top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Grüner-signeringen fra Finland - toppspiller fra Mestis skal banke inn målene for klubben

Oppdatert: 19. jul. 2022

Den finske spilleren Jussi Tammela herjet på andre nivå i Finland forrige sesong og er den som skal produsere for Grüner i Fjordkraft-ligaen neste år

Foto: Shaun Duncan


For det ble 20 mål og 21 assist med 41 poeng på 45 kamper i finske ligaen Mestis og med det endte Jussi Tammela på 13. plass totalt i ligaen. Mestis fungerer som en utviklingsarena for toppserien Liiga i Finland og flere av fjorårets toppspillere i Mestis har gått videre til toppligaen etter endt sesong. Konkurransen om plassene i Liiga er meget tøff etter at mange europeiske spillere rømmer Russland som følge av Ukraina-krigen. Dermed kan Grüner igjen klart å gjøre et scoop ved å hente en av de beste spillerne i topplaget JoKP som endte på 3. plass i ligaen og røk ut i kvartfinalen forrige sesong. Det knytter det seg derfor en stor spenning til hvordan Tammela vil gjøre det i den norske ligaen og om han vil bli en toneangivende spiller.


- Vi har gjort en del undersøkelser og vært i en dialog med han en stund faktisk. Han er en bra skolert spiller, vært innom aldersbestemte landslag opp gjennom juniortiden, han har trent bra og har en bra fysikk, sier Grüners daglige leder Trond-Erik Larsen og fortsetter:


- Tanken var at han skulle til Liiga nå akkurat som brødrene hans som spiller der fra før av. I og med at situasjonen er som den er i Russland så er det veldig trykk rundt konkurransen i Finland akkurat nå. Det er mange gode spillere som kommer inn der, da valgte Tammela og agenten hans andre muligheter i forhold til spilletid, det å spille i en toppserie i nærheten av Finland ble Norge et godt alternativ for han.

- Man må jo betrakte dette som et scoop kanskje?


- Han har gjort sakene sine bra på 2. nivå i Finland de siste par sesongene og hatt en bra utvikling der. Han har seniornivået inne for å si det sånn. Han kommer hit for å spille på seg erfaring og har lyst til å spille i Liiga i fremtiden.


- Så dette er "en sesongs-prosjekt"?


- Man skal aldri si aldri men det er litt den policyen vi har, at vi er en klubb som gir unggutta muligheten til å komme seg videre. Etter sesongen i fjor har vi sendt tre spillere til andre lag i Norge som har vært høyre plassert. (William Mäkinen til Lillehammer, Vetle Salsten til Sparta og Petter Birkheim til Storhamar) Så det håper jeg de spillerne som har ambisjoner ser at i Grüner så får de en større rolle enn i større klubber. Det er ikke tvil om at Tammela får en helt sentral rolle hos oss neste sesong og skal gjøre målene hos oss, det var det jeg følte vi manglet litt forrige sesong, utdyper Larsen til Hockey4You.


Selv føler Tammela etter to gode sesonger i Mestis at det var på tide å gå videre i karrieren og synes Norge var et godt valg, han er videre klar over at Grüner er en liten klubb og fått med seg noen av kampene på Youtube.

- Jeg har hatt gode samtaler med Grüner og jeg føler meg komfortabel på at den norske ligaen er bra liga til det neste steget i min karriere. Jeg kjenner ikke til den norske ligaen så godt men har hørt at det er en bra liga, jeg gleder meg til å komme og forhåpentligvis ha en bra sesong med Grüner, sier Tammela til Hockey4You. Narviks nye sjefstrener Elmo Aittola kjenner Tammela godt fra tiden i Mestis og har hatt spilleren selv i sitt lag i TUTO Hockey U20.


- Jussi er en powerforward som er tøff, en virkelig tøff spiller. Han er god på skøyter og en flink målscorer så det var et interessant valg at han gikk fra Mestis til Grüner. For meg så vil Tammela bli en interessant spiller i den norske ligaen for han er en av de typene som spiller ganske fysisk hockey så det blir en omstilling for han å komme til Fjordkraft-ligaen. Han har en god nese for mål men kanskje ikke den typen som styrer et powerplay. Tidligere har han slitt med skader men er han skadefri så vil han bli en god spiller for Grüner neste sesong, sier den engasjerte finske treneren. Tammela kjenner også godt til Aittola og svarer med at han har vært skadefri i tre sesonger så det vil ikke bli noe problem.

- Ja, jeg var en del skadet i juniorårene men har heldigvis sluppet unna etter at jeg ble senior. Jeg liker å spille fysisk hockey men jeg prøver jo ikke å få utvisninger med vilje eller gjør noe dumt der ute. Jeg prøver alltid å være 100 % med i spillet og føler at jeg blitt mer renere i spillestilen de siste par årene og kanskje forandret spillestilen litt. Jeg tror ikke det blir noe problem, jeg ønsker bare å spille med pucken og score mål.


