3 av 8 klubber i Fjordkraft-ligaen velger å ikke spille nasjonalsang i sluttspillet, Sparta kjører tradisjon med vokal av lokale artister på de aller fleste kampene sine
Foto: Jon Anders Johansen
Sluttspillet i norsk ishockey er noe av det beste som finnes for norske hockeyfans og de fleste klubbene setter en ekstra ramme rundt disse kampene med blant annet å spille nasjonalsang før kampene. Derimot er dette en frivillig regel fra Norges Ishockeyforbund sin side og er ikke obligatorisk før i finalene. Tre av de åtte klubbene i Fjordkraft-ligaen praktiserer ikke nasjonalsang i kvartfinalene, derimot kjører Sparta tradisjon tro med vokal fra lokale artister til sine hjemmefans.
- Det er stolte tradisjoner i Sparta å ha nasjonalsang og det er jo noe ekstra, det setter jo en litt annen ramme i kampen fra start. For oss har det vært viktig og det har ikke vært noe prat om å ikke ha det, sier privatmarkeds - og medieansvarlig i Sparta, Tina Scott.
I den første kvartfinalen mellom Sparta og Frisk Asker sang Oda Oliversen "Ja, vi elsker" (bilde) på vokal før kampen og Tina Scott påpeker at det er et bevisst valg å bruke artister fra lokalmiljøet i Sarpsborg.
- Det synes vi er hyggelig da å fremme unge, lokale talenter og i kveld så er det en samarbeidspartner som skal synge, det er litt sånn for å fremme oss selv, byen og det vi har her av stolt kulturhistorie, fortsetter Scott.
- Hva tenker du om de klubbene som ikke gjennomfører det?
- Jeg synes det skulle vært pålagt egentlig jeg da, at det nå er det sluttspill og det er høytid, avslutter Scott.
Norges Ishockeyforbund ser nærmere på saken
Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, er enig i at man burde ha en enhetlig profil på arrangementene i Fjordkraft-ligaen.
- Man lager en ekstra ramme ved arrangementene ved å spille nasjonalsangen så det er overhodet ikke noe feil med det. Vi bruker jo det i privatlandskamper også så vi burde kanskje ha sett på nærmere om vi ønsker at alle eller ingen skal praktisere dette, sier Eide til Hockey4You.
Leder i arena - og arrangementsutvalget i Norges Ishockeyforbund, Lars Killi, forteller om at det ikke er krav til nasjonalsang før i finalene og at det er frivillig for klubbene i kvartfinalene og semifinalene.
- Det er flere klubber som synes det er ålreit og det er klubber som vil vente til man kommer til finalen, sier Lars Killi.
- Er det ikke uheldig at man har ulik praksis i ligaen?
- Ja, det er jeg helt enig i og jeg har snakket med Norsk Topphockey om akkurat de tingene rundt det der og fant vel ut at man ikke ønsket å endre på noe nå siden det var så lenge siden man kjørte playoff sist slik at man kjørte de samme reglene, slik at vi skulle ha de i et år til. Så får vi se om vi ikke kan få endret det med tanke på neste sesong da, forteller Killi.
- Hva tenker du om å spille av nasjonalsang i hele sluttspillet?
- Jeg synes det er når man kommer inn i playoff og kampene betyr litt og at det er litt mer høytidelig, at det er stilig med nasjonalsang, det blir mer høytidelig ut av det, avslutter Killi.
Stjernen snur etter kritikk fra egne supportere
Fredrikstad-laget hadde ikke nasjonalsang i den første kvartfinalen men snur og gjør det i sin andre hjemmekamp i sluttspillet, det etter ønske fra egne supportere.
- Det var en vurdering vi tok før kvartfinalen om å ikke spille nasjonalsang i sluttspillet da vi fikk vite fra NIHF at det var valgfritt og sannsynligvis noen kom til å gjøre det mens andre kom ikke til å gjøre det. Da gjorde vi en vurdering på at vi ikke skulle gjøre det men så har vi fått en del tilbakemeldinger på at det burde vi gjøre så vi kommer til å gjennomføre det mot Lillehammer i kveld, sier daglig leder Anders Åsle.
Stavanger Oilers, Vålerenga og Frisk Asker er de som står igjen med å ikke gjennomføre den høytidelige seremonien i sluttspillet og de svarer følgende:
Stavanger Oilers:
Daglig leder i Oilers, Terje Haukali er ikke kjent med at nasjonalsangen har vært savnet fra egne supportere men påpeker at de vil gjøre det hvis det blir en nye retningslinjer fra NIHF.
