top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Ski tilbake i 1. divisjon etter 18 års fravær - vil fortsatt være en annerledesklubb

Oppdatert: 9. jun. 2023

I dag ble det endelig klart at at Ski Ishockey rykker opp i 1. divisjon etter at Mangleruds sin anke ble forkastet av ankeutvalget i Norges Ishockeyforbund. Det er første gang på 18 år klubben er tilbake i 1. divisjon etter at man la ned A-laget i 2005

Foto: H4Y / Ole Nylende


Det var tilbake i 2005 at klubben bestemte seg for å legge ned A-lags virksomheten etter flere år hvor de hadde slitt tungt økonomisk. Etter den tid har klubben både vært i 3. divisjon og de siste 14 årene fast inventar i 2. divisjon. Senest hvor de kom til kort mot Gjøvik og Hasle-Løren i kvaliken til 1. divisjon. Men etter dagens resultat i ankeutvalget der hvor Manglerud fikk stadfestet at de mistet lisensen, har Ski Ishockey fått en gratismulighet gjennom å bli tilbudt en ledig plass i 1. divisjon. Det betyr at klubben er tilbake i landets nest øverste divisjon etter 18 års fravær.


Men lagets trener Ulf Berglund som signerte en ny 2-års kontrakt med klubben nylig, innrømmer at det har vært frustrerende å vente på et endelig svar i lisens-saken.


- Ja, det har vært utrolig frusterende. Fremfor alt i den rollen jeg har som både trener og sportslig leder når jeg begynte med lavbygget før kvaliken i midten av desember - jeg har egentlig jobbet med ishockey fram til i dag uten å ha kunne tatt noen ferie. Dette med tanke på at vi har måtte vente og snakke med spillere og nysigneringer om at vi "kanskje" spiller i 1. divisjon, sier Berglund.


Samtidig kan han i dag presentere sesongens første nysignering i keeper Andreas Johansen som spilte i Kongsvinger forrige sesong. Han vil være en av Ski Ishockeys tre keepere denne sesongen der hvor de allerede har re-signert Henrik Østli fra fjorårssesongen.


- Vi hadde et keeperproblem forrige sesong når vi startet sesongen med to keepere pluss at vi hadde en U18-keeper som backup. Vi visste at Marcus Rustad skulle i militæret i slutten av januar og var sikker på at det ikke var noe problem å hente en ny keeper før kvalik men det klarte vi ikke. Vi har derfor bestemt at vi skal hente tre keepere hvis det ble 1. divisjon og at det blir en god konkurransesituasjon, sier Berglund til Hockey4You.


Han fortsetter:


- Med Andreas (Johansen) inn så blir det en konkurransesituasjon om den plassen og vi vet jo når vi har møtt Kongsvinger fire ganger med Andreas i målet at han er en utrolig bra keeper. Det forsterker keepersiden og vi er veldig glad for å få han til Ski Ishockey.


Samtidig har man beholdt nøkkelspillerne Vegard Aspehaug og Kyrre Hellerud fra forrige sesong i tillegg til flere andre og har nå totalt ni spillere på kontrakt og flere re-signeringer er på vei.


- Vi har valgte å bare re-signere to backer fra forrige års tropp og vi vil egentlig ha inn fire nye backer. Og nå skal vi begynne å sette laget på plass etter å ha ventet på klarsignal om hvor vi skal spille neste sesong, sier han.Samarbeid med Stjernen

Og samarbeidsavtalen fra forrige sesong med Stjernen ser etter all sannsynlighet til å fortsette hvor sportssjef Darren Treloar har vært på tråden flere ganger og var en av de første som gratulerte klubben med 1. divisjonsplass. Det vil bety at Ski sin posisjon i 1. divisjon vil være langt mer attraktivt for Stjernen å sende unge spillere for senior-matching.


- Stjernen er veldig på at det skal bli en ny avtale og det er nok en fordel for oss begge ved at vi er i 1. divisjon. Det er stor forskjell fra at vi er der kontra i 2. divisjon hvor vi skulle ha vunnet en match med 15-0 mot et lag, det lokker ingen unge spillere fra Eliteserien til det. Men hvordan en slik avtale vil se ut vet jeg fortsatt ikke, forteller Ski-treneren.


Selv om det bare er timeferske nyheter om at de er i 1. divisjon så har man sett for seg hvilke ambisjoner man har for klubben til høsten.


- Vi skal absolutt unngå negativ kvalik. Så hadde det vært veldig moro og trene på er å gjøre som det Bergen og Furuset gjorde forrige sesong, være med å gi problemer til de lagene som skal til play-in. Kanskje sloss om en 4-5 plass i aller beste fall men det er idiotisk å stikke ut haka altfor langt så alt annet enn negativ kvalik er en stor fremgang, forteller Berglund.


