top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Oilers med en merkedag for norsk ishockey - slik svarer de øvrige klubbene

Oppdatert: 23. jun. 2021

Etter at Stavanger Oilers besluttet å satse på kvinnehockey i DnB Arena har ikke reaksjonene latt vente på seg. President Tage Pettersen i Norges Ishockeyforbund hyller avgjørelsen til siddisene.

Stavanger Oilers besluttet torsdag 20. mai at de skulle satse på kvinnehockey etter at de hadde utført en emisjon på størrelsesorden kr 10 mill. for å sikre klubbens satsning.


President Tage Pettersen i Norges Ishockeyforbund hyller avgjørelsen til Oilers og mener at det er en milepæl for norsk ishockey.

- Det er en skikkelig gladsak ikke bare for Oilers men for hele norsk ishockey at de går til det skrittet og innlemmer damene som en del av elitesatsingen sin.

Det er ikke bare en merkedag for norsk kvinnehockey men det er en merkedag for norsk hockey, nå er for så vidt ikke Oilers først ute da Grüner også har elitesatsing for sitt lag, det er klart at Oilers som det største laget i Fjordkraft-ligaen gjør dette så er det absolutt en merkedag for norsk ishockey, sier presidenten.


Dessuten mener Pettersen at det sendes ut en viktig signal til de andre klubbene i norsk ishockey om å gjøre det samme.

- Jeg tror det er kjempeviktig det signalet Oilers nå sender, når de gjør dette så tror jeg det motiverer flere klubber til å gjøre det samme, dette er også i tråd med diskusjoner vi har i norsk elitehockey hvor vi jo jobber med en strategiplan for å løfte kvaliteten på norsk ishockey totalt sett. En av de tingene som står øverst på lista der er blant annet å se på lisenskravet for å få lov til å spille i øverste liga for herrene, at de skal også ha et damelag, forteller Pettersen videre.


- Er det en vanskelig tilnærming å tvinge klubber til å starte et damelag gjennom et lisenskrav?

- Vi har ikke konkludert den prosessen og jeg tror uansett at det kommer til å bli resultatet, spørsmålet er hvor raskt vi kommer dit. Også er det selvfølgelig i en sånn prosess både fordeler og utfordringer som må drøftes men at det blir resultatet om noen år som et lisenskrav er jeg veldig sikker på., avslutter presidenten til Hockey4You.

Riktig timing var viktig

I Oilers-leiren var det viktig at det var riktig timing for kvinnelaget og at det var et ønske fra dem om å komme under paraplyen til byens store hockeylag.


- Først og fremst er det gledelig at vi har kommet i denne posisjonen. Vi har snakket om dette lenge tidligere også og har hatt et ønske om å få til en kvinnelag men har samtidig vært tydelig på at den overgangen fra Stavanger IHK til oss måtte skje på et tidspunkt som passet både Stavanger IHK og jentene selv, sier general manager Pål Higson.


Og når vi snakker med general manageren så forteller han om klubbens sterke ønske om å ha med kvinner i sin satsning faktisk helt tilbake da klubben fikk bygget en ny arena i byen i 2012.

- Helt siden klubben var med å bygge DnB Arena så har Oilers pratet om at for norsk hockey sin vekst så er det viktig at vi har fokus på kvinner, både på isen men også utenfor isen fordi at hvis norsk ishockey virkelig skal vokse som sport og publikums produkt så er vi avhengig av man har mange kvinner som driver med ishockey og er interessert i sporten, forteller han videre.


Videre fremhever Higson at hvis man skal få med de største aktørene i norsk næringsliv og nå en enda større publikumsmasse så er norsk hockey nødt til å engasjere kvinnene i sporten.

Samtidig mener han at utviklingen på herresiden har vært positiv men mindre bra på kvinnesiden og føler at det er naturlig å starte i Stavanger.

Laget er allerede en gullgrossist de siste 4 årene og har knapt tapt kamper slik at de andre lagene fortsatt har et stykke igjen til å gi en reell konkurranse mot siddisjentene.


På Hamar så synes de Oilers sitt trekk er kjempebra og er i ferd med å gjøre det samme. I følge daglig leder Per Christian Balke så er Storhamar nå i en prosess hvor de jobber med å få på plass et lag under elitedelen for klubben. Per i dag spiller kvinnene i 1. divisjon og han mener at det ikke er sikkert at man rekker å gjøre dette før fra 22/23-sesongen. - I hovedsak må vi ha spillere som ønsker å spille og at det er interesse for å spille i den øverste ligaen, etter min oppfatning drives det bra på kvinnesiden i Storhamar så det er allerede prosesser i gang, forteller Balke.


Er dette en start for noe større for kvinnehockeyen enn det som har vært?

