top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

- Kommer du til Stavanger så blir du del av en familie, man blir ikke bare del av en klubb

Oppdatert: 27. jan. 2023

Tore Christiansen er eier og styreleder av Stavanger Oilers, en reise som begynte for 18 år siden da han reddet byens hockeylag fra konkurs. 8 NM-gull senere heiser klubben banner med navnet hans i taket i DnB Arena

Foto: H4Y / OCN


For det hele startet med at gründeren gikk på ishockeykamper som tilskuer på tidlig 2000-tallet for å døyve sportsabstinensene på vinteren etter at fotballen gikk i dvale på vinteren. Oilers-æraen startet tilbake i 2001 av forretningsmannen Hartti Kristola som startet klubben i 2. divisjon. Jari Kesti sammen med Tomi Suoniemi banket inn målene i de lavere divisjoner og førte Oilers alene opp i toppen av norsk hockey innen tre år. Kesti stod alene for 211 mål på 97 kamper for klubben i løpet av de tre sesongene.


Men prosjektet kostet penger og i juni 2004 valgte Kristola å trekke seg fra klubben etter at det var for tøff konkurranse med å skaffe sponsormidler i konkurranse med fotballklubben Viking samtidig som hans eget firma som betalte moroa, gikk med underskudd. Enden på visa var at klubben gikk ut i offentligheten og ga beskjed om at klubben skulle legges ned som følge av manglende økonomi.

Det var da Tore Christiansen gjennom sitt firma Scandinavian Fittings and Flanges (SFF) gikk inn og kjøpte seg opp i Oilers og gjorde det man kjenner klubben som i dag. En 18-års reise der hvor man fikk bygd DnB Arena i 2012 og hvor klubben tok NM-gull i årene 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 og i 2022. I dag er Christiansen majoritetseier av Stavanger Oilers og klubbens ansikt utad hvor de fleste forbinder han til Oilers sin suksess.


Ingen Oilers uten Tore Christiansen

Årets Oilers-kaptein Dennis Sveum har fått lov til å nesten være med på hele reisen med både Christiansen og Oilers som spiller for klubben. Han kom til Stavanger i 2007 og har spilt i klubben siden den gang. Han mener banner i taket med klubbeieren er helt på sin plass.


- Oilers hadde ikke vært i ligaen en gang hadde det ikke vært for Tore og alt vi har oppnådd de siste 13-14 årene er utelukkende på grunn av Tore, så det er fullt fortjent, sier Sveum til Hockey4You.

Tilbake i 2008 fortalte Christiansen til NRK at han hadde klokketro på Stavanger Oilers sin fremtid. Da hadde han allerede puttet millionbeløp inn i klubben og det fortsatte årene etter. - Jeg er sikker på at Oilers vil bli god butikk før eller siden, men det er det ingen andre som tror. Likevel er det noe jeg er hellig overbevist om, sa Christiansen til NRK tilbake i 2008.


I 2010 tok klubben sitt første NM-gull og i 2012 stod den nye arenaen klar, da ble Oilers selvgående i driften sin og arenanavnet ble spekulert til å gi siddisene 5 mill. i året de neste 10 årene, langt unna hva en norsk ishockeyklubb trolig har hatt eller vil ha i fremtiden. Kaptein Sveum er full av lovord til Oilers-eieren.


- Han kunne ha fått dette før også han fordi han har betydd så mye for Oilers, i så mye så mener jeg alt. Jeg kan ikke skryte nok av Tore egentlig, som person også. Bare det han har gjort for Oilers viser hva han har i seg, det er jo kun på grunn av entusiasme, hjerte for ishockey, klubben og det å skape noe i Stavanger er jo et evig tapsprosjekt for Tore sånn sett pengemessig. At han legger så mye både tid, sjel og til slutt penger i det her er jo helt utrolig at han gjør det år etter år, forteller en engasjert Dennis Sveum når man snakker om Tore Christiansens betydning for Stavanger-hockeyen.

Han fortsetter:


- Heldigvis har han fått lov til å gå litt i den gulldressen sin også på grunn av det.


- Og akkurat det er vel noe norsk ishockey trenger, at man byr på seg litt sjøl?


- Ja, definitivt. Det er jo aldri feil å by litt på seg sjøl for det er litt sånn typisk norsk å være litt innesluttet. Så klart så lenge du har noen sånn som kan gjøre litt ekstra og han gjør jo ikke det hele tiden så det er jo ikke sånn at det er for mye av det heller. Det er ved store anledninger og da må det være lov å dra på seg og feire litt ekstra og gjøre litt ekstra ting. Det har Tore alltid vært god på hvis det har skjedd noen fine ting enten i Stavanger, i hockeyen eller i familien så er han flink til å hause opp en stor happening, forteller Oilers-veteranen.


Christiansen mener også at ishockeyen er en av få idretter som er et klasseløst samfunn innenfor idretten.


- Det er ikke like stor forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker der som det er i resten av samfunnet. Når jeg er på kamp og ser fire tusen mennesker reise i ekstase over at vi har scoret. Det å se den primitive gleden viser meg at dette har vært en god investering, sa Christiansen i et lengre intervju med TV2 for et år siden.


