top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Bergensdamene ble seriemester i 1. divisjon - ønsker seg til Bambusa-ligaen innen to år

Bergensdamene har gjort en strålende sesong så langt i 1. divisjon for kvinner og ble i dag seriemester etter å ha slått Stavanger 2 med hele 11-1. Nå retter klubben blikket mot Bambusa-ligaen innen de to neste årene

Foto: H4Y / OCN


I dagens kamp mot Stavanger 2 startet de rødkledde veldig bra med flere gode sjanser og tre mål før 10 minutter var spilt av kampen. Lea Flaa lovet forrige helg etter kampen mot Ski at hun skulle score i dagens kamp og som lovet scoret hun en flott scoring via stolpen ved Bergens andre mål. 17-åringen har gjort 58 poeng på 10 matcher for Bergen og spiller også på Bergen U16 i tillegg til damelaget. Men det stoppet ikke der, i den siste perioden klappet Stavanger 2 fullstendig i sammen og Bergen scoret ytterligere 7 mål slik at sluttresultatet endte med 11-1 til hjemmelaget og et fortjent seriemesterskap i 1. divisjon. Lea Flaa endte med småpene 3 mål og 3 assist i kampen og blir trolig den soleklare toppscoreren i divisjonen når den avsluttes i april.


Det jobbes godt med bergensk hockey om dagen og klubben har fått en kick-start med herrenes opprykk til 1. divisjon. I tillegg har damelaget gjort en strålende sesong på tross av en liten stamme men skal vi tro rapportene fra Bergen så gror det godt og innen et par år så vil man kunne dra nytte av god rekruttering i Bergens-området. Bergen er Norges nest største by og er som sådan attraktivt for unge personer som ønsker å studere i byen i tillegg til å spille ishockey. Det gjør at de kan tiltrekke seg spillere fra Haugesund, Stavanger og andre større områder hvis de fortsetter med planene å sette Bergen på kartet i Bambusa-ligaen innen kort tid. Styreleder Martin Hansen Guerra i Bergen Hockey bekrefter at han ønsker damelaget i Bambusa-ligaen så fort som mulig.

- Damelaget har et enormt potensiale. Jeg har et ønske om at laget skal spille i Bambusa-ligaen inne to år med spill i 23/24-sesongen da vi ønsker å bruke neste sesong på å bygge opp et lag. Vi har en del jenter som akkurat har blitt gamle nok til å spille damelagshockey, de blir gamle nok neste sesong, sier Guerra.


Tidligere Bergen-spiller Christine Flaa Berger er i dag trener for damelaget men både hun og klubben ønsker at damelaget skal få sin egen dedikerte trener til å utvikle spillerne fra neste sesong. Flaa Berger har ingen formell trenerutdannelse, hun har tatt jobben for å hjelpe klubben videre.


- Først og fremst så ønsker vi å arbeide mot å ha en trener som skal jobbe med utvikling og damelaget. Så er det jo selvfølgelig på sikt så ønsker vi jo at det skal være kostnadsfritt for damene, fortsetter han.


- Så det er ikke kostnadsfritt for dem i dag?


- Nei, det er ikke det i dag. Det er det ikke økonomi til.


Det store spørsmålet er om næringslivet i Bergen ønsker å være med på å støtte å ha et slagkraftig damelag i Bambusa-ligaen innen to år, hvor de beste hockeyjentene i Norge kommer på besøk til Bergen for å spille ishockey. I dagens Bergens-lag spiller også søstrene Lea Flaa, Sanna Flaa og Karoline Flaa Berger som selvfølgelig kommer fra en hockeyfamilie. Styreleder Guerra er i stor beundring over hva Flaa-familien har tilført Bergenshockeyen gjennom mange år.

- Flaa-familien har bidratt enormt til hockeyen i Bergen i mange, mange år. Lenge før jeg ble en del av dette og det stor respekt av det og er beundringsverdig. Man har jo lyst til å gi disse tre jentene og alle de andre i laget som står på for klubben, man har lyst til å gi de et skikkelig tilbud og et Bambusa-lag. Det fortjener de og det var vi veldig lyst til å gi de, forteller styrelederen før han fortsetter:


- Og målet er at det skal være ganske hardt å velge mellom Bergen og Stavanger på Vestlandet, hvis man ønsker å spille ishockey.


Gleder seg over Bambusa-planer

Flaa-søstrene er glad for at klubben har Bambusa-planer for damelaget og håper at det kan skje innen kort tid.


- Absolutt, det hadde vært kjempegøy å komme opp i Bambusa og få litt ekstra motstand og møte disse gode lagene. Vi er så fornøyd nå hvor vi endelig får spille 3x20 min - det er jo litt ekstra hardt nå første sesongen men det forbereder oss det å komme opp i Bambusa-ligaen å spille mot disse tøffe lagene som Stavanger Elite, sier Sanna Flaa etter å beseiret Ski Hockey på bortebane forrige helg.