- Ja, det må jo være et mål. Det er ikke masse lag sånn som det er nå men man jo begynne et sted, Stavanger har gjort det bra og kommet et godt stykke og da er det opp til oss andre å hente inn det gapet og få kvinnehockeyen på kartet.


Hos Frisk Asker mener man at nyheten er veldig positivt og en riktig vei å gå for kvinnehockeyen. Selv har klubben begynt å jobbe med prosjektet men ligger en del år bak før klubben kan skilte med et a-lag for kvinner.

- Når det gjelder for vår del så er vi helt på linje med det Oilers har gjort og har de samme ambisjonene om at vi skal ha opp et jentelag ganske fort men det tar nok noen år, sier daglig leder Nicolay Sørensen til Hockey4You og legger til:

Vi må jo ha jenter som tar de nivåene og er gamle nok til å komme på et seniorlag og de to siste årene har det vært en økende interesse for det hos oss.

Bente Knudsen, styreleder på breddesiden i Frisk Asker, forteller om at de akkurat har startet et jentelag og har arrangert jentedager i klubben for å kunne øke interessen.

- Ja, jentelaget vår var i Budstikka i vinter og vi prøver skape litt ståhei rundt det og har egne jentedager også i løpet av vinteren og da kommer det 70-80 jenter men de forsvinner like fort som de kommer da så jeg tror det er en liten vei å gå egentlig, forteller hun. Hun kan videre fortelle at det ikke har vært noen tradisjon for jentehockey i Asker på lik linje som det har vært i Vålerenga i mange år og at de som har vært gode nok har dratt videre til Hasle-Løren eller Vålerenga. Men klubben har startet arbeidet og håper å kunne skilte med et a-lag innen 7-8 år.


Daglig leder Anders Åsle i Stjernen Hockey påpeker at hvis mange jenter spiller hockey og det blir nok lag rundt så vil det løfte norsk hockey totalt sett og at de er positive til det.

- Det som er på kort sikt i Stjernehallen er at det er plassmangel men det er løsbart så lenge det er på de forholdene det er nå, de trener med de guttelaga som er jevngamle og i tillegg vil det være noen treninger i uka som det bare er jenter, sier den daglige lederen.

Videre forteller Åsle at det absolutt er på agendaen for Stjernen å satse på jenter og det er første gang de nå melder på et jentelag i serien men at det ligger noen år fram i tid for klubben sin del. Hovedsaklig fordi man mangler spillergrunnlaget til å kunne ha et a-lag for kvinner men også manglende isflater er et generelt problem til å kunne tilby nok istid til flere spillere enn det som finnes i dag. Forskjellen mellom Stavanger med fire isflater og Fredrikstad med foreløpig en isflate er betydelig for å kunne opprettholde et aktivitetstilbud. Den mest fremtredende Stjernen-jenta for tiden er Iben Tillman som har spilt i naboklubben Sparta og for guttelag i Stjernen. Det ryktes nå at Tillman skal være klar for svensk hockey neste sesong i en alder av 16 år.


Styreleder i Hasle-Løren, Magnus Færøy, mener det er absolutt på tide å få løftet damehockeyen og forteller at det jobbes kontinuerlig i klubben med å få opp profesjonaliteten der også på lik linje med herrer elite. Samtidig synes han at det ville være et naturlig steg i fremtiden å få kvinnene over på elitesatsing men mener at jentene er nesten flinkere til å tilrettelegge dagene sine som toppidrettsutøvere enn herrene.

Damelaget startet opp i 2016 og kan skilte med tre 3. plasser og de to siste sesongene har de endt på 2. plass etter Stavanger.


Se video med styreleder Magnus Færøy om kvinnesatsingen i Hasle-Løren under


I Ringerike har man selvfølgelig fått med seg nyheten og er utvilsomt positive til at kvinner satses på og synes det er supert at Oilers innlemmer kvinner i sin elitesatsing.

Daglig leder Janka Aasen forteller om at de hadde meldt på et kvinnelag i 1. divisjon for 20/21-sesongen som aldri ble startet for covid-19 situasjonen og at de på bakgrunn av dette har mistet noen spillere, men håper at de kan melde på et lag fra 22/23-sesongen.

- Vi har ikke egne jentelag men vi har bra rekruttering av jenter. På skøyte- og hockeyskolen har vi rundt 40-50 % jenter så vi har absolutt jentene i fokus her i Hønefoss, sier Aasen.


Men allikevel er hun ikke begeistret over at det skal komme et lisenskrav for å spille i Fjordkraft-ligaen om at klubben må ha jentesatsing i klubben.

- Jeg er ikke så veldig for at man skal krav til det for å få lisens, da vil jo mange klubber sannsynligvis slite og det kan jo være mange ting som gjør at man ikke har et damelag. Det er ikke sikkert bare vilje det står på, rekruttering er selvfølgelig en viktig del av det men det tar mange år fra man blir god til å rekruttere til at man kan ha et damelag og vi snakker om et tidsperspektiv på 10-15 år, sier lederen i Ringerike.

