top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Tønsberg-treneren sagt opp etter 16 års tjeneste: - Det synes jeg er trist

Det var for kort tid siden at Tønsberg Vikings besluttet å si opp sin eneste ansatte i klubben, Andreas Toft, etter 16 års tjeneste som følge av klubbens økonomiske situasjon

Foto: H4Y / OCN


For den 42-årige svensken har hatt mange roller og ikke minst vært med på mange oppturer og nedturer med Tønsberg de siste 16 årene. Rett før nyttår ble Andreas Toft sagt opp av klubben som følge av den økonomiske situasjonen. Toft var ansatt i en 80 % stilling og har ledet A-laget gjennom en årrekke.


Han har vært med A-laget i minst to sesonger i daværende GET-ligaen før det endte med nedrykk til 1. divisjon. Deretter prøvde klubben hardt å komme seg opp i det gode selskap igjen og vant 1. divisjon to år på rad men røk i kvaliken begge gangene, senest i 2016. Det kostet klubben dyrt og gikk konkurs samme år. Klubben startet opp igjen i 2. divisjon og vant både 2. divisjon og slo både Gjøvik og Moss i kvalik for opprykk til 1. divisjon.

Deretter fulgte det noen tøffe år i 1. divisjon hvor man kjempet for å unngå nedrykk over flere sesonger og rykket til slutt ned til 2. divisjon i 2021. Man prøvde å kjempe om opprykk ved å hente inn gamle helter til laget påfølgende sesong men ble forbigått av Bergen i kvalik og denne sesongen valgte klubben å starte fra nytt med unge spillere fra egen stall og bygge seg sakte men sikkert opp igjen. Toft hadde sett at han gjerne fortsatte som trener i minst en sesong til for Tønsberg Vikings men må innse at 31. mars blir hans siste arbeidsdag i klubben. Samtidig er han takknemlig for å ha fått være en del av klubben over så mange år.


- Jeg synes jo det er litt trist for jeg hadde jo lyst til å fortsette. Men samtidig er jeg vel forunt at jeg har vært i klubben i 16 år hvorav 14 av de har jeg vært A-lagstrener. Det å få lov til å være i en klubb såpass lenge så er jeg veldig takknemlig over det, sier Toft om avgangen.


Samtidig berømmer han klubben for å hatt en god dialog rundt temaet.


- Vi har hatt en veldig profesjonell og en bra dialog rundt det. Det er jo snakk om en økonomisk begrunnelse der hvor jeg er klubbens største utgift men det er vel opp til styret å uttale seg om det. Det har vært en ryddig sak i allefall, forteller han videre.

- Hva gjør Andreas Toft videre nå?


- Hehe, jeg vet ikke hva som skjer videre nå, for å være helt ærlig. Jeg har ikke tenkt så langt, jeg har to måneder igjen av kontrakten i Tønsberg og vært her i 16 år så jeg skal avslutte de to månedene ved å gi alt for klubben. Det er det som er hovedfokuset akkurat nå så jeg har ikke tenkt noe særlig hva som skjer neste sesong, sier Toft.


42-åringen er godt integrert med sine to barn hjemme i Tønsberg og har takket nei til andre tilbud tidligere. Nå innrømmer han at han må lytte med begge ørene og være åpen for tilbud fra andre klubber hvis han skal fortsette som ishockeytrener.


- Det har nei dem andre åra når dem andre klubbene har vært interessert fordi jeg har ville bli i Tønsberg. Hvis det dukker opp et tilbud som kan passe inn i alt annet så er jeg åpen for å snakke med noen hvis det skjer noen ting.


- Oilers-jobben er ledig da?


- Haha, nei man skal aldri si aldri men at de ringer meg...de får nok sikkert en mye bedre trener enn meg, humrer han over den tanken.


Fantastisk reise med Tønsberg Vikings

Toft startet å trene klubben når man lå på bunnen av 2. divisjon og førte laget opp til daværende GET-ligaen i løpet av 5 år. Han forteller om en fantastisk reise som han fikk være med Tønsberg på den tiden.


