top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Hasle-Løren henter en spiller fra Sveits: - Jeg gleder meg veldig til å spille i Norge

I går ble det klart at sveitsiske Nora Daneel signerte og forsterker Hasle-Løren på backplass før seriestarten den 24. september.

Foto: IMAGO / Just Pictures


19-åringen kommer fra universitetsbyen St. Gallen som ligger 20 mil nordøst for hovedstaden Bern men har i forrige sesong spilt for Hockey Team Thurgau Indien Ladies i SWHL A som er toppdivisjonen i den sveitsiske kvinneligaen.

Det er ikke tilfeldig at Daneel ønsker å spille i Norge, hun har nemlig en norsk mor slik at hun både har sveitsisk og norsk pass. Hun ønsker å komme til Norge for å kunne lære seg det norske språket etter at hun har gjort ferdig skolen i Sveits.

I tillegg har hun to eldre brødre som begge har spilt i Norge tidligere, Sven Daneel som spilte for U18 og U20 for Frisk Asker i 3 sesonger samt Kent Daneel som spilte 3 sesonger for U18, U20 og U21 for Vålerenga.


- Broren min kjente noen spillere fra Hasle-Løren og fortalte at det var en veldig bra klubb å gå til. Dessuten ligger klubben nærme der familien min bor så da var det et enkelt valg for meg. Jeg hørte at Stavanger Oilers var det beste laget i serien, jeg liker å spille mot de beste fordi det gir en stor utfordring for meg og man kan bli stolt av seg selv hvis man vinner de kampene, sier Nora Daneel til Hockey4You.


Den sveitsiske jenta forteller videre at hun ikke har klart å finne så mye informasjon om den norske ligaen på internett før hun kom til Norge slik at hun ikke helt vet hva hun går til etter at overgangen ble klart for kort tid siden.


- Jeg har prøvd å finne ut ting om ligaen og det jeg vet er at Stavanger har vært det ledende laget en stund og tillegg at man har prøvd å bygge opp og få mer interesse rundt kvinnehockeyen. Det synes jeg er bra, vi må mer interesse rundt det. Jeg har aldri sett et norsk lag spille selv om jeg var i Norge for tre år siden så var det kun en hockeycamp.

På den hockeycampen så synes jeg de holdt et ganske bra nivå men det er nå tre år siden så jeg er ganske spent på hvor gode de er nå.


Danell forteller om de samme utfordringene i kvinnehockeyen i Sveits som det er i Norge i forhold til det å få opp den generelle interessen for kvinnehockeyen. Dette selv om landslaget er ranket som nr. 5 i verden og har bronse fra VM i 2012 og OL-bronse i 2014.

"Ja, jeg synes selvfølgelig det er urettferdig fordi vi kvinner må jobbe mye hardere ved siden av hockeyen og som følge av det så har vi ikke så mye tid til å trene som gutta"

- Jeg mener man kunne gjort en mye bedre jobb i Sveits med å få opp interessen men jeg tror man er på vei i riktig retning, det er flere som har startet med å få pushet kvinnehockeyen opp og fram. Jeg synes det er veldig viktig for jeg synes vi er like gode som andre.

I fjor spilte jeg i toppligaen og det var på et bra profesjonelt nivå, det var bra å se at kvinnene fikk betalt for ting som utstyr, gratis buss, hotell, medlemskap på treningssenter, omkledningsrom på samme nivå som gutta og ikke minst under pandemien så fikk også vi spille på samme premisser som gutta.

Man skulle tro at pengesterke klubber i Sveits betalte lønn til sine kvinnelige spillere men 19-åringen sier at det er veldig lite, mer som en symbolsk sum. - Vi får penger for å spille i toppligaen men det er veldig lite. Hvis vi scorer eller får poeng, eller hvis vi kommer til sluttspill så får vi penger for det, men igjen så er det veldig lite. Til gjengjeld så får vi gratis utstyr, transport, mat og hotell, sier Daneel.


Det er stor økonomi på sveitsisk herrehockey og det er meget store forskjeller mellom herrer og kvinner i forhold til lønn der hvor de to øverste divisjonene for menn så tjener spillere mange hundre tusen opp til millioner i året så sitter kvinnene igjen med lommepenger. Nora Daneel mener at den store forskjellen er på mange måter urettferdig.


- Ja, jeg synes selvfølgelig det er urettferdig fordi vi kvinner må jobbe mye hardere ved siden av hockeyen og som følge av det så har vi ikke så mye tid til å trene som gutta. For eksempel så spiller vi nå VM i Canada og de må ta feriedager fra jobben for å kunne reise til VM. Dette er feriedager de skulle hatt til ferie men i stedet må bruke til ishockey fordi de vil spille i VM. Vi ser ikke at gutta må gjøre dette og jeg vil ikke kalle det likeverdig. Selvfølgelig forstår jeg at gutta har flere tilskuere og har større grunn til å tjene penger på det nivået men kunne vi fått til en endring om at kvinnene også tjente mer penger i hockeyen så kunne vi fått mer tid til å trene og bli bedre, forteller 19-åringen og fortsetter:


Hadde man reklamert for kvinnehockeyen i større grad så vil flere ha sett på oss også, jeg vet om mange som vil se på oss men de hører ikke om det.


Den sveitsiske backen kan fortelle at hun ikke kjenner noen av sine kommende lagvenninner men har gjennom sin bror fått høre litt om hvordan spillestilen i den norske ligaen er. - Nei, jeg kjenner ingen av dem. Jeg har blitt fortalt at noen få av dem husker hvem jeg er siden jeg besøkte dem for tre år siden så er jeg veldig spent på å få møte dem og jeg gleder meg veldig til å spille Norge, avslutter den unge backen.

Seriestart for kvinner er 24. september hvor Wing møter Storhamar og Stavanger møter Grüner. Hasle-Løren debuterer sesongen hjemme mot Vålerenga lørdag 25. september i Løren Ishall.Foto: IMAGO / Just Pictures

Comments


bottom of page