top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

CHL-trekningen: Disse lagene kan Frisk Asker møte

Etter 20/21-sesongen brått ble avsluttet, ble det samtidig bestemt at Frisk Asker skulle representere den norske plassen i Champions Hockey League.

Onsdag 19. mai kl. 18.00 vil trekningen mellom hvilke lag som møtes, bli foretatt.


CHL har denne sesongen endret reglene ved trekning og det er at de lagene som spiller fra land som er i OL-kvalifisering, vil bli trukket ut i to egne grupper som har andre spilledatoer enn de øvrige lagene i CHL.

Dette fordi CHL ønsker at alle lag skal kunne spille med sitt beste lag til enhver tid.


De øvrige lagene vil bli delt inn i 4 forskjellige seeding-puljer og har såkalt "league protection" som gjør at de ikke kan trekkes mot lag fra egen liga. Deretter trekkes det 4 lag ut i fra seedingen til 6 forskjellige grupper.

De to siste gruppene som er 8 lag i fra land i OL-kvalifisering har "no league protection" som gjør at hvis det er flere andre lag fra samme liga så kan de trekkes mot hverandre.


Dette er de 7 lagene Frisk Asker kan møte i CHL den kommende sesongen:


KAC Klagenfurt (Østerrike)

Kom på 2. plass i ICEHL og vant sluttspillet over HC Bolzano med 4-1 i kamper i slutten av april.

Har på nåværende tidspunkt re-signert med blant annet den svært erfarne keeperen Sebastian Dahm og kapteinen Manuel Gandahl som er en stjerne på det østerrikske landslaget.

Frisk Asker møtte Klagenfurt i 19/20-sesongen hvor de tapte 0-4 hjemme og 0-3 borte.

Det blir fjerde gangen Klagenfurt deltar i CHL.


Nedenfor er video fra hjemmekampen mot det østerrikske laget i 19/20-sesongen.

Video: Champions Hockey LeagueHC Bolzano (Italia)

Ble seriemestere med to poengs margin i ICEHL men tapte finalen mot KAC Klagenfurt i sluttspillet.

I forrige sesong disponerte de 12 spillere fra Italia og 12 spillere fra Canada/USA. Trenes av stødige 55-årige Greg Ireland med fortid i AHL, Adler Mannheim og HC Lugano.

Mest kjente spiller er keeperen Leland Irving som var førsterundevalg av Calgary Flames tilbake i 2006.

Det blir tredje gang HC Bolzano deltar i CHL.Red Bull Salzburg (Østerrike)

Kom på 3. plass i ICEHL og røk ut i semifinalen med 4-1 i kamper mot KAC Klagenfurt i sluttspillet.

Stefan Espeland spilte i laget forrige sesong men forlot klubben i slutten av sesongen sammen med hele 12 andre spillere.

Trenes av amerikaneren Matt MclIvane som en av de yngste trenerne i ICEHL med sine 35 år.

Klubben har vært med i CHL 5 av 6 ganger tidligere.Rouen Dragons (Frankrike)

Ble mestere i Ligue Magnus etter at serien ble avbrutt og sluttspillet avlyst som følge av pandemien. Det franske storlaget har hele 15 franske titler på samvittigheten og de siste årene har de kjempet fram og tilbake med Grenoble om å vinne serien og sluttspillet.

Har en rekke kjente fjes forrige sesong med blant annet Brock Trotter som kom til Stavanger i 2018 men som ikke fikk arbeidstillatelse.

Jackob Lagacé er kjent fra Stavanger og Tønsberg tidligere samt Cam Barker og Mark Flood som har både NHL og KHL-erfaring. Det blir tredje gang Rouen Dragons deltar i CHL.JKH GKS Jastrzębie (Polen)

Vært en middelhavsfarer i den polske ligaen i mange år men i forrige sesong ble de nr. 2 i Polska Hokej Liga og vant for første gang i sin historie det polske sluttspillet med 4-1 i kamper over Krakow.

Spillere som er verdt å nevne er den polske landslagsmannen Mateusz Bryk og at de nylig har signert en ung russer i Ruslan Bashirov som herjet i den polske ligaen i forrige sesong.

Laget deltar for første gang i CHL.


JKH GKS Jastrzebie ble mestere for første gang i historien i 20/21-sesongen.

Foto: JKH GKS JastrzębieRungsted Seier Capital (Danmark)

Den danske bitcoin-milliardæren Niklas Nikolajsen er medeier og hovedsponsor i Rungsted og fikk byttet arenanavnet fra Saxo Bank til spenstige Bitcoin Arena for et ukjent millionbeløp tilbake i 2017. E24 skrev om saken hvor blant annet en av toppspillerne fikk lønn i Bitcoin og logoen til kryptovalutaen skulle prege puckene.

Laget vant både serien og ble sluttspillmestere for 5. gang i 20/21-sesongen.

Verdt å merke seg godt voksne herremenn i Mattias Persson og Marcus Olsson sammen med unge dansken Rasmus T. Andersson som til sammen gjorde 170 poeng for det danske laget.

Rungsted spiller i CHL for andre gang etter at de også deltok tilbake i 19/20-sesongen.HC Donbass Donetsk (Ukraina)

Det tidligere KHL-laget har dominert den ukrainske ligaen UHL de siste årene og har vunnet serien 4 ganger og sluttspillet 5 ganger de 6 årene som UHL har eksistert.

