top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Grüner tippes nederst: - Mange som har en ganske overfladisk kunnskap om hva vi besitter

Den erfarne Grüner-treneren Morten Elverud er vant til å være nederlagsdømt år etter år - i år har ekspertene tippet de aller sist, igjen

Foto: H4Y / OCN


For det er en trener som har vært i Grüner i lang tid, nærmere bestemt i 18 år. Først 9 år som spiller og deretter 9 år som trener. Før det spilte han 13 år i Ski Hockey i 1. divisjon. Når går Elverud inn i sin 4. sesong som trener i Fjordkraft-ligaen men innrømmer at han ikke har helt koll på hvor lenge han har vært i klubben.


- Veit du hva, jeg har mista tellinga, humrer Elverud før han utbryter: Det er tosifra i allefall!


- Hva tenker du om det at du har vært så lenge i klubben?


- Det har vært gøy å se klubben utvikle seg, for det synes jeg vi har gjort hvert år. Det har vi hatt som et mål også, vi tar ikke kvantesprang men jeg synes vi driver godt. Vi er trygge økonomisk og vi har noe å falle tilbake på, vi etter min mening får bedre og bedre lag hele tiden med flere spennende spillere inn. Det er veldig gøy og er takknemlig for at jeg har fått være her så lenge, sier Elverud når han ser tilbake på årene i Grüner.


"Jeg synes det begynner å bli ganske mange nå som viser at de kan komme til Grüner og ta det steget"

Grüner rykket opp til Fjordkraft-ligaen for første gang i 2019/2020-sesongen og på CV'en har det blitt en 10. plass og to 9. plasser. Klubben er eneste i toppligaen som ikke har deltatt i et sluttspill men har en klar ambisjon om å kapre 8. plassen og få muligheten til å delta i sluttspillet som Ringerike gjorde forrige sesong for første gang.


- Det er morsomt å jobbe med de unge spillerne som da plutselig blir interesserte i å være her også, det er veldig gøy å møte de beste laga i Norge, se hva de driver med og måle seg og få prøve å få plukka opp litt der, sier Grüner-treneren.


Fyller en funksjon i hockey-Norge ingen andre klubber gjør

Klubben har en policy å tiltrekke seg unge fremadstormende spillere som de klapper på skuldra og ønsker lykke til videre i andre større klubber når de har fått utviklet seg i Grüner. Trener Elverud hadde gjerne som trener sett de fortsette i klubben men forstår også at spillerne søker andre muligheter når tilbudene ligger på bordet.

- Høh. ja det er et tveegget sverd da. Det gjør at det er vanskelig for oss å skape kontinuitet i utviklinga av laget som sådan men det er også veldig gøy å se spillere bli mye bedre i løpet av kort tid, det er vi veldig fornøyd med og det er vi stolt av også. Jeg synes det begynner å bli ganske mange nå som viser at de kan komme til Grüner og ta det steget som gjør at de får en god mulighet i en klubb som har kommet litt lenger, forklarer Elverud og fortsetter videre:


- Men det er kjipt å miste gode spillere, det er det - jeg må jo si det. Men så er det gøy å se at vi fyller en funksjon i hockey-Norge som egentlig ingen andre klubber gjør akkurat nå, jeg synes ikke de laga rundt oss gjør det samme som oss. Vi har en klar strategi og det tror jeg også er viktig.


Under samtalen med Elverud dukker det flere spillernavn opp som Håvard Salsten som ikke fikk spilletid i Storhamar, gjorde det bra i Grüner og dro videre til Sparta. I samme setning trekker Eleverud også fram Leo Halmrast som i dag tilhører Oskarshamn og Petter Birkheim Andersen som har gått videre til Storhamar.


- Når det gjelder Håvard (Salsten red. anm.) så fikk vi muligheten til å hente et råprodukt som vi så klare tegn til å kunne foredle litt, så går vi inn og prøver å gjøre det og føler at vi traff på han. Det følte vi også gjorde på Leo (Halmrast red. anm.) når han var her, hvor han var litt sånn "hva skal han gjøre nå" og har vært i Modo og videre til Oskarshamn hvor han kanskje får prøvd seg i SHL. Petter Birkheim også som er et kjemperåtalent som ikke fikk utfolde seg der han var, får den muligheten og den tilliten som skal til for at han skal ta dem stegene, sier Grüner-treneren.


Et av de bedre Grüner-utgavene

Sakte men sikkert har Grüner jobbet seg oppover i overgangshierarkiet også hvor man slo til med en av ligaens beste keepere forrige sesong med det utradisjonelle franske valget Quentin Papillon og som ble erstattet med canadieren Linden Marshall denne sesongen.

Videre har man også hentet inn solide Jussi Tammela som var en av de mest toneangivende spillerne i Mestis forrige sesong og som vil bli en av Eleveruds viktigste spillere. Han er enig i at årets Grüner-utgave er en av de bedre.


"Vi synes de spillerne vi hadde muligheten til å få inn var såpass spennende at vi har troa på dem"

- Ja, det er det. Vi lider jo av at vi mister spillere til større klubber som sagt så vi måtte bytte ut mye på backsiden og har valgt å gå for ungt der da, det er spennende. Da vil det jo antakeligvis gå litt opp og ned men der håper vi også å få utviklet noen gode norske backer da så ser vi hvem som benytter seg av sjansen, sier Elverud.


