top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Aittola forlater Narvik: - Det var rett sted men timingen var feil

Den finske hovedtreneren Elmo Aittola forlater posten allerede etter fire seriekamper etter gjensidig enighet med klubben

Foto: H4Y / OCN


Den første trenerjobben til Elmo Aittola på seniornivå ble ikke helt som forventet for den finske 39-åringen. Over tid har klubben og treneren hatt ulikt syn på ambisjoner og ulike krav i hverdagen som har gjort til at begge parter fant ut at man skulle skilles som venner.


"Når alt kommer for en dag så var det rett sted men timingen var feil"

- Det er ingen drama eller konflikt bak dette. Men når jeg kom hit så visste jeg at klubben hadde noen utfordringer og har jobbet med det. Slik som ressurser og ting jeg trenger for å jobbe var kanskje ikke på plass når jeg begynte å jobbe, det er en semiprofesjonell klubb hvor det meste er gjort på frivillig basis. Jeg ønsket også å trene mer med spillerne og var faktisk overrasket at spillerne jobbet så mye - spesielt med de yngre spillerne så ønsket jeg å trene mer med dem, sier Aittola etter Narvik-avgangen.


Han fortsetter:


- Det er flere små forskjellige ting, der hvor klubben er nå og hvor jeg er i min karriere og hvor mye jeg kan jobbe. Som alle kunne se så var jeg alene på benken og hadde egentlig ikke noen støtte der - det er ting som jeg gikk med på men samtidig ser jeg det ville bli for mye for meg på lang sikt.

Samtidig er Aittola fornøyd med oppholdet i nord og selv om han nå forlater Narvik så har han stor respekt det klubben står for.


- Ja, jeg har stor, stor respekt for Jon Harr (styreleder red. anm) og den jobben han har gjort for Narvik Hockey i tillegg til Martin Persson (sportssjef red. anm) for hvordan man har jobbet for laget. Samtidig vil jeg også si at spillerne er fantastiske men skulle gjerne hatt muligheten til å jobbe mer med dem, når alt kommer for en dag så var det rett sted men timingen var feil, sier den finske treneren.Nå tar finnen med seg kofferten for å dra til Lofoten og videre opp til Nordkapp før han reiser til Praha for å se kameraten Kaapo Kähkönen spille for San José Sharks mot Nashville Predataros i serieåpningen av NHL neste helg.


- Nå blir det sightseeing. Definitivt en av de største tingene for meg var å kunne få en arktisk opplevelse så i morgen reiser jeg til Lofoten før turen går videre til Nordkapp. Deretter tar jeg meg en tur til Tsjekkia, jeg har billetter til NHL-kampene slik at jeg kan få se kameraten min spille for San José."Det var kanskje egentlig en god match men at det kanskje var litt for tidlig der vi er nå som klubb"

Ingen krise - sportssjefen overtar trenerjobben

Styreleder Jon Harr forteller at det ikke er noe krise i klubben selv om de mister treneren etter en god seriestart for klubben. Det skal ha vært gode samtaler med den finske treneren før man kom fram til at man skulle skille hver sin vei.


- Han er en profesjonell trener som har vært med på mye. Krever mye av seg sjøl og av spillerne sine, det er det som gjør det litt vanskelig her synes vi at vi er en semiprofesjonell klubb hvor alle har fulle jobber og studier ved siden av hockeyen. Så man klarer kanskje ikke den treningsmengden man ønsker når man er opptatt med det andre fra kl. 7-15, sier styrelederen og fortsetter videre:


- Det var kanskje egentlig en god match men at det kanskje var litt for tidlig der vi er nå som klubb. Vi tar en mellomsesong der hvor vi nå prøver å bygge litt struktur og økonomisk fundament. Kanskje hadde matchen vært bedre om to år der vi ønsker å være i dag.

Harr forteller om det som betegnes som krevende samtaler i en vennlig tone med treneren de siste ukene der hvor partenes ulike syn på ambisjonsnivå og treningsmengde har vært et stort tema.


- Han kommer jo fra finsk hockey som er et hakk opp i forhold til der hvor vi er slik at det er nok kanskje noe kulturforskjell men som sagt så er det en bra mann og vi trodde matchen skulle bli god men det passet ikke denne gangen, sier Harr.


Sportssjef Martin Persson som også var tiltenkt å skulle spille for Narvik 2 i 2. divisjon denne sesongen, tar over hovedtreneransvaret i klubben. Styrelederen indikerer at det kan bli en varig løsning ut denne sesongen og at klubben per i dag ikke ser seg etter en ny trener.


- Det gikk veldig fort det her så per nå tar Martin (Persson red. anm.) over så får vi se om han kan klare det her og stå i det i forhold til familie og jobb. Frem for alt så ønsker vi ikke å brenne han ut, han har masse energi, masse kunnskap og så får vi se om det er forenlig med jobb og familie. Men vi er ikke på trenerjakt nå, det er vi absolutt ikke, avslutter styrelederen.


Fjordkraft-ligaen burde økes til 12 lag

Den finske treneren har også gjort seg noen betraktninger i sitt to måneder lange opphold i Norge hvor han har latt seg imponere av nivået i 1. divisjon så langt. Han mener helt klart at toppligaen i Norge burde økes med to nye lag fra 1. divisjon da de økonomiske forutsetningene mellom divisjonene er for store til at topplagene på andre nivå vil kunne klare å rykke opp.


- Jeg mener at norsk hockey må begynne å tenke den tanken i allefall fordi hvis man tenker 2-3 år fram i tid, hvor lenge skal Nidaros, Comet eller Narvik jobbe for å kunne klare å komme opp til Fjordkraft-ligaen, spør Aittola retorisk.

Han fortsetter:


- Det vil alltid være veldig tøft for de som kommer fra 1. divisjon å vinne en kvalik med de forutsetningene, se bare til Manglerud som har blitt veldig konkurransedyktig. Hele ligaen har blitt enda mer konkurransedyktig enn tidligere så det blir enda tøffere for lagene i 1. divisjon å kunne å klare å rykke opp. Jeg mener at topplagene i 1. divisjon vil kunne gjøre Fjordkraft-ligaen mer attraktivt på sikt.


Aittola mener kampene mot topplaget RoKi fra Mestis var høydepunktet for hans del i Narvik-boksen men lot seg også imponere over laget i møtet med de svenske lagene Kiruna AIF og Kiruna IF.


- I tillegg synes jeg kampene mot Furuset var utfordrende. Dem spilte en spillestil som jeg elsker, veldig aggressive, høyt tempo og et godt trent lag samt Bergen som var et dyktig lag. Helt ærlig så mener jeg at nivået i 1. divisjon er nærmere Mestis nå og har vel aldri vært nærmere. Min personlige erfaring er at nivået har økt betraktelig og det er veldig lovende for norsk ishockey, avslutter Aittola til Hockey4You.


Narvik har vunnet sine fire første kamper mot Furuset og Bergen og møter Lørenskog borte neste helg til dobbeltkamp lørdag og søndag henholdsvis kl. 16.00 og 14.00.

Kommentit


bottom of page