kamper. Samtidig er det en ny kultur for dem også så det er vanskelig å si hva akkurat hva man kan forvente av dem på isen for de må tilpasse seg i klubben og landet. Det er i allefall to gutter som jobber hardt og virkelig bidrar til arbeidet samtidig som de vil høyne den statusen ovenfor gruppa, det forventer jeg av dem, avslutter Comet-treneren.


Fredrik Glader ankommer Halden til helgen og vil lede sin første offisielle trening med A-laget mandag 9. august.


Foto Paulius Gintautas: Dag Kenneth Reinli

Commentaires


bottom of page