top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Slik blir de nye reglene fra neste sesong

Oppdatert: 28. jun. 2021

Midt under VM blir den årlige kongressen til det Internasjonale Ishockey Forbundet (IIHF) avholdt der hvor de går gjennom nye regelendringer. Fra med neste sesong må vi forholde oss til nye regler i de to øverste divisjonene i Norge

Foto: Jon Anders Johansen


Det har vært kjent lenge at reglene i ishockey hos de store ligaene som NHL, KHL og SHL har vært forskjellige fra hverandre og forskjellige fra de internasjonale standardene som IIHF har håndhevet i blant annet i verdensmesterskap.

Dette gjelder også her hjemme når man drar ut og møter andre nasjoner eller klubber fra andre land, både når det gjelder VM men også i Champions Hockey League.


IIHF har nå tatt et initiativ til å kunne lage en standard som gjelder for alle ligaer og mesterskap i samarbeid NHL, KHL og SHL. De har i tillegg bred støtte fra Champions Hockey League og interesseorganisasjonen Alliance of European Hockey Clubs som representerer 87 klubber fra 14 land hvorav to norske i Stavanger Oilers og Storhamar er representert.

På bakgrunn av dette så vil det bli noen merkbare endringer fra 21/22-sesongen som vi skal prøve å fordype oss i denne artikkelen. Når det er sagt så er det fortsatt litt uvisst om Norges Ishockeyforbund vil legge seg helt på linje med den nye standarden eller om det vil komme norske fortolkninger. Men ser man på endringene i sin helhet så er det lite trolig at NIHF vil avvike fra det som står i den internasjonale regelboken. Dommersjef Geir Thomas Olsen bekrefter til Hockey4You at det er et vedtak i NIHF som sier at man skal følge den internasjonale regelboken så langt det lar seg gjøre og så langt det er hensiktsmessig i Norge.

- Noen ganger er det helt nødvendig å lage norske tolkninger fordi IIHF sin regelbok er skrevet for mesterskap, vi driver en virksomhet som går fra ung til gammel og bredt til topp. Sånn at vi må legge inn norske tolkninger slik at den passer oss, den nye boka har enda mer som f.eks. Coach's challenge - det har ikke norsk ishockey infrastruktur til å kunne håndtere per i dag, sier Olsen.


To viktige endringer for keeperne

Når det gjelder endringer så tar vi for oss den aller største endringen først og det er området keeperne får lov til å bevege seg på. Her ønsker man å lene seg til hvordan NHL har praktisert det som blir to nye linjer bak mål og keeperen har kun lov til å bevege seg innenfor disse bak mål. Dette for å kunne fremme mer offensivt spill. Skulle man krysse de linjene så vil det bli utvisning med 2 min for delay of game. Ellers er keeperen fri til å bevege seg på den riktige siden av mållinjen og midtlinjen.

Den andre regelen er at keeperen nå har lov til, som den eneste spilleren, å spille med brukket kølle uten at det blir utvisning.


Dommersjef Geir Thomas Olsen forteller at den nye endringen begrenser målvaktene sin bevegelse med pucken og hvor de kan ta pucken. Dessuten tror han ikke at det ikke er så sikkert at det vil ha så stor påvirkning for keepere i Europa.

- Jeg er litt usikker på hvor aktive de europeiske keeperne i utgangspunktet er kontra de nordamerikanske men formålet er å ha like regler. Det er NHL som startet med dette, der er målvaktene latterlige gode med puck, de gikk bak å stoppet og startet oppspillet. De var først ute med det så kom KHL og nå har IIHF tatt det inn hos seg, sier dommersjefen til Hockey4You.


- Med bakgrunn av din erfaring, tror du det vil bli en fordel eller bakdel for keeperne i den norske ligaen?


- Det er et godt spørsmål. Min personlige mening er at det ikke blir så fryktelig stor forskjell, jeg tror at vanligvis så er de ikke så mye ute av målområdet.


Coach's challenge

Igjen er dette fra NHL og man så også dette bli brukt i VM i Latvia i større grad enn tidligere. Det internasjonale forbundet legger også til at denne regelen kan tas i bruk der hvor teknologien tillater det. Skal vi tro rapportene fra både dommersjefen og Norsk Topphockey så ligger Norge langt unna til å kunne få en slik ordning i hjemlig liga da det mangler infrastruktur og at det er snakk om millionbeløp for å kunne få det til.

