top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Lørenskog mistet muligheten for opprykk igjen: - Bittert, men vi går videre

I 2019/2020 sesongen vant Lørenskog 1. divisjon og var klar for kvalik, i 2020/2021 sesongen lå de på 2. plass og var tilnærmet klar for kvalik men pandemien gjorde at Romerike-klubben definitivt spiller i 1. divisjon neste sesong.


I 19/20-sesongen vant Lørenskog 1. divisjon og forberedte seg for kvalik når Norge stengte ned 12. mars på grunn av korona. Deretter ble det bestemt at ingen lag skulle rykke opp eller ned fra divisjonene i hockeyen.

Før 20/21-sesongen ble klubbene enige om en protokoll om at hvis serien ikke ble fullført så ville det laget med best prosent ut i fra poeng og antall spilte kamper være vinnere av årets 1. divisjon.

I januar 2020 stengte hockey-Norge ned igjen på nytt og protokollen trådte etter hvert i kraft ettersom tiden for å kunne gjennomføre serien ble for knapp. Ringerike ble utpekt som vinner med et poeng mer med en kamp mindre spilt enn Lørenskog.


Daglig leder Mats Wibe-Lund i Lørenskog synes det var bittert at spillerne ikke fikk lønn for strevet som toppidrettsutøvere ved at serien ble avgjort på "kontoret" men allikevel så mener han at klubben må gå videre.


“Vi har hatt fokus på oss og hva vi skal jobbe med”

- Samtidig kan vi ikke si noe annet heller fordi det var nettopp det vi stilte oss bak før sesongen startet, da kan vi ikke bli sure for at vi ikke var bedre på prosent enn Ringerike.

For øvrig gjorde Ringerike en god jobb, kom tilbake sterkere enn dem var året før og de var bedre enn oss og det synes jeg er fair, sier Wibe-Lund til Hockey4You.

Vi prøver å holde det enkelt - det handler om poeng, seire, tap, innsats, hva vi klarer å få til selv og vi har hatt fokus på oss og hva vi skal jobbe med, fortsetter han.


Foto: Trener Kenneth Larsen må belage seg på en ny sesong i 1. divisjon

For det var ikke alle som var enige i protokollen når den trådte i kraft og Narvik hyret inn advokat Per A. Flod og leverte inn en anke på vedtaket fra Norges Ishockeyforbund. I forkant av dette ble det også spilt inn at om det kunne være mulig å innføre en 12-lags serie som hadde gjort at Lørenskog vill ha fått en ny mulighet til å rykke opp, på papiret.


- Hele det dramaet med Narvik, rettsak og Norges Ishockeyforbund - både jeg, vi og alle har vel fulgt med dette og lurt på hva som skjer men på et eller annet tidspunkt så må man sette en strek og det valgte vi å gjøre.

Vi sendte gratulasjoner til Ringerike og har pratet med Narvik om serieåpning mot dem og så får det som skjer underveis skje, sier Wibe-Lund.


Kritisk til Forbundsstyret

De fleste klubbene stilte seg bak innstillingen om å gjennomføre en 12-lag serie fra 2021/2022-sesongen i Fjordkraft-ligaen, det samme gjorde også administrasjonen i Norges Ishockeyforbund men Forbundsstyret som består av 6 medlemmer inkludert presidenten og visepresidenten samt 2 varamedlemmer valgte å se bort i fra dette og opprettholdt dagens ordning med 10 lag i Fjordkraft-ligaen.


Hadde det vært i private næringsliv så hadde noen måtte få sparken

- Hva med innstillingen om 12-lag serie som ble brakt på bordet og som ble avslått av Forbundsstyret, hva tenker dere rundt det?

- Hadde det vært i privat næringsliv så hadde noen måtte få sparken når styret går i mot innstillingen til administrasjonen, interesseorganisasjonen og klubbene, sier Wibe-Lund.

Er det riktig at breddefolk som jeg oppfatter forbundsstyret som, skal styre toppen i norsk hockey, spør han retorisk.

Vi var for 12 lag, det er ikke nok kamper i toppdivisjonen som er så spennende. Her kunne man for eksempel ha delt inn serien i to når man var halvveis og hvor de seks laveste rangerte lagene spilte om to sluttspillplasser og for å unngå kvalik, det hadde vært et rotterace og masse viktige matcher.

Vi må ikke glemme publikum og fansen, er tross alt Norges største innendørs hallidrett publikumsmessig vi snakker om her og det å fri litt til publikum er ikke så dumt og det mener jeg er smart å gjøre, forteller Wibe-Lund videre.


Slår tilbake mot kritikken av 12-lag serie

Mats Wibe-Lund forstår lite av kritikken som har kommet til innstillingen om 12 lag i Fjordkraft-ligaen om blant annet at det kan bli et for dårlig nivå i ligaen.


- Jeg tror ikke publikum bryr seg så mye om passet satt direkte på bladet da eller da men heller hvis vi skal fri til publikum og få opp interessen så må vi gjøre det spennende med flere viktige kamper, sier han.


- Men er det nok habile norske spillere til å kunne ha 12 lag i toppdivisjonen?

- Ser man på antall importer i toppdivisjonen og nedover divisjonene så mangler vi sikkert flere hundre spillere spørs hvordan du vender og vrir på det.

Eneste måten å få dette opp på er å skape mer interesse og slippe unggutta mer til, la dem få kjenne på det, la dem få spille Fjordkraft da, la dem være "dårlige" da som folk skal ha det til men dem blir ikke Fjordkraft-liga spillere hvis dem ikke spiller der.

Man må gi det her en mulighet og skal vi få norsk hockey opp og fram så må man ta det vonde mellomsteget og gjøre noe annerledes, slippe folk til, skape mer interesse, få flere viktige kamper og få engasjement.

Vi må tørre å si at produktet pr. nå ikke er det som er så bra som vi håper på og at vi ønsker å utvikle oss, sier den daglige lederen.


- Tror du siste ord om 12-lag serie er sagt?

- Det er et godt spørsmål, det er jo en sivil rettsak (Narvik vs NIHF) og jeg føler at det går mer på det økonomiske enn at vi plutselig sitter juni/juli og forbereder på oss en 12-lag serie.

Vi jobber videre som et 1. divisjonslag som selvfølgelig har ambisjoner men er innforstått med at vi spiller i 1. divisjon i et år til og det er realiteten vi forholder oss til.

Men vi har en spillergruppe som føler at de ikke har fått bevist hvor gode dem er og av respekt for den jobben de har gjort så hadde vi sagt ja om tilbudet hadde kommet,

sier Wibe-Lund.Hard juniorsatsning

Midt oppe i pandemien og om det er opprykk eller ikke så jobber Lørenskog hardt med å fostre opp egne talenter.

Klubben har satt seg tøffe og høye mål på juniorsatsingen og har ambisjoner om å være Final 4 for U20-laget, spille finale med U18-laget og vinne NM-gull med U16-laget for neste sesong.


- Jeg synes ikke det er urealistisk mål vi har satt oss, vi har vurdert det og har hatt strategimøter og kommet fram til at dette kan vi stå inne for.

Da er det en totalvurdering av økonomi, sportslig og hva vi har i junioravdelingene våre i dag. Vi har solide lag vi mønstrer i junioravdelingen med gode spillere og det er opp til oss å levere det vi har sagt, avslutter Wibe-Lund til Hockey4You.


Hockeypresident Tage Pettersen sier til Hockey4You at NIHF ikke ønsker å kommentere denne saken så lenge den rettslige prosessen med Narvik Hockey pågår.

bottom of page