I Grüner har man ikke bare ett men to damelag i klubben, et som spiller i Eliteserien og et som spiller i 1. divisjon. Og det blir på linje med det man vil se i Stavanger også. Damelaget til Grüner spilte i Eliteserien for første gang i 20/21-sesongen og kom på 3. plass i serien etter prosentberegningen for avbrutt sesong som følge av pandemien.

- For kvinnehockeyen og jentene så er dette kjempebra at en av de store som Oilers er, tar tak i det rett og slett og henter inn jentene i elitesatsingen sin, sier daglig leder Trond-Erik Larsen til Hockey4You.


Videre påpeker Grüners leder at om norsk ishockey skal vokse så må man ha med alle som det er gjort i mange andre idretter som fotball og håndball.

Han lot seg dessuten imponere over eget lag sin første sesong i eliten.

- Ja, det var vel ingen som hadde trodd at de i første sesongen skulle være så konkurransedyktige men det var dem. De er flinke til å trene og tatt steget og ønsker å ta flere steg og det er i og for seg vår oppgave å hjelpe dem med det.


Videre så har man på Grünerløkka fått med seg at ligasponsor Fjordkraft applauderer initiativet til Oilers og er med å sponser klubben i Stavanger. Og for lille Grüner så hadde man syntes det hadde vært veldig spennende om ligasponsoren også tok en tur til Grünerløkka for å kunne se og kanskje bidra til deres felles løft for både jenter og herrer på linje med det man gjør i Oilers.


For Vålerenga sin del hadde deres damelag sin storhetstid mellom årene 1997 - 2008 og 2012 - 2014. Siste kongepokal ble hentet hjem i 2017 og etter det har Stavanger vunnet alt.

Sportssjef Frikk Juell kan fortelle til Hockey4You at det ikke er umiddelbare planer om å legge damelaget over på en elitesatsing men at de har et godt samarbeid med Vålerenga Bredde.

- Klubben har hatt noen utfordrende år uten hall og uten store publikumstall, og det ble jo ikke enklere med cornersituasjonen. Det viktigste for oss nå er å sikre kvalitet i hverdagen til vårt A-lag og vårt U-20 lag, samt styrke økonomien i klubben, sier Juell.


Oslo-klubben som skulle åpne nye Jordal Amfi med pomp og prakt med en treningskamp mot den svenske storklubben Färjestad, fikk merke covid-19 restriksjonene på nært hold når de endelig fikk sin egen storstue med forbud mot tilskuere i hallen. Sportssjefen i Vålerenga forteller at de er i samme situasjon som Oilers var tilbake i 2012 hvor DnB Arena ble åpnet, at de er i en oppbyggingsfase både økonomisk og rekrutteringsmessig og påpeker samtidig at det kan ta lang tid å få på plass en god nok rekruttering til damelaget. Derimot er han svært positiv til initiativet til Oilers når man både har isflater og økonomi til en slik satsing.

- Skulle vi har gjort det på samme måte så må vi stå inne for den satsingen slik at det blir bærekraftig, sier sportssjefen.

Trener Kenneth Larsen i Lørenskog Ishockey synes det er kjempebra at Oilers gjør det steget de gjør nå og mener at det er det som må til.

- Det handler om å få handling på det for det går ikke bare med ord hele tiden men vi må få en handling hvordan vi satser også. Og selvfølgelig er det sikkert mange grunner til at det ikke har blitt satset på som for eksempel ressurser og sånn og vi må ofre noe for å få på plass de tingene der - det er viktig, forteller Larsen.


Selv er klubben helt i startgropa med sin jentesatsing og Larsen forklarer at man jobber nå med å skape et miljø for jentene i klubben.

- Jeg jobber på Hellerud Videregående der hvor vi har to jenter og fra neste sesong har vi tre jenter der. Så vi må bare få skape et større miljø for jentene slik at dem ikke blir alene for det er noe med å komme dit å skape et bra produkt for dem også etter videregående slik at dem har et tilbud, forteller han.


Videre forteller Larsen at de satser stort på jentetilbudet og skal prøve å få inn jenter på hvert alderstrinn men at det er en stor jobb som å ta vare på de som er i klubben i dag men også sørge for å tilrettelegge mer for jentene.

- Det holder nesten ikke bare å si at vi skal tilrettelegge, vi må faktisk gjøre en innsats for alle sammen i norsk hockey hvis vi mener noe med det, avslutter Kenneth Larsen til Hockey4You.



Narvik og Comet har ikke besvart våre henvendelser ang. denne saken.

Commentaires


bottom of page