Denne sesongen vant de med 10 poeng foran neste lag i serien og slo Sokol Kiev med 3-1 i kamper i finalen.

80 km fra Dontesk, spiller klubben i Altair Arena med kapasitet for kun 650 tilskuere etter at den forrige arenaen ble tømt for verdier og brent ned av kriminelle da Russland okkuperte deler av landet i 2014.

Det ukrainske laget deltar i CHL for første gang.Mer om hvordan trekningen vil forgå kan du se i denne videoen

Video: Champions Hockey LeagueAmbisjoner om å gå videre fra gruppa

I Frisk Asker er man spent og samtidig som de gleder seg til hvem man skal møte over 6 kamper i CHL til høsten. Og ambisjonene er å gå videre fra gruppa etter at laget unngår å møte de aller største lagene i første omgang.

- Vi ønsker å gjøre best mulig og prøve å gå videre - så er det ikke noe hemmelighet at når man slipper å møte de største svenske, finske, tsjekkiske og tyske lagene så er sjansen større til å gå videre når vi møter nasjoner som er på lik linje med oss, sier trener Vidar Wold.

Den østerrikske ligaen, i allefall topplagene har jo mye større budsjetter enn oss og er solide lag i Europa så hvis vi har ambisjoner om å gå videre så håper vi å trekke kun et lag i fra ICEHL, for det kommer vi til å få. Så håper vi å trekke to andre lag som er enten Rouen, Jastrzebie eller Rungsted. Da er sjansen for å kunne bli topp 2 ganske stor så det gir oss muligheten til å gå videre i CHL, det er vi ikke tvil om, fortsetter han.


Foto: Jon Anders Johansen

Treneren anser Bolzano som det sterkeste laget av de 8 lagene i seeding-gruppe 5 som Frisk Asker er med i samtidig som det er et større spørsmålstegn rundt det ukrainske laget Donbass Dontesk.

- Det er jo historisk sett et bra lag men så er jeg litt usikker på hvordan dem står i dag for jeg har ikke sett så mye av dem de siste årene men vi bør beherske det taktiske spillet og bør forhåpentligvis være et bedre hockeylag enn dem.


- Hvor mye satser dere i forhold til å kunne hevde dere i CHL?

- Først og fremst er vi veldig stolte over og tar det alvorlig, det er en ære å få være med der. Både sportslig og organisatorisk er det morsomt å kunne reise ut i Europa å se hvordan andre klubber driver og åssen dem gjør det. Rent sportslig så er det ikke mange i laget som får spille med flagget på brystet og få kjenne på internasjonal hockey er viktig for å kunne ta neste steg for å se litt hvordan andre lag er og hvor høy kvaliteten er ute i Europa, det gjør vi for lite av i norsk hockey.

Når det er sagt så er det ikke slik at vi bruker mer penger på laget fordi vi er i CHL men heller for å bygge et fundament et par år fremover i tid, vi skal ha stallen vår komplett og alle spillerne skal være her til 1. august slik at alle er klare og får en måned med trening før vi spiller CHL, forteller Wold til Hockey4You.


Champions Hockey League har tatt kjempesteg

CHL er en utspringer fra tidligere European Trophy og startet opp i 2014/2015 sesongen.

Wold er fornøyd med hvordan formatet rundt turneringen har fått satt seg og mener den får større respekt ute i Europa nå enn tidligere.

- CHL har tatt kjempesteg både når det gjelder seriøsitet og kanskje aksept rundt omkring i Europa, i begynnelsen var det litt sånn at klubbene nesten brukte det som en treningsoppkjøring til seriestart til sine egne land.

Men det har blitt mer og mer proff hele greiene der og det har blitt mer penger inne i bildet som gjør at de topp europeiske klubbene faktisk legger litt fokus på det og ønsker å gjøre det bra. Det er absolutt en turnering som er på rett vei, forteller Frisk Asker- treneren.


Selv var Asker-klubben med i 19/20-sesongen hvor det endte med 6 strake tap men allikevel så føler Wold at man lærte utrolig mye som klubb ved at man var med i turneringen.

- Det var en enorm lærerik periode for oss for først og fremst se hvordan andre klubber driver i Europa og ikke minst fra CHL-organisasjonen.


- Hvordan er det med økonomi for et norsk lag i denne turneringen?

- I CHL får man en liten sum penger når man spiller gruppespillet som gjør at vi går pluss minus i 0, for de pengene man får bruker man på å reise ut og avhengig hvem man møter i gruppa så er det flyreiser, hotell og dra noen dager tidligere på grunn av avstand så de pengene blir fort borte.

Skal man tjene penger i CHL som et norsk lag så kan det være at man får mye tilskuere på disse kampene og kanskje går videre til første runde der det vente litt mer penger.

Vi små klubbene sitter ikke igjen med så mye sånn sett men vi ser heller verdien av erfaringen og det å lære hvordan det er ute i Europa.


Det er NENT med Viasat som har rettighetene til å vise CHL på sine kanaler i Norge og Christian Ramberg forteller til Hockey4You at det fortsatt ikke er avklart hvordan NENT skal sende CHL til høsten.


Spilledatoene for Frisk Asker vil være 2-5 september, 9-12 september, 5-6 oktober og 12-13 oktober.


Trekningen kan man følge direkte med på Champions Hockey League sine hjemmesider onsdag 19. mai kl. 18.00.


Hockey4You kommer tilbake med mer når trekningen er foretatt.


Comments


bottom of page