top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Opprykket glapp for Hockeyjentene

Det som kunne ha blitt et opprykk for første gang på 25 år, glapp nok en gang på målstreken for Hockeyjentene i Frankrike etter at de tapte finalen med 1-4

Foto: Mathias Dulsrud / Norges Ishockeyforbund


I kveldens finale i VM møtte man hjemmefavoritten Frankrike til dyst i en fullsatt Angers IceParc, noe som betydde 3586 tilskuere på tribunen. Etter at Slovakia slo Østerrike med 2-1 tidligere på kvelden, betydde det at det var vinneren i den siste kampen i VM mellom Frankrike og Norge som skulle rykke opp til det øverste nivået.


Norge har ikke vært på det øverste nivået siden 1997 slik at det kunne ha blitt et etterlengtet opprykk om Norge vant denne kampen.

Dessverre skulle personlige feil ødelegge for Norge i denne kampen og etter drøye åtte minutter ut i første periode scoret Frankrike i undertall etter kun 9 sekunder fra dropp. Hjemmelaget skulle øke ledelsen i den andre perioden etter midtveis spilt inn i perioden. Her får man etablert et lengre angrepsspill inne i Norges sone og Lucie Quarto setter inn en retur fra Ena Nystrøm i det norske målet til stor jubel i den fullsatte hallen.

Problemene fortsatte for Norge like etter hvor man nok en gang gjør en personlig feil og mister pucken på egen blålinje. De franske kvinnene vender, kontrer og setter 3-0 ved Clara Rozier, under 1,5 minutt siden den forrige scoringen. Den andre perioden ebber ut og skuddene før den siste perioden er 30-23 til hjemmelaget.


I den tredje perioden ga Andrea Dalen håp for Norge på styring etter skudd fra Thea Jørgensen men dessverre for de norske jentene svarer hjemmelaget i powerplay to minutter senere og setter spikeren i kista med 4-1. Norge tar ut keeper mot slutten uten resultat og det er Frankrike som vinner kampen og rykker opp til øverste nivå neste sesong.


Personlige feil ble skjebnesvangre

Det ble dessverre de personlige feilene som avgjorde kampen til Frankrikes fordel og Norges Madelén Haug Hansen synes det var et bitter tap å svelge, rett etter kampslutt.


- I dag hadde det helt i våre egne hender og klarer ikke å ta den så helt klart veldig skuffa, det er jeg, sier Haug Hansen til Hockey4You.


Arrangøren hadde lagt opp til en fantastisk ramme rundt kampen hvor den store finalen var utsolgt og ikke et ledig sete i Angers IceParc for å kunne heie fram hjemmelaget til seier.

- Ja, det er klart at det var en bra innramming rundt kampen her og det var kult med så mye publikum, jeg tror vel kanskje det at det gir mer energi selv om de heiet på Frankrike. Det var allikevel en tapper gjeng som heiet på oss også men det var kult å spille foran så mye mennesker, det er ikke hverdagskost for noen av oss. Vi pratet om og var klar over at det var helt opp til oss selv så det var kjipt etter å ha gjort det så bra i gruppespillet at vi ikke kunne utnytte det, fortsetter 28-åringen fra Halden.


- Blir man litt prega av innrammingen med tanke på at det var en del personlige feil?


- Det er kanskje litt varierende fra spiller til spiller. Det er noen som har spilt mange VM og noen som gjør sitt første, men rundt den delen så prøver vi som har vært med en stund å støtte opp og de unge bidrar med mye energi. Jeg synes vel egentlig vi hadde en kjempebra følelse og en go' i laget før kampen.


Haug Hansen mener at selv om man lå under med tre mål så hadde de fortatt trua på å snu kampen til Norges fordel.

- Jeg synes vi starter veldig sterkt, de fem første minuttene så hadde vi bra rull i deres sone og eier mye puck, så blir det et par feil i powerplay og de får mye energi og momentum av å score det her målet i undertall. Jeg føler ikke at vi mister håpet i det hele tatt, vi fortsetter å kjøre på og jobber oss inn i kampen igjen på en bra måte. Vi klarer ikke å få den uttellinga på de sjansene vi skaper, sier Haug Hansen og fortsetter:


- Vi har scora fire mål i en periode før så vi trodde absolutt på det når vi gikk ut for de siste 20 så vi hadde ikke gitt opp der.


28-åringen som er med i sitt 10. VM for Norge på seniornivå svarer kontant Emma Bergesen når hun får spørsmål om hvilken spiller hun vil trekke fram som Norges beste.


- Hun ble kåret som beste back i turneringen og har spilt skikkelig bra. Nå er det en stund siden sist VM men hun har tatt mange steg, tar virkelig tak og gjør bra ting med pucken og det er kult å se, avslutter Haug Hansen til Hockey4You.


Landslagssjefen i tenkeboksen

Det var selvfølgelig en skuffet landslagssjef etter nok et bitter tap i en avgjørende "opprykksfinale". Thomas Pettersen som nylig ble kåret til årets trener i SDHL og har fått ny jobb i Stjernen Ung fra høsten av, er på utgående kontrakt med Norges Ishockeyforbund. Nå vil han gå i tenkeboksen for å vurdere sin fremtid som landslagssjef for Hockeyjentene.

- Jeg liker å bruke litt tid på å tenke over ting og det blir selvfølgelig en diskusjon med forbundet også for å se hvordan det er. Nå har jeg vært ved roret ganske lenge og vi har ikke lykkes å ta steget opp så kanskje de vil skifte også, det vet jeg ikke ennå.


Om slaget om opprykket i Angers IceParc så mener Pettersen at de yngre spillerne ikke ble nevneverdig preget av stundens alvor.


- Nei, jeg vil ikke si det. Men på en annen side så har vi vist i tidligere mesterskap at vi ikke klarer å håndtere pressituasjoner så bra som vi skal. Sist gang vi var i samme situasjon var i VM i Budapest hvor vi også tapte den siste og avgjørende kampen mot Danmark, så det er noe vi må jobbe med, det er ikke noe tvil om, sier Pettersen.


Pettersen mener videre at Frankrike var effektive på overgangene som avgjorde hele matchen til fordel for dem.

- Frankrike kom ned fra A-gruppa nå sist, er et lag vi har spilt jevnt mot i alle år. Vi starter best og faller egentlig litt sammen etter hvert og så tar vi over igjen men dem blir dødelig effektive på våre overganger.


- Hvordan vil du oppsummere VM for Norges del?


- Jeg synes at VM sånn totalt sett så synes jeg det er ganske bra. Emma Bergesen ble valgt ut på All-Star laget som beste back i turneringen som er en del av den nye generasjonen så det er veldig gledelig at disse spillerne som skal ta over dette landslaget, stikker fram hodet og tar ansvar, avslutter landslagssjefen.


Alle bilder: Mathias Dulsrud / Norges Ishockeyforbund

Comments


bottom of page