- Hvor ligger den største utfordringen hos Grüner?


- Vi hadde en morsom utfordring i fjor hvor vi scora litt for få mål og slapp inn litt for mange så da var evalueringa etter sesongen at vi var nødt til å bli bedre offensivt. Så utspilte det seg jo det som skjedde med backene våre der hvor de ble jakta av mange andre klubber så vi skjønte jo at de kom til å forsvinne. Men det er jo sånn da at når du har en pott som man bestemte seg for å satse tidlig på et område så har du kanskje ikke så mye igjen - vi har fortsatt det men vi synes de spillerne vi hadde muligheten til å få inn var såpass spennende at vi har troa på dem, sier han.


- Dere har hentet de to beste backene fra 1. divisjon, hva forventer du av dem?


- Jeg forventer at de tar steg og blir den typen spiller som de turte å være i 1. divisjon også i Fjordkraft-ligaen. De må spille på de ferdighetene og de egenskapene de har, vi har ikke noen mål om å forandre det så jeg forventer at de tør å spille puck, tør å holde i den, fortsetter å ha fine førstepass, fortsetter å være mobile og spille hardt. For dem er det egentlig å gjøre det samme men bare på et høyere nivå.


"Mange som har en ganske overfladisk kunnskap om hva vi besitter"

I kvaliken vil mange huske den aller siste kampen mot Manglerud der hvor begge lag ville bli i Fjordkraft-ligaen ved et uavgjort resultat, dette var klart for lagene før kampen startet. Når det var åtte minutter igjen av kampen skjer det som en nøytral seer helst ikke vil se, at lagene har uavgjortresultatet og slutter å spille. Grüner-treneren mener at det ikke var kontroversielt i det hele tatt at lagene ikke spilte for å vinne kampen.


- Jeg er ikke helt enig at det ikke var bra for omdømmet. Jeg tror at alle lag skjønner at...altså det her var en ordentlig krig fram til det stod 2-2 og så tror jeg alle skjønner at når det er 8 minutter igjen av sesongen og begge lag kan rykke ned ved tap, så tror jeg alle skjønner at ingen lag tar noen sjanser. Det er ingenting som var avtalt her eller snakket om så jeg tror alle lag som hadde vært i samme situasjon hadde vært ekstremt opptatt av å ikke slippe inn mål, sier Elverud før han fortsetter videre:


- Når ligasystemet gjør det slik at ingen av lagene må vinne så kan det diskuteres. Det som skjedde på isen mener jeg ikke er kontroversielt i det hele tatt.


Den minste klubben skal tippes nederst

Som alle andre sesonger har ekspertene tippet Grüner sist i Fjordkraft-ligaen, det er noe Elverud ikke tar så ille opp av den grunn.


- Ja, det er vi jo ganske vant til så jeg er ikke så overrasket over at folk gjør det. Det virker som det er en automatisk tankegang rett og slett. Den minste klubben skal tippes nederst og jeg tror det er mye dét det kommer av. Når jeg leser evalueringen av oss både før sesongen i fjor og før sesongen i år så er det vel mange som har en ganske overfladisk kunnskap om hva vi besitter. Så nei, jeg er ikke så overrasket over det egentlig, forteller 47-åringen til Hockey4You.

- Så målsettingen er å være blant de 8 beste?


- Ja, det er jo det. Vi følte jo også at selv om vi vel kom 20 poeng bak Ringerike i fjor, på det jeg tror er 18 stykk 1-måls kamper så henter vi ut bare 5 poeng, der hadde vi mye å hente. Så vi må klare å vinne flere jevne kamper, når vi er såpass gode at vi kommer i den situasjonen hvor det er jevnt så må vi klare å få med oss flere poeng. Der synes jeg Ringerike var skikkelig gode i fjor hvor de klarte å med seg 2 poeng, noen ganger 3 poeng. Da blir forskjellen fort stor i tillegg til at de slo oss i alle fem kampene da - da fortjener du å gå til kval, humrer Grüner-sjefen.


Og nysigneringene Jussi Tammela og Nils Carnbäck blir fort klubbens aller viktigste våpen denne sesongen. Tammela som allerede har vist seg godt i treningskampene og vil være Grüners fremste våpen på skuddhold i powerplay blant annet.

- Han blir viktig. Han er hentet inn for å score mål, det er ikke noe å lure på. Han har vist et fantastisk bra skudd her siden han kom og nesten scoret i hver kamp også siden han kom til klubben. Så jeg forventer at han scorer mål og så tror jeg Nils (Carnbäck red. anm.) kommer til å løfte noen øyenbryn tror jeg. Tror kanskje noen ikke er helt klar over power det er på han faktisk, han spiller med mye kraft og er uredd. Jeg følte meg sikker på at Narvik gjorde en bra signering der forrige sesong, sier han.


- Dere var veldig kjappe til å signere Carnbäck i midten av mai?


- Ja, men det var litt sånn før forrige sesong også at han kan være noe men så var vi ikke helt sikre. Og så da når han går inn og river i stykker 1. divisjon og gjør det bra i kvaliken, da var det ikke så mye å tenke på, avslutter Morten Elverud.


Grüner møter Manglerud i Grünerhallen til seriepremiere i dag kl. 16.00.

Comments


bottom of page