top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Norge er sin største konkurrent

Med to solide seire bak seg sitter Norge i førersetet for å kunne rykke opp på hjemmebane, men Hockey4You's André Lysenstøen mener Norge er sin egen konkurrent i mesterskapet

Foto: H4Y / OCN


U20-VM er godt i gang og de norske ambisjonene er veldig klare, man skal rykke opp på hjemmebane. Norge har slått både Slovenia og Frankrike med henholdsvis 4-0 og 3-2 og opprykkstoget ser ut til å rulle i full fart i Varner Arena i disse dager. Hockey4You's ekspert André Lysenstøen mener Norge på mange måter er sin egen konkurrent i dette mesterskapet og at det handler om å ikke snuble på veien.

- Etter å ha sett de to første dagene så ser du at det er en del gufne lag her, vanskelig lag å møte. Men det som blir snakket om på tribunen er at Norge er ferdighetsmessig det beste laget sånn totalt sett. Ikke nødvendigvis det er en garanti for å vinne men for å opprettholde og holde ut 3x20 over fem kamper. Hvis dem klarer det så er dem det beste laget, ikke nødvendigvis bare på papiret men også ute på isen. Så er det jo VM og kampene lever sine egne liv, blir dem utålmodig og går ut av fasongen og strukturen i spillet dem har så kan jo alt skje, sier Lysenstøen om favorittstempelet til Norge i turneringen.


Kan absolutt gå veien

Kazakhstan som Norge skal møte på lørdag, lå under 0-2 for Ungarn i mandagens match men snudde kampen totalt og dro i land seieren 3-2. Samtidig tapte de 0-2 for Frankrike på søndag. Lysenstøen mener det på mange måter er en vanskelig gruppe å spå utfallet av i et VM med unge spillere på banen.


- En feil to-minutter eller fem mot tre feil vei og litt uheldig målvaktsspill så kan alt skje. Forhåpentligvis klarer Norge med godt målvaktsspill, bra struktur og spillere som skal levere leverer så kan det absolutt gå veien, sier han til Hockey4You.


- Hvor bra er dette norske U20-laget?

- Det er litt vanskelig å si men det er uten tvil at mange spillere har gjort en bra høst. Det er gledelig å se at mange har gjort det bra i Sverige på J20 Nationell-nivå. Kanskje litt få fra Fjordkraft-ligaen men så har du noen spillere fra 1. divisjon men jeg synes jo at det virker som et jevnt lag med bra ferdighetsnivå og mange som er bra på skøyter. Den nye spilleidéen til Norges Ishockeyforbund med Tobias Johansson (landslagssjef red. anm.) og Anders Gjøse (U20-landslagssjef red. anm.) i spissen spesielt, så ser man jo på en måte at både idéen og hvordan spillerne ønsker å spille ser jo veldig bra ut som en bra match. Men det er alltid spennende i et VM hvor ting kan skje, sier eksperten.


- Hvis man ikke rykker opp, vil man betegne det som en fiasko?


- Fiasko er et hardt ord. Det er aldri en fiasko å rykke opp i et VM fordi det er så marginalt til tider men jeg vil jo si at alt ligger til rette for et opprykk. Det er skuffende hvis dem ikke gjør det men igjen det er en del i businessen med ishockeyen og sluttspill også, alt kan skje i et sluttspill. I VM kan alt skje over fem kamper men det er best mot en mot hver motstander, tråkker man feil i en kamp så kan alt skje, forteller han videre.


Oppsiden ved et opprykk

For medaljens oppside med et opprykk til den aller gjeveste turneringen er stor. Et norsk U20-landslag har ikke vært i den øverste ligaen siden VM i 2014 hvor man blant annet møtte Sverige på hjemmebane i Malmö mot spillere som Jacob de La Rose, Elias Lindholm og Filip Forsberg for å nevne noen. Dette var spillere som allerede var i NHL eller gikk til ligaen like etter VM. Et hockey-VM der hvor hele hockeyverdens øyne er rettet mot dem og mulighetene for å kunne eksportere en norsk spiller til Europa og NHL er stor.

Lysenstøen mener at det er bra læring hvis man skal ta steget opp til A-landslaget for de norske spillerne, at man møter de beste unge spillerne i verden.


- Det gir jo en erfaring rikere og U20-VM er jo den største scenen for juniorspillere og det er ikke så langt unna et A-VM, sånn ferdighetsmessig er det kanskje like bra men så er det litt juniorer. Men det er verdens beste juniorer som møter opp som har spilt NHL eller skal til NHL innen et år eller to. Så det betyr jo veldig mye for alle som er involvert i norsk hockey men også spesielt for spillerne og erfaringen inn mot A-landslaget. Han fortsetter:


- Man ser jo det at de som har levert i et U20-VM tidligere og har gjort det bra der, de går jo inn på A-landslaget ganske tidlig fordi dem har en solid erfaring rikere.


Et solid norsk lag

Hamar-gutten Isak Hansen scoret Norges første mål mot Frankrike og var sterkt delaktig i norsk seier. Han mener det norske laget fremstår som solide i dette VM'et.

- Jeg synes vi har både i treningskampene i forkant og de to kampene vi har spilt i VM vært solide. Kanskje mot Frankrike så er vi ikke helt med i fra start og det blir tøffere enn det egentlig trenger å være men vi finner en vei og vinner uansett og det tyder på en bra gruppe og at vi har et bra lag i år, sier Hansen.


Han er enig i at man fort kan ryke på en smell i VM og at det er i utgangspunktet tøffe lag å møte i gruppa.


- Ja, helt klart. Jeg har sett på kampene og det er noen spillere som virkelig kan spille hockey. Det gjelder å passe på og ikke slippe til noen ting. Det gjelder å følge gameplan hele tiden selv om vi har gjort det bra i tidligere turneringer og i matchene så langt, ikke at vi blir kjepphøye men følge gameplan og spille vårt spill, sier Leksand-spilleren.


- Hvordan er følelsen etter to spilte kamper i VM?


- Jeg hadde trua på at vi skulle rykke opp før turneringa og har ikke mindre trua nå for å si det sånn, er virkelig en bra gjeng vi har på U20 her så jeg tror virkelig ast vi har store muligheter i år, avslutter 19-åringen.


Norge møter Ungarn i dagens kamp kl. 16.30 i Varner Arena.


Comments


bottom of page