top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Idrettsgallaen: Trener med en prestasjon uten sidestykke, ikke nominert av Norges Ishockeyforbund

Idrettsgallaen går av stabelen om to dager og norsk ishockey har ingen nominerte for årets seremoni. Dan Remy Tangnes sin dobbeltriumf i Sveits som hockeycoach i 2021 ble ikke funnet god nok av Norges Ishockeyforbund til å nominere han som årets trener til gallaen

Foto: IMAGO / Just Pictures


Når Idrettsgallaen 2022 går av stabelen i Trondheim Spektrum 8. januar, skjer det uten at norsk ishockey er nominert med noen kandidater til årets priser. Det er særforbundene som blir invitert til å nominere aktuelle kandidater til de forskjellige prisene før juryen går gjennom alle kandidatene og velger ut hvem som blir nominert.

Juryen skriver følgende om sitt arbeid:

"I begynnelsen av oktober inviteres særforbundene til å spille inn sine kandidater til de ulike prisene på Idrettsgallaen. I november starter juryen sitt arbeid, som foregår i tre faser og over tre møter. Det siste møtet avholdes etter at alle mesterskap og verdenscupkonkurranser er avsluttet noen få dager før jul. I tillegg diskuterer juryen løpende på e-post og telefon under nominasjonsprosessen fra november til 1. januar."


Dan Remy Tangnes skrev historie og gjennomførte en unik hockeybragd sett med norske øyne i idrettsåret 2021 etter å ha ført det sveitsiske laget EV Zug til "the double" i mai. Først førte han laget til en ny poengrekord i den sveitsiske ligaen med 119 poeng, overveldende 40 seire på 52 kamper og 27 poeng foran 2. plassen i ligaen. Deretter vant laget sluttspillet for første gang på 23 år og for andre gang i klubbens historie.

For dette ble han belønnet med tittelen Årets trener i Sveits som ble stemt fram av de andre klubbenes trenere og kapteiner og i tillegg ble han nominert til Årets trener av den prestisjetunge The Alliance of European Hockey Clubs i godt selskap med andre svært anerkjente trenere.

Allikevel fant ikke Norges Ishockeyforbund at det var godt nok til å kunne nominere han som årets trener eller årets navn til Idrettsgallaen 2022. Det var Hockeypodden som først tok opp temaet i dagens episode hvor de stiller spørsmål om hvem som nominerer til Idrettsgallaen. Lars Oddvar Fjeldvang er rimelig oppgitt over at Tangnes ikke får en fortjent nominasjon til Idrettsgallaen for sin prestasjon.

- Jeg ble helt satt ut. At Dan Remy Tangnes, 42 år og har den merittlista i forhold til den trenergjerningen sin. Han har vært i Rögle, Linköping, han er sveitsisk mester og seriemester - han er ikke nominert til Idrettsgallaen en gang. Og da kommer det et spørsmål opp i mitt hode, hvem er det som står for nomineringen av de forskjellige utøverne eller trenerne inn til Idrettsgallaens jury, her er det noen som ikke har fulgt med i timen tenker jeg, sier Fjeldvang i podcasten.


Hockey4You snakket med Fjeldvang etter at podcasten ble publisert og informerer han om at det er særforbundet Norges Ishockeyforbund som er ansvarlig for å nominere sine kandidater og at de ikke har funnet at Tangnes sine prestasjoner i Sveits er god nok til en nominasjon.


- Jeg synes jo hvis dette medfører riktighet, så synes jeg det er sterkt beklagelig at forbundet ikke har nominert en trener som har utmerket seg internasjonalt, dobbelt mester i Sveits, kåret til den beste treneren i Sveits og har trent SHL-lag som Rögle og Linköping. Han har jo i utgangspunktet bare trent lag utenfor Norge men allikevel så er han er jo norsk, det bør jo ikke diskvalifisere han ovenfor andre prestasjoner innenfor norsk hockey, sier Fjeldvang til Hockey4You.


Flere kilder som Hockey4You har snakket med mener at det kan ta mange år før man ser en slik prestasjon igjen og det er Fjeldvang enig i.


- Ja, jeg tror det kan ta mange år før vi står i samme situasjon igjen hvor vi har mulighet til å nominere en såpass sterk kandidat som det Dan Tangnes er. Jeg synes på en måte at Tangnes fortjener heder og ære i forhold til norsk hockey i hvert fall og der synes jeg på en måte Norges Ishockeyforbund kanskje ikke har helt fulgt med i timen.


- Hvor stort er bragden til Dan Tangnes hvis man skal sammenligne norske prestasjoner i ishockeyen?