- Jeg har vært med i fra 2. divsjonshaller til en nesten fullstappet DnB Arena så om det tar slutt nå så har det vært en herlig reise og jeg har hatt det veldig morsomt i klubben. Sesongene har hatt sin sjarm på sin måte. Det var fantastisk morsomt å reise rundt i GET-ligaen å møte de beste klubbene i hele landet men samtidig så har faktisk denne sesongen i 2. divisjon vært morsomt på en måte den også. Vi har ikke hatt noe særlig lagfølelse de siste 2-3 årene i Tønsberg men det har vi fått til nå, forteller en ydmyk Tønsberg-trener når han ser tilbake på årene i klubben.

For med sitt unge mannskap har resultatene denne sesongen variert kraftig i alt fra å slå storfavoritten Kongsvinger 11-3 til å være det eneste laget som har avgitt poeng mot når de tapte 2-4 mot Furuset 2. Nå sikter klubben seg inn mot en 3. plass i 2. divisjon bak Ski og Kongsvinger og ønsker å bli blant de to beste neste sesong om alt går som det skal.


- Vi hadde vel mye stang inn i den kampen mot Kongsvinger, det må jeg få lov til å si. Men de kom jo med de gutta de hadde og det er det som har vært morsomt denne sesongen for vi kan jo spille jevnt mot de beste lagene og så kan vi tape mot absolutt alle lag. Sånn er det å ha mange unge gutter i laget der hvor resultatene er helt oppe i himmelen samtidig som det også kan være helt nede i kjelleren. Har man et eldre lag så er det laveste-nivået mye høyere for å si de sånn, sier han videre.

- Hva er det du vil savne mest her?


- Det morsomste som jeg har hatt som trener er at det har vært like viktig å vinne hockeykamper i 2. divisjon som når vi spilte i GET-ligaen. Altså jeg brenner like mye for å vinne kamper nå som jeg gjorde for 10 år siden. Og som trener så har man blitt en mye bedre trener enn for 10 år siden når vi var i GET-ligaen men det man savner mest er vel det vanlige som spillerne sier at det med garderoben, få være med unge gutter, ha det gøy, få til noen ting sammen og være med å bidra å få til laget.


Begge parter holder døren åpen for veien videre

Klubben ved styret har oppgitt at det er klubbens økonomiske situasjon som er årsaken til at trener Toft nå har blitt sagt opp der hvor kostnadsnivået øker samtidig som man har det vanskelig med å skaffe nok inntekter. Selv oppgir klubben at man ikke har økonomiske problemer men at de ønsker å sikre en fremtidig og bærekraftig drift.

- Vi ser at kostnadene øker og det er et tøft sponsormarked og da har vi ikke råd til å ha en heltidsansatt i klubben rett og slett. Da har Andreas blitt sagt opp og da må vi finne en annen løsning for trener for neste sesong, sier nestleder Roar Berg til Hockey4You og fortsetter:


- Alle muligheter er åpne og vi håper at han blir med videre men vi har ikke råd til å ha en nærmest heltidsansatt trener.


Også Toft forteller at han holder alle muligheter åpne for Tønsberg forutsatt at han får et tilbud fra klubben.

- Jeg hadde jo lyst til å trene laget et år til i hvert fall. Vi hadde en målsetning om å bygge et lag og det har vi fått til, alle gutta er på stort sett alle treninger og jeg tipper at 75 % av gutta er lokale gutter og det var det som var målsetningen. Mange gutter som ikke har hatt så mye seniorerfaring som har tatt veldig store skritt så det hadde vært veldig morsomt på en måte å hatt en god sommertrening med de og fortsette minst et år til, sier Toft. Han fortsetter:


- Jeg har sagt det til dem, det er ikke min beslutning å avslutte for jeg har lyst til å fortsette. Men det er ikke jeg som bestemmer akkurat den biten der men jeg har holdt døren åpen og er veldig, veldig glad i klubben. Du vet i sportsbransjen så er det mye fram og tilbake hele tiden men jeg kommer selvfølgelig å se på eventuelt et nytt tilbud og hvis det ikke blir meg så får jeg bare ønske klubben masse lykke til, avslutter Tønsberg-treneren til Hockey4You.


Tønsberg har seks kamper igjen av sesongen, dobbeltmøter mot Ski Ishockey, Furuset 2 og Narvik 2.


Comments


bottom of page