Alle SHL-klubbene skal angivelig også være kritisk til å innføre dette i Sverige i følge Aftonbladet. Dette fordi man er fornøyd men hvordan det er i dag og i tillegg til at man mener at teknologien ikke er god nok i ligaen til å kunne gjennomføre det.


Blålinje og offsideregel

For om man skal bedømme offside eller ikke vil nå blålinjen bli tredimensjonal i bedømmelsen. Enkelt forklart så har man måtte ha skøyta i isen for at man ikke skulle gå i offiside, fra og med nå så holder det med å ha skøyta i lufta på "riktig side".

Et spennende moment fra VM hvor dette var blant annet et tema i coach's challenge men regelen ble ikke innført før etter VM.


Utvisninger

5 min utvisningen er tilbake uten at det nødvendigvis gir utvisning for resten av kampen eller automatisk avstenging til neste kamp. Dommerne har nå i større grad frihet til å kunne gi single 5 min på såkalt "major penalty" men dog hvis en spiller får to stk. 5 min i en og samme kamp så medfører det til "game misconduct" eller at man ikke får spille resten av kampen.


Matchstraff gir ikke lenger en automatisk utestengelse fra neste kamp, dog så kan spilleren bli utestengt fra neste kamp eller mer, basert på dommerrapporter eller vurdering fra Players Safety men altså ingen automatikk som man er vant til fra tidligere.

Når det gjelder Clipping, Elbowing, Hooking og Tripping har dommerne større valgfriheter til å kunne gi enten 2 min, 5 min, 5 min + game misconduct eller matchstraff basert på alvorlighetsgraden.


Utvisningen som heter "Late hit" fjernes og legges nå under interference med mulighetene til å gi 2 min, 5 min, 5 min + game misconduct eller matchstraff basert på alvorlighetsgraden.


Checking from behind blir strengere enn før. 2 min + 10 min blir fjernet og dommerne har nå kun 5 min + game misconduct eller matchstraff velge mellom når dette skjer.


Slåssing eller Fighting om man vil, blir slått hardt ned på. Det er mange forskjellige muligheter til å gi utvisning basert på en hendelse men hovedpunktene er at det gis utelukkende 5 min + game misconduct. En spiller som kun forsvarer seg, gis kun 5 min. Dette basert på dommerens vurderinger.


Når det gjelder headbutting og spearing så er reglene også her endret. Hvis en spiller forsøker å headbutte eller speare en spiller uten at man får kontakt så skal det gis 2 + 2 min.

Oppnår man kontakt skal det gi 5 min + game misconduct eller matchstraff.


Checking to the head blir endret til Illegal check to the head og blir strengere. IIHF sier at det ikke finnes noe som heter ren takling mot hodet og er en av de farligste taklinger som finnes. Dommeren skal gi matchstraff for dette, unntaket er hvis det er en såkalt "ulykkeshendelse" uten at intensjonen er å treffe hodet så skal det gis 2 min utvisning.


Når det gjelder roughing så fjernes 2+2 min. Mener dommeren at det skal reageres strengere enn 2 min så skal man henvise til Slåssing/Fighting-regelen.


Kneeing, Crosschecking og Slashing har kun 2 min, 5 min + game misconduct eller matchstraff.


Linjedommere kan gjøre mer

Kriteriene for at de kan stoppe spillet har blitt utvidet. De kan nå stoppe spillet hvis en spiller er skadet som følge av høy kølle, men kun når hoveddommer ikke ser dette og det er sannsynlig at det vil bli 2+2 min i straff.

Linjedommeren kan også stoppe spillet i faceoff hvis en av spillerne prøver å vinne droppen med hånda, da skal det gis 2 min.

De kan også stoppe spillet hvis de ser at pucken er inne i mål, dersom hoveddommer ikke får med seg dette.

Og til slutt kan de nå droppe pucken i midtsirkelen etter hvert mål, men hoveddommer skal fortsatt alltid droppe pucken ved kampstart og periodestart.


En annen viktig endring i hjemlig liga fra neste sesong er at det skal spilles med 4-dommersystem i 1. divisjon. Dette bekrefter dommersjef Geir Thomas Olsen til Hockey4You.




Her er video fra det internasjonale forbundet om de viktigste endringene og man kan hoppe til 5:42 for å gå rett til endringene

Video: IIHF


Foto i saken: Dan Kenneth Reinli


bottom of page