- Det har vi ikke gjort som tradisjon de siste årene. Vi gjorde det helt til å begynne med men så har vi valgt å gjøre det når vi kommer inn til finale og ha det som en gulrot, sier daglig leder i Oilers, Terje Haukali og fortsetter:
- Vi hadde selvfølgelig gjort det hvis det var en regel i fra Norges Ishockeyforbund men nå ikke vi gjort det de siste playoffene fordi vi har vår egen praksis.
Vålerenga:
- Vi kjører nasjonalsang kun i finalene, det har Vålerenga alltid gjort i alle år, er den korte kommentaren fra markedssjef Glenn Jensen.
- Men U20-laget deres kjører nasjonalsang i kvartfinalene?
- Det får du nesten ringe U20 å spørre om men Vålerenga kjører alltid nasjonalsang i finalen, sier Jensen.
Frisk Asker:
Nicolay Sørensen som er daglig leder i Frisk Asker, mener det er en rar ordning fra Norges Ishockeyforbund at det er frivillig å kjøre nasjonalsang i deler av sluttspillet og mener helt klart at NIHF burde kommet med klare kjøreregler der hvor man praktiserte alle eller ingen.
- Jeg tror ikke vi har noe tradisjon for å spille nasjonalsang i kvartfinalen. Jeg er verken spesielt for eller i mot men det beste hadde vært om det var en regel - at forbundet hadde sagt at enten så gjør man det eller ikke, sier daglig leder Nicolay Sørensen.
- Hva tenker du om at det er ulik praksis i ligaen?
- Jeg synes det er litt dumt. For jeg synes at når man uansett om det er grunnspill eller sluttspill, så synes jeg det å ha det frivillig er litt dumt for da får man det ikke helheten i det og alle gjør det ikke likt - jeg synes alle skal gjøre det likt.
De tre siste klubbene i sluttspillet i Ringerike, Lillehammer og Storhamar gjennomfører nasjonalsang og her er hvordan de reagerte på våre spørsmål rundt temaet vi tok opp med dem.
Ringerike:
Hønefoss-klubben er inne i sitt aller første sluttspill i historien og synes selvfølgelig det er stas å være med på dette. For dem så var det ingen tvil om at de ønsket å spille nasjonalsangen før kampen. Daglig leder Janka Aasen kommenterer:
- Jo, det valgte vi fordi det er stas og litt kult. Vi er litt stolte av å ha kommet til sluttspill for første gang så da tenkte vi at da gjør vi det, sier den daglige lederen og legger til:
- Vi la merke til at dem ikke hadde det i Stavanger men de sparer den kanskje til litt lengre ut i sluttspillet.
- Hva tenker du om det at det er ulik praksis?
- Det må alle få lov til å velge som de vil. Forbundet sa at det var valgfritt og vi er litt sånn førstereis i dette her så vi synes det er litt morsomt vi da. Vi liker å spille nasjonalsangen så vi valgte å gjøre det nå.
Storhamar:
Daglig leder Per Christian Balke tok det for gitt at alle klubbene gjorde det men henviser videre til arrangement ansvarlig Espen Løvås for spørsmål rundt arrangementene til Storhamar. Espen Løvås har ikke besvart våre henvendelser i saken.
Lillehammer:
Markedssjef Rune Kaadekilde Hansen forteller at Lillehammer gjennomfører nasjonalsang som en tradisjon i sluttspillet i Eidsiva Arena.
- Vi synes at i sluttspillet så skal vi gjøre litt mer ved at folk som kommer her, at de skal oppleve at det er litt mer annerledes enn en vanlig seriekamp. At vi hever arrangementet og vi har hatt det så lenge jeg kan huske, forteller Kaadekilde Hansen.
- Hva tenker du om at det er ulik praksis i ligaen?
- Det er jo litt synd. Der burde forbundet og Norsk Topphockey med klubbene samles om en felles mal om hvordan arrangementene bør gjennomføres. Vi synes i allefall at nasjonalsang er et viktig innhold i sluttspillet, avslutter markedssjefen.
OPPDATERING 17.03.22 kl. 14.07
Vi har fått melding om at Elitehockey AS, som eies av Norges Ishockeyforbund og Norsk Topphockey, har bestemt at alle klubber skal spille nasjonalsangen før kamp i sluttspillet fra kvartfinale 3, den 17. mars 2022.
Alle foto: Jon Anders Johansen
Comments