At Grüner er en liten klubb i Norge har den finske powerforwarden fått med seg men det har ikke skremt han av den grunn. - Jeg har sett noen bilder av arenaen og fått med meg at de har slitt i serien de siste par årene men jeg tror at man vil gjøre det bedre denne sesongen og forhåpentligvis ha et godt år, avslutter den finske spilleren. Narviks nye hovedtrener Elmo Aittola gleder seg over Tammelas ankomst til Norge mer er ikke like sikker på Grüner kommer til å gjøre det like bra som Grüners nye signering tror.

- Når jeg så at han signerte for Grüner så sendte jeg han en tekstmelding om at vi sees i mars neste år (kvalik), humrer Aittola.


Etter at Aittola har jobbet som sportssjef i Mestis gjennom mange år så hevder han selv at han ganske god kontroll på de finske spillerne som beveger seg rundt i Europa. Og på spørsmål hvor god Jussi Tammela vil være i den norske toppligaen så svarer Aittola kontant. - Jeg er rimelig sikker på at Jussi vil være dobbelt så god som Arttu Niskakangas, avslutter coachen. På sitt beste gjorde Niskakangas 39 poeng på 45 kamper for Narvik som endte på 9. plass i 19/20 sesongen.


Mest interessante Grüner-laget noensinne

Med signeringen av Tammela nærmer Grüner seg full tropp for neste sesong. De skal fortsatt ha inn en importback og en importløper som de jobber videre med. Ser man hva laget hentet så hentet de først inn de to beste backene fra 1. divisjon i Kevin Nilsen og Lars Erik Francke-Eriksen. Deretter hentet man inn 21-årige Jakob Wang Wikstøl fra Vålerenga før de slo til med AHL-keeperen Linden Marshall.

Foto: IMAGO / Icon Sportswire Linden Marshall klar for Grüner neste sesong


Riktignok fikk Marshall kun 3 kamper for AHL-laget Cleveland Monsters på en ATO-kontrakt (Amateur Tryout Contract) men fikk allikevel gode skussmål for sin opptreden i AHL-laget da han konkurrerte med keepere som kjemper om å få plass i NHL. I sin første kamp kom han inn som 2. keeper i 3. periode og holdt nullen med 12 redninger i 5-2 tapet mot Chicago Wolves. I den andre kampen tapte laget 0-6 mot Laval Rocket og Marshall fikk 23 redninger men slo tilbake i sin 3. kamp og holdt nullen med 38 redninger i 2-0 seieren over Rochester Americans.

Nå er 23-åringen klar for Fjordkraft-ligaen og er ventet å være en av de beste keeperne i serien.


Videre har Grüner hentet inn habile trønderen Jørgen Kvål og toppscorer fra 1. divisjon forrige sesong i Nils Carnbäck. Deretter gjorde man Vålerenga-lånet til en permanent overgang med Emil Holm Larsen og fra Lørenskog har Eirik Lavik kommet inn. Når det er sagt så har også klubben skaffet seg tilgang til spillere gjennom samarbeidsavtalen med Furuset som forsterker sitt lag fra forrige sesong. Det vitner om at man neste sesong kanskje ser et av de bedre utgavene av et Grüner-lag noensinne selv med noen tunge tap i blant annet Mäkinen, Birkheim Andersen, Salsten og Pappillon. Daglig leder Trond-Erik Larsen er enig i at det vil være en av de mest spennende sesongene for Grüner den kommende sesongen.

- Ja, det vil jeg nok si. Første sesongen så var vi mer eller mindre en 1. divisjonslag som rykka opp den sesongen. Så har vi forbedret oss år etter år men samtidig to sesonger med pandemi. Så den sesongen som vi går i gang med nå vil bli den første normale sesongen hvor vi virkelig får og skal måle oss i det administrative, det sportslige og økonomiske. Så det er en spennende og utfordrende sesong vi går inn i, sier Larsen til Hockey4You. Grüner har de siste tre sesongene endt på to 9. plasser og en 10. plass med ikke mer enn 5 seire på en sesong som mest.


- Når vi henter spillere så er det en lengre prosess enn de større klubbene som henter spillere som de trenger. Grüner må bygge lag ut i fra hva som er ledig på markedet og hvem som er interessert i å være hos oss. Vi kjenner ligaen bedre år for år og har en målsetting om å forbedre oss hvert eneste år men vi klarer ikke å ta kjempestore steg, avslutter Trond-Erik Larsen.


Statistikk Jussi Tammela:


Foto Jussi Tammela & Elmo Aittola: Shaun Duncan

Comments


bottom of page