top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Endringer for keeperne neste sesong - negative reaksjoner fra spillerne

Vi skrev i går om at det kommer en større endring for keeperne neste sesong med en tilnærming lik det som har vært i NHL. Vi har snakket med fire keepere i Fjordkraft-ligaen og to keepere i 1. divisjon om hva de mener om endringen

Foto: Jon Anders Johansen


Den største endringen som både publikum og keeperne vil legge merke til er området keeperne får lov til å bevege seg på. Her ønsker man å lene seg til hvordan NHL har praktisert det og det blir to ny linjer bak mål og keeperen har kun lov til å bevege seg innenfor disse bak mål. Skulle man krysse de linjene så vil det bli utvisning med 2 min delay of game. Ellers er keeperen fri til å bevege seg på den riktige siden av mållinjen og midtlinjen.

Vi har snakket med noen keepere i de to øverste divisjonene for å høre hvordan de tar i mot nyheten om de nye regelen i Norge. Fleste av de er kanskje ikke helt overraskende negative til endringen:


Tobias Normann (Sparta Sarpsborg):

- Det er to hovedpunkter som jeg kommer på i den saken der og den ene for keepernes del er at det hemmer mye av det spillet med spaken som man har jobbet med i hele karrieren slik at man får ikke brukt de ferdighetene på samme måte. Det hemmer også målvaktsposisjonen til å være den tredje forsvareren og det er synd fordi det er mange bra målvakter som er ekstremt bra til det som bidrar til bedre spill, forteller Normann til Hockey4You og sier i tillegg:

Samtidig så setter det høyere krav på målvaktene også at man må klare å holde seg innenfor der og spille på det lille rommet man har så sånn sett er det en positiv greie også for målvaktene sin del.


- Det andre punktet er sikkerheten til backene først og fremst, at målvaktene ikke får hjulpet dem og da tror jeg det kan bli mye boardinger og at de kommer til å få kjørt seg når de skal ned å hente pucken.

- Tror du at du kan ryke på en smell og glemme deg bort når det gjelder de strekene?


- Hehe, ja det var det da. Det kan jo bli kostbart, tør nesten ikke å tenke på Sjur (Robert Nilsen) da hvis jeg hadde flydd ut der, neida. Jeg ser for meg at jeg og flere kommer nok til å trenge noen "anpasningsmatcher" til det greiene her.


- Det har jo vært en ganske stor utvikling på keepersiden som f.eks. at utstyret har krympet, hva tenker du om det?


- Ja, det var vel et par år siden hvor jeg så på NHL studio som hadde lagt fram en idé på hvor mye dem skulle krympe det utstyret og det så jo ut som en annen idrett, ikke sant?

Frykter veldig at det kommer til å gå den veien i løpet av noen år.


- Ja, at du blir rene bandykeeperen?


- Om ikke fotballkeeperen. I starten så var det reagere, stå og null orden. Så kommer butterfly ned på knærne og så føler jeg at det har blitt veldig overbrukt, at vi har blitt litt sånn robotmålvakter og da snakker jeg spesielt om min generasjon da.

Nå føler jeg at de fleste er på vei til å skape denne her som kan kombinere begge delene, nå for tida har alle målvaktstrenere fra du er 5 år og er borte å pirker på deg hvordan man skal stå. Så jeg tror man mister det å finne sin egen vei og kunne gjøre de sinnsyke redningene som er å ikke bare få den i magen. Se bare til russerne hvor de er veldig atletiske målvakter samtidig som de har grunnspillet i orden, det er jo det vi må få i Norge at man kan skape og tar vare på de naturinstinktene og ikke bare jobber som en robot , avslutter Normann.


Julian Nylen (Lørenskog):

- Jeg liker jo å gå litt i rundvantet i blant jeg så jeg synes jo synes dette er litt kjedelig. I løpet av september så vil det nok bli nok minutter kanskje.

Jeg synes jo denne endringen vil gjøre det litt kjedeligere men det er klart at keeperen vil jo bli mer beskyttet men man går jo ut på eget ansvar også, sier Nylen.

Foto: Dan Kenneth Reinli


Kristian Høvik (Comet):

- Det er både positivt og negativt det. Det positive er at man driter seg ut mindre kanskje for hvis man er ute i rundvantet der så er det rom for å sklir, detter eller gjør et feilpass så er det klart at det jo lenger vei til mål så det kommer nok til å bli litt mindre tabber og sånn.

Samtidig gir det jo mindre muligheter for keeperen for å være mer aktive med kølla og spille opp oppspill så det er litt kjedelig sånn sett hvis man er en køllesterk keeper, forteller Comet-keeperen.


- Men vil du si at keeperens sin rolle utenfor målet har forandra seg gjennom årene?


- Du er inne på noe der. Hvis du ser på Ron Hextall og Patrick Roy for eksempel, dem var jo ute ved rundvanta hele tiden og taklet og sånn husker jeg, man er jo mye mer stasjonær nå om dagen. Jeg personlig er veldig glad i å håndtere puck, i powerplay så er jeg ofte rett ned og spiller opp så det er jo kjipt å måtte stå å vente bak mål, det kan bli litt stasjonært og passivt.


- Er dette noe du fort kan få en utvisning for?


- Absolutt, det må noen minne meg på altså. Dette må jeg trene på treninger, det er veldig ofte jeg er ute i rundvantet så dette kan bli spennende.


Quentin Papillon (Grüner):

- Det vil bli en stor utfordring for meg fordi jeg liker å gå i rundvantet eller å spille med backene. Jeg har ikke spilt med dette før så jeg vet ikke hvordan det kommer til å bli, i begynnelsen er det nok litt uvant så jeg må passe på å ikke få noen utvisninger.
Ole Morten Furseth (Manglerud Star):

- Det blir spennende men det kan jo kanskje gjøre litt med hvordan vi spiller pucker og hvordan vi må reagere, jeg gleder meg til å få testet det ut når jeg går på is i august.

Det blir sikkert litt uvant i starten men man må jo bare tilpasse seg etter å ha vært vant til å ha ganske stor frihet til å kunne bevege seg, sier MS-keeperen til Hockey4You.


Trym Gran (Lillehammer):

- Det blir jo litt dumt for da får ikke vi spilt like mye bak mål, jeg er jo en keeper som liker å holde litt i pucken så hvis jeg ikke får lov til å holde meg i rundvantet der så er jo det litt dumt. Jeg tipper at de keeperne i NHL er ganske forbanna på den regelen også, noe av det kuleste som finnes er å "hæppe" litt med pucken bak mål eller i rundvantet.


- Anser du deg selv som en køllesterk keeper, er det noe du har jobba med?


- Det har jeg jobba med i mange, mange år, det er det beste som finnes det. Hvis man har en keeper som er god med spaken så hjelper det mye for laget - da kommer man fort opp i sona i angrep og slipper å være så mye i egen sone.


- Synes du keeperens sin rolle har forandra seg meg åra?


- Ja, men dem prøver bare å få mer underholdende ishockey for fansen og det kan vi ikke klandre dem på, man spiller for å vinne og man spiller for fansen. Den endringen kommer nok til å endre min stil å spille på som gjør at jeg ikke får lov til å være like mye aktiv. Så det er vel greit å spille en del treningsmatcher først slik at man tar de to-minutterne der.

Foto: Jon Anders JohansenFoto Quentin Papillon: Scorpionspictures.com

Comments


bottom of page