Christine Flaa Berger håper at klubben kan ansette en trener som kan ta laget hennes et steg videre men før den tid så tar man seg tid til å nyte seriemesterskapet i 1. divisjon.


- Det er selvfølgelig viktig. Det er kjempegøy å hevde seg og alltid gøy å vinne. Det betyr mye for de som er på laget men kanskje enda mer for de jentene som kommer og ser opp til laget, forteller Flaa Berger.


"Vi har kvalitet men ikke kvantitet"

Laget har hittil gått ubeseiret gjennom serien men hun er ikke overrasket at laget har gjort det så bra som dem har gjort.


- Nei, egentlig ikke. For når vi først spiller bra så spiller vi veldig bra. Nå har vi på en måte sett på papiret at i år har vi et godt lag men dessverre så har situasjonen vært i Bergen at vi har ikke hatt så bred stamme - vi har kvalitet men ikke kvantitet, forteller Bergens-treneren.


Men rekrutteringen i Bergen har vært ganske god slik at det kommer en del jenter som er klare for A-laget neste sesong allerede, noe Flaa Berger ser fram i mot.


- Det som kommer under er absolutt veldig bra så jeg gleder meg veldig til neste år. Det kommer en god gjeng som er gamle nok og flere av dem har trent fast med oss i hele år og andre som har vært innom.

Og videre mener hun at Bambusa-planene i Bergen vil løfte damehockeyen i byen og ønsker at Bergen blir en del av det så fort som mulig.


- Jo, det hadde vært utrolig artig. Det er absolutt noe som hadde løftet jente - og damehockeyen i Bergen et hakk videre med en gang. Og så er spørsmålet når man skal hoppe i det, de fleste lag som er der i dag har måtte en eller annen gang bare måtte hoppe i det. Det kan man se på Storhamar denne sesongen og Grüner året før der og dem gjør det plutselig godt i Bambusa-ligaen også. Spørsmålet er om man bare skulle ha gjort det eller ventet litt til, det må vi ta en snakk om og telle opp når sesongen er over.

Et lite stikk til Stavanger

Og treneren tror også at det er mulig å lokke jenter fra Stavanger til Bergen med bakgrunn for at Bergen er en studentby og generelt attraktivt for unge personer.


- Vi merker jo det etter å ha fått to nye spillere fra Stavanger som er her for å studere. Så vi merker absolutt at flere jenter begynner å spille og at Bergen også er en studentby. Men Stavanger sier at dem er så gode på rekruttering men sliter tydeligvis med å stille to lag i dameserien da, når de må få en ekstraordinær dispensasjon for å bruke 2008-spillere for å klare å stille to lag, så jeg vet ikke helt hva som skjer i Stavanger om dagen for å være helt ærlig.

Det er flere klubber som er delt opp i to organisasjoner i form av en elitedel og breddedel. Bergen Hockey er ikke der enda men de fremtidsrettede planene i klubben er å skille ut breddedelen fra eliten. Og A-laget for kvinnene skal selvfølgelig være med i elitesatsingen i klubben. Det mener Flaa Berger er viktig med tanke på sponsorarbeidet til klubben.


- Absolutt, jeg tror det er veien å gå fremover også med tanke på sponsorer og bildet som er i mediene og sånne ting. Se bare til Storhamar, det er ikke et godt bilde som var på NRK at de skulle få arve de gamle slitne garderobene til herrene for eksempel - der går jo Stavanger foran med et godt eksempel og DnB som sier at vi støtter videre fordi man satser like mye på damene. Jeg tror at det nye er at man må ha begge deler, avslutter treneren.


"Vi må gjøre det i riktig rekkefølge og ha tålmodighet"

Styreleder Martin Hansen Guerra er tydelig på at dette er planer som ligger litt frem i tid og at klubben trenger tid på å bygge seg opp før de planene blir satt i verk.


- Damelaget er med i den eliteplanen ja men det er avhengig av veldig mye. Har vi en arena, lykkes vi i våre ambisjoner om å etablere et Bambusa-lag og lykkes vi å bygge opp en organisasjon? Målet der fremme er der, den sesongen vi bestemmer oss for å skille ut så ønsker vi selvfølgelig at det skal være med damelaget i Bambusa og et herrelag som har etablert seg i 1. divisjon, forklarer Guerra. - Men det ligger et par år frem i tid dette her? - Ja, det ligger et par år frem i tid. Og det handler om å få den nødvendige ro til å bygge administrasjon og organisasjon samt det sportslige tilbudet vårt til A-lagene for herrer og kvinner men også til alle de som kommer under. Det er de som skal bli de fremtidige damelags- og herrelags-spillere så det er derfor vi må gjøre det i riktig rekkefølge og ha tålmodighet, avslutter Bergens styreleder til Hockey4You.


Se intervju med Lea Flaa, Sanna Flaa og Karoline Flaa Berger etter at Bergen Hockey hadde slått Ski Hockey forrige helg i Ski Ishall i videoen under:


Comentários


bottom of page