- Jeg tenker umiddelbart på Roy Johansens sitt A-landslag og Norge i kvartfinalen i VM, det er det nærmeste og selvfølgelig Storhamar i CHL. Men det er klart at internasjonalt så synes jeg...Sveits er ikke en bakgårdsliga, det er flere trenere som på en måte er der som har meritter som det virkelig står respekt av, blant annet den tidligere svenske landslagssjefen som er trener for et sveitsisk lag nå, så det er klart at det står respekt av det Dan har gjort, fortsetter Fjeldvang.


- Norsk ishockey er helt blottlagt for kandidater på Idrettsgallaen, hva tenker du om det?


- Jeg tenker at det er mange idretter som har lidd under koronaen og ishockey er en av dem. De to siste årene har vi ikke kåret en sluttspillmester og hvis du spør enhver Fjordkraft-spiller så er det det de trener for. Det å kalle seg sluttspillmester henger høyt og det har vi ikke på en måte fått opplevd nå så sånn sett er det vanskelig og jeg skjønner Norges Ishockeyforbund der at dem ikke synes det er så lett, samtidig burde det jo være ekstremt lett på grunn av koronatida og at vi ikke har gjennomført noe her i Norge nå så burde Dan Tangnes vært den selvskrevne kandidaten. Dette fordi han har satt norsk hockey på Europa-kartet og jeg ser ikke bort i fra at han kan trene et NHL-lag i framtida, hadde det vært stort nok til å bli anerkjent, spør Fjeldvang retorisk.

Foto: IMAGO / Just Pictures


Like etter bragden i Sveits var Aftenposten ute og mente at Dan Tangnes var en unik trener i norsk ishockeyhistorie og at hans suksess i Sveits kunne åpne dører for andre norske ishockeytrenere. Videre skrev de at prestasjonen var uten sidestykke i norsk ishockeyhistorie. Sveitsiske avisen Neue Zürcher Zeitung beskrev Tangnes som "Et av Europas største trenerhåp".


- Vi prøver å nominere alle vi kan vi, det står ikke på oss som regel det. I år var det veldig mange gode kandidater der så han ble ikke nominert av oss, det er helt riktig, sier sportssjef i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten til Hockey4You.


- Det er særforbundene som nominerer til Idrettsgallaen?


- Vi står jo fritt til å sende de kandidatene vi har og det har vi gjort hvert eneste år. Forbundet er med i den prosessen og så gjør juryen sine egne vurderinger også.


- Men hva tenker du om bragden Dan Tangnes har fått til som norsk trener i utlandet?


- Ja, i ishockey er jo det. Han er jo en av veldig få trenere som har vært utenlands og sånn sett så er vi veldig stolte av han og synes han gjør en bra jobb men han ble ikke nominert av oss denne gangen i år.


- Men er nåløyet i forbundet ganske trangt for å bli nominert? Han tok jo "the double" i Sveits og sikkert 100 år til neste gang det skjer igjen?


- Jada, jeg har full respekt for det og et godt innspill det at han kanskje hadde nådd opp denne gangen men det er gode folk han konkurrerer med også men han ble ikke nominert og jeg har ikke noe mer kommentarer enn det, avslutter Salsten om dette temaet til Hockey4You.


Tangnes hadde tre år som coach i Rögle og tre år i Linköping før han fikk tilbud om å trene det sveitsiske laget. Ansettelsen i Sveits førte til en massiv kritikk for det hardtsatsende laget fra både media og fans, at klubben ansatte en ukjent norsk trener uten meritter ble reagert med vantro. Blant annet var sveitsiske nettstedet Watson ved Klaus Zaugg ute og kritiserte ansettelsen spesielt:

«Dan Tangnes, en mestertrener? Nordmannen som fortsatt ikke har vunnet noe som helst? Han har en to-årskontrakt. Dersom han fortsatt er trener etter den første sesongen med Leonardo Genoni (2019/20), skal hver bokstav i denne teksten sørge for en «Zweifränkler» (to sveitserfranc i Zugs mannskapskasse»


Tangnes ledet laget til 2. plass i ligaen og vant den sveitsiske cupen. Zaugg måtte spise ordene sine. Året etter ble det en ny 2. plass og sluttspillet ble avlyst men den norske treneren fikk fornyet tillit. I oktober 2020 signerte han en 3-års kontrakt med klubben. Klubbens direktør Patrick Lengwiler kommenterte signeringen på følgende vis:

"Dan Tangnes has done an excellent job over the last two years, which is reflected in the results as well as in the development of the players. Dan is and will remain our head coach for the next years. We have common goals, which we want to achieve together"


Senere i sesongen vant laget the double.Comments


bottom of page