Stavanger på toppen av norsk hockey - må få med resten av Hockey-Norge

Oilers-eieren har siden han kom inn i norsk ishockey for første gang i 2004, alltid vært opptatt av å utvikle norsk ishockey og hans engasjement strekker seg langt utenfor Stavangers bygrenser. Selv har han vært inne i prosjekter i Bergen og Trondheim samt at han har sponset klubber som Manglerud Star og Narvik gjennom sitt firma SFF. I tillegg har han brent for det å kunne få Tromsø Hockey oppover i seriesystemet. Når Hockey4You besøkte han hjemme på Jåttå våren 2020 var han tydelig på at han frykter at folk blir mettet av klubbens suksess og at man er avhengig av å kunne få bedre konkurranse i ligaen for å holde interessen oppe.

- Ja, jeg tror folk blir mettet. Det er lissom en av de store utfordringene man har, hvis ikke vi klarer å skape en liga som er mye jevnere enn den er i dag så kommer vi ikke til å lykkes verken med vårt prosjekt eller norsk hockey. Så den lange planen må være at når man går på en kamp i Norge mellom to av lagene i toppligaen så skal man lure på hvem som vinner, sa Christiansen til Hockey4You.


I 17/18-sesongen var Oilers sin dominans i norsk hockey over når de endte på 6. plass i ligaen og gikk hodestups ut av NM-sluttspillet i kvartfinalen mot Frisk Asker over fem kamper. Seiersvante siddiser pekte ikke bare på laget i seg selv men også oppover mot ledelsen, der hvor Tore Christiansen for første gang på mange år måtte håndtere kritikk rundt klubben.


- Når vi vinner så er det laget som vinner og når vi taper så er det eierne som er udugelige, humret Christiansen før han fortsatte:


- Men det er en rolle du får tåle å ta. Men det er klart når det går dårlig så er det egentlig den øverste sjef som må ta ansvar og da er jeg alltid først oppe. Så da stiller jeg opp i radio og TV for de som måtte ønske klokka sju om morgenen og prøve å forklare eller bortforklare og prøve å fortelle hvor god man skal bli neste år, sa Christiansen til Hockey4You i 2020.

Kaptein Dennis Sveum mener på mange måter at Tore Christiansen ikke er en vanlig styreleder i den forstand og forteller om at klubbeieren er med å satser sammen med spillerne i garderoben internt på kampene de spiller.


- Satt på spissen så betaler han jo lønna vår, allikevel kommer han inn hver eneste hjemmekamp og setter litt penger på tavla og bidrar litt ekstra i botkassa i tillegg så det er en så fin "gesture" av Tore i tillegg til å betale spillerne. Det er noe jeg synes er morsomt ved han, avslutter Sveum.


Og det var Oilers-kapteinen som som nettopp overrakte en gave fra spillerne som klubbens MVP for alltid under kvelden seanse i DnB Arena.

Tommy Kristiansen har med årets sesong vært i Oilers i åtte sesonger over to perioder. Det er en dårlig skjult hemmelighet at sarpingen og Christiansen har sterke bånd til hverandre. Klubbeieren var personlig engasjert inne i overgangen som sørget for Kristiansen returnerte til sin andre periode i klubben og sarpingen mangler nesten superlativer ovenfor Oilers-eieren.


- Han er en utrolig fantastisk fyr utenfor ishockeyen også, han tar vare på oss gutta og han bryr seg virkelig om som spiller men samtidig som menneske også. Jeg mener at norsk hockey er heldig som har en som Tore som synes hockey er morsomt samtidig som han brenner så utrolig mye for hockeyen, ikke bare Stavanger men også andre klubber, forteller Kristiansen.


- Er ikke ofte en styreleder for et banner i taket?


- Er det noe som fortjener det så er det Tore. Han har betydd så mye for Stavanger, for byen og for alle som har en tilknytning til Stavanger så er det en vi bør hylle så er det Tore, sier Stavangers #91.

Det var ikke overraskende at det var nettopp Oilers #91 som var med å heise banneret med navnet til Christiansen i taket i DnB Arena i kveld.

Og alle de årene Tommy har vært i Stavanger så er det kanskje spesielt en hendelse han husker spesielt godt med klubbeieren.


- Ja, jeg og Tore har vel begynt å bli vant til å vinne gull sammen og det er alltid moro. Men er det en ting så er det når jeg ble far så kom han hjem til meg og Charlotte med gaver. Det er tekstmelding ikke bare til meg men samboer også. Måten dem har inkludert meg og min familie på kommer jeg aldri til å glemme. Det betyr mye og ekstra moro å spille hockey og man har gjerne lyst til å ofre deg litt ekstra for at klubben skal lykkes når du har en sånn eier på topp, sier Kristiansen og fortsetter:

- Kommer du til Stavanger så blir du del av en familie, man blir ikke bare del av en klubb. Derfor tror jeg vi har suksess år etter år, avslutter den populære sarpingen i klubben.


Dessverre klarte ikke Oilers å levere opp til forventingene i kveldens match der hvor de tapte 2-3 for Frisk Asker i det som flere vil betegne som et ran. Men den største gleden siddisene fikk, var øyeblikket hvor klubbens eier fikk heist sitt banner i taket.


Se hele intervjuet Hockey4You hadde med Tore Christiansen når vi møtte han tilbake i 2020 for å snakke om norsk ishockey og om Stavanger OilersComments


bottom of page