Vært med på reise gjennom 18 år

Styreleder Kenneth Thomas har vært med på hele klubbens reise fra da dem la ned A-laget i 2005, da var han selv med i breddedelen og hadde små barn. I dag er William Thomas i A-laget og Alexander Thomas blir med Comet opp til Eliteserien. Men han påpeker at sett i ettertid så skulle man aldri ha lagt ned A-laget i Ski for 18 år siden siden det gikk så kraftig utover breddedelen.


- Jeg tror ikke styret den gang så hva det ville ha betydd for yngres avdeling fordi man hadde et veldig bra eldre og yngre juniorlag. Når det skjedde så hadde ikke disse spillerne noe å se opp til og så forsvant halve laget i løpet over natta - dermed raknet hele ungdomsavdelingen, sier Thomas.


Etter flere år i breddestyret tok han ansvaret for å kunne danne en Elitedel i klubben, noe som ble gjort i 2020 og med seg på reisen har han også hatt med seg Ulf Berglund og la tilbake i 2018 en fem års plan om å rykke opp til 1. divisjon. I dag eier kommunen hallen og står for de vesentlige kostnadene mens breddeklubben eier ismaskin og lydanlegg samt at de drifter hallen på dugnad.


- Etter 5-6 år så fikk jeg endelig beskjeden i dag om at vi skulle spille 1. divisjon. Hadde jeg hatt champagne så hadde den sprutet nå, sier en meget glad styreleder i Ski Ishockey Elite.


- Hva tenkte du når du fikk beskjeden i dag?


- Jeg tenkte at vi har et veldig bra U16-lag og et bra U14-lag. Nå kommer klubben til å melde på et U18 og U20-lag, så tenkte jeg at når vi fikk beskjeden i dag vil få en konsekvens ved at det løfter hele Ski Hockey framover. Kanskje vi kan være et godt plassert 1. divisjonslag som kan være et utviklingstrinn for spillere som ønsker å ta det neste steget opp. Jeg må si at jeg bruser over med mange tanker akkurat nå, sier en svært engasjert Kenneth Thomas etter at nyheten sprakk.


Vil fortsatt være en annerledesklubb

Klubben har drevet svært nøkternt på økonomisiden og gikk med kr 189 000,- i overskudd i 2022 på tross av dyre reiser til Tromsø og Narvik i 2. divisjon. Klubbens egenkapital lå ved årsskiftet på kr 859 000,- og han fremhever at klubben fortsatt vil være en annerledesklubb når det kommer til økonomi.

- Vi blir ikke noen rik klubb men trolig den minste i 1. divisjon, det ser vi men samtidig ser vi nøkternt og framover på en forsiktig måte. Jeg kjøper sesongkort jeg også i tillegg til at jeg er målsponsor. Jeg sitter i styret og gjør masse arbeid men allikevel selger jeg do-ruller og tørkeruller. Jeg er ikke alene for alle i styret gjør det. Til og med de som sitter i sekreteriatet har også kjøpt sesongkort, eneste fordelen de får er at de får litt ekstra varme fordi de faktisk har betalt for å se på kampen, humrer han.


Han forteller videre:


- Det er derfor jeg kaller Ski en annerledesklubb fordi vi må bare gjøre sånne ting og akseptere hvor vi er og ha det gøy med det.


Samtidig forteller han om gode inntekter der hvor spillerne måtte være med å hjelpe til på katteutstilling for å sette opp kattebur for å kunne betale på turer til Tromsø i 2.divisjon til kr 120 000,- og Narvik på kr 85 000,-. Som alle andre klubber er han også bekymret for og som han mener er uforutsigbare dommerutgifter.


- Hvor jeg er mest usikre på kostnadene er faktisk dommerne. En ting er dommersatsene men jeg skjønner ikke hvor mye det kan bli. Jeg hører at det plutselig kommer dommere fra Trondheim som vi må betale flybillettene pluss hotell, det bekymrer meg veldig og er en usikkerhet - hvordan skal man budsjettere det, spør han retorisk.


Og så håper han at folk i Ski møter opp på kampene til høsten mot gode 1. divisjonslag i Ski Ishall der hvor han mener at 300 tilskuere er toppen av hva hallen klarer pr. i dag.


- Ja, vi håper det selvfølgelig. Men du må huske at i fjor var vi et topplag med god flyt og neste sesong vil vi trolig kjempe mot gode lag og ikke ha så gode resultater så vi budsjetterer ikke med flere tilskuere av den grunn, avslutter han.


Ski Ishockey skal i disse dager levere søknad om lisens og det er forventet at denne blir godkjent uten spesielle bemerkninger.


Comments


bottom of page