Den tidligere landslagsprofilen ble i januar ansatt som den første kvinnelige treneren i den svenske storklubben Färjestad sin historie, til å lede klubbens damelag med klart mål om opprykk i SDHL. Hun mener at det Oilers gjør nå er et helt nødvendig steg for norsk kvinnehockey.
Foto: Stefan Eriksson / Färjestad
Hun er bare 28 år men har fått et stort ansvar i storklubben med å få Karlstad-lagets damelag opp i SDHL så raskt som mulig og etablere seg der som et topplag år etter år. Sarpingen kan fortelle at Färjestad har hatt et mål om å rykke opp i SDHL i flere år men at det ikke har vært helt realistisk med tanke på at klubben ikke har hatt noen jentelag å rekruttere i fra. Nå har man satt i gang et prosjekt med at klubben har en samarbeidsavtale med klubbene Kil AIK, Forshaga og Nor IK til å kunne rekruttere unge jenter opp til Färjestad BK.
- Dessuten er klubben nå mer med i ryggen på oss og dem vil virkelig at vi skal ta oss opp samtidig som man tenker langsiktig. Man har lagt en 5-års plan der hvor budsjettene økes for hvert år, man har lagt en plan for å skape en bredde som skaper ettervekst, de har lagt en strategi for hvordan vi kan forsørge oss litt selv og ikke bare være avhengig av herrelaget og da på sikt øke budsjettet for damelaget, forteller Silje Holøs og legger til:
Det jobbes hardt i klubben på den fronten, også det å bygge arrangement på kamper for at det skal bli mer attraktivt for publikum.
Silje Holøs jobber på klinikk og bor i byen Karlstad og kan fortelle at hun merker at det er en hockeyby hun bor i men legger til at det også er litt spesielt å hete Holøs i byen, broren Jonas Holøs spilte 4 sesonger og 227 kamper for klubben over to perioder som har satt sine spor blant ihuga fans.
- Jeg får jo høre når jeg har vært i avisa og jeg har jo pasienter hver dag så jeg prater jo en del hockey i den jobben så jeg merker at det er en hockeyby da rett og slett.
Folk stusser jo litt når man hører navnet og senest for ikke lenge siden når det kom postlevering til klinikken så fikk man en kommentar på navnet, humrer Holøs til Hockey4You.
Coachen har fått med seg Oilers sin inkludering av kvinnene i sin elitesatsing og mener helt klart at det er et viktig framskritt Oilers nå har gjort som en del av en utvikling.
- Ja, det er et stort steg, det synes jeg er et helt nødvendig steg egentlig. Skal vi titte på framtida og hvilket samfunn vi lever i så må man begynne å inkludere kvinner, godta alles seksuelle legning, hudfarge og kjønn.
Samfunnet har utviklet seg i den retningen og jeg tror at hvis hockeyen skal vokse og bli større så må satsinger til på dem frontene for å inkludere flere, forteller Silje Holøs. - Hva tenker du om at det er Stavanger Oilers som tar et slikt steg? - Det er bra at det er en såpass stor klubb som gjør det som får så mye oppmerksomhet, jeg håper at flere klubber følger etter og ser at det finnes en vinning i det i lengden. - Er du overrasket at det ikke har skjedd før? - Jeg vet jo at det har vært litt sånn "småforsøk" kan man vel si, det er starta opp litt jentelag her og der men i utgangspunktet er jeg ikke overrasket over det. Vi vet jo det at det er for få isflater i Norge så det har jo vært en del av problematikken i det tror jeg, at man må sette av istid til lagene med tanke på hvis man skal ha jentelag på linje med gutta. Det er kanskje en av grunnene til at Stavanger kan gjøre det med sine isflater. 28-åringen fra Sarpsborg med 9 sesonger i svensk hockey og som vant SM-gull i det første året i dagens SDHL for Djurgården, måtte legge opp i ung alder på grunn av en hofteskade, gikk over i trenergjerningen og ble assistent til Färjestads U16-lag, før hun nå fikk muligheten til å bli hovedtrener for klubbens damelag.
Färjestad skriver på sine hjemmesider at damehockeyen generelt behøver forbilder for å kunne vokse og etablere seg innen svensk hockey. Gjennom Silje (Holøs) så får vi en ung kvinne som vet hva som kreves for å spille på det høyeste nivået, og dessuten har hun gode lederferdigheter gjennom vårt eget ledd.
Coachen kan fortelle til Hockey4You at gjennom møter med Färjestad så har det vært store spørsmål som har blitt diskutert som for eksempel om framtiden, hva Färjestad kommer til å stå for og hva som skjer i samfunnet.
Man trekker fram at man må begynne å tenke litt annerledes fordi 70% eller mer av dem som tar universitetseksamen i dag er kvinner, de som driver bedriftene som sponser klubbene i dag er kanskje menn og i framtiden så tror klubben at det vil være mye mer kvinnedominert hvis denne utviklingen fortsetter.
- Det er sånne ting som Färjestad tenker veldig mye på nå om hvordan organisasjonen skal se ut i framtida og hva vi må jobbe i mot så det er veldig store spørsmål som stilles her og jobbes med.
Og Holøs kan fortelle om at hun utveksler erfaringer med sin bror og at han er flink til å gi gode råd innenfor hockeyen generelt. Jonas Holøs er utvilsomt et av de største navnene innfor norsk hockey som har spilt i de beste ligaene i verden gjennom sin karriere.
- Jeg kan si at det har blitt mer med åra så absolutt, det er klart at jeg er 6 år yngre og kanskje ikke vært så lett å høre på lillesøstera si alltid men jeg får veldig gode råd og han er veldig interessert i å hjelpe til med strategi eller om jeg har noen spørsmål, vi liker å diskutere hockey - det er ikke noe tvil om, avslutter coachen for Färjestad sitt damelag til Hockey4You.
Alle foto: Stefan Eriksson / Färjestad
Comments