top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Gleder seg stort til U20-VM i Göteborg: - Dette her blir noe helt annet

Norges U20-trener Christer Nylund har lang erfaring med ungdomshockey i Norge og tok gull med Stavanger U20-lag senest forrige sesong. Nå gleder han seg veldig til å møte de aller beste nasjonene i VM i Göteborg i romjulen

Foto: H4Y / OCN


Etter at Norge vant B-gruppa i Varner Arena forrige sesong er det nå duket for å møte de aller beste lagene i verden i Göteborg nå i romjulen. Med Norges opprykk er man naturligvis nederlagsdømt i en relativ tøff gruppe med USA, Tsjekkia, Slovakia og Sveits. På tross av det sender Norges kanskje sitt aller beste U20-lag til et VM noensinne slik at det må sies at det er åpninger for en overraskelse i dette verdensmesterskapet.


Etter at Anders Gjøse gikk til Stavanger Oilers etter VM har den erfarne finske ungdomstreneren Christer Nylund overtatt ansvaret. 42-åringen kommer senest fra Oilers U20 sitt aller første NM-gull og overtok Mestis-laget FPS men takket for seg og sa opp kontrakten etter halvspilt sesong i en klubb som hadde økonomiske problemer og tynn spillertropp. Nå nylig ble det klart at Nylund overtar Hockeyettan-laget Borås rett etter at junior-VM er ferdig den 6. januar.


Flere har stilt spørsmålstegn ved at den tidligere Oilers-treneren ikke har funnet plass til noen spillere fra sin tid på Vestlandet men det har Nylund et avslappet forhold til.


- Det var selvfølgelig vanskelig å ta ut laget men man måtte tenke på roller i laget, hvem som kan gjøre hva og hva slags type spiller som finnes. At det ikke er noen fra Oilers er tilfeldig, det er selvfølgelig mange flinke spillere i U20-laget der og som har fått prøvd seg på A-laget i Stavanger. Vi har hatt et par av de inne på samling tidligere og definitivt vært par av de som har blitt vurdert, sier Nylund som også legger til at det ikke har vært noen politikk i laguttaket.Og Norge blir en lilleputt når man ser på de lagene man skal møte i turneringen. USA er tippet som en av favorittene sammen med Canada til å ta gullet og Norge skal møte de i den første kampen i gruppespillet 2. juledag. Her er det en drøss med spillere som er draftet tidlig i NHL-draften og spillere som er spesielt verdt å merke seg er Will Smith og Cutter Gauthier som er lagkamerater i Boston College og draftet nr. 4 og 5 i 2023-draften.


Video: FloHockey


19-årige Gauthier har allerede rukket å spille A-VM for herrer for USA og endte på 8. plass i poengligaen i VM der hvor laget tapte den berømte bronsekampen mot Latvia. Smith derimot har vunnet gullet i U18-VM og ble poengkonge, kåret til beste forward og MVP i U18-VM 2023 der hvor han til slutt endte på 20 poeng, et poeng bak poengrekorden.


Føler et press

Den norske landslagssjefen er realistisk og innforstått med at USA blir i det tøffeste laget når man ser på hvilket lag de besitter. Samtidig er han åpen og ærlig om at det er bra at Norge møter dem i den første kampen når man snakker om så sterk motstand. Og så fremhever han at de er de øvrige lagene i gruppa som Norge først og fremst skal prøve å vinne over.


- Jeg tror man må huske på at vi spiller et A-VM som er stor forskjell mot B-VM spesielt på U20 der hvor det er stor interesse blant media, fans og at det er ganske mye trøkk. Jeg tror flere av de gutta i laget føler et litt press på det og at det er vår oppgave som ledere i laget å ta vekk litt av det presset, sier Nylund til Hockey4You om den enorme oppmerksomheten et U20-VM på toppnivå innebærer.


Samtidig er det litt forventninger til det norske laget blant media og fans der hvor Norge mulig stiller med sitt sterkeste U20-lag noensinne og Nylund forteller at laget merker litt press rundt akkurat det.


- Det er klart at det blir snakket opp i media også med at vi har en spennende gjeng - helt klart. Men så må vi huske at vi er ranket sist så alt som er bedre enn det er jo en framgang. Vi ser jo mot treningskampen mot Tyskland (Norge vant 5-4 e.sd.) at det er ganske jevnt blant de lagene men allikevel synes jeg det er et realistisk mål å kunne ta seg til en kvartfinale. Gutta har jo tro på dette selv så de er jo med på å sette denne målsettingen, fortsetter han videre.USA er for sterke men kampen skal spilles

Nylund sier han har respekt for alle motstanderne men trekker fram at Tyskland og Latvia er blant de svakeste motstanderne som er i den andre gruppa. Media for øvrig ranker Sveits, Slovakia og Tsjekkia på plassene over slik at for det norske laget så er det de lagene Norge må slå for å ta seg til en kvartfinale. Det er verdt å legge merke seg at Tsjekkia tok sølv i forrige VM.


- Ja, det er de tre lagene vi først og fremst skal prøve å slå, jeg tror USA er for gode for de har et bra lag på papiret så det kommer til å bli tøft.


- Vi snakker kanskje om noen av de aller beste U20-spillerne i verden så folk kan ikke bli overrasket om det blir mye mål her? Vi må være realister opp i det hele når vi kommer nedenfra og opp?


- Ja, vi må være realister. De beste spillerne blir draftet til NHL og sånn er det. Og akkurat nå så har vi ingen i vårt lag som er draftet og ser man på USA så er det kanskje to eller tre som ikke er draftet og det er ganske stor forskjell på lagene sånn sett. Det gir et pekepinn på nivået men vi skal spille fem mot fem, keeperen i mål og alt er mulig, humrer den norske landslagssjefen.


Selv har 42-åringen fra Finland lang erfaring innen ungdomshockey der hvor han er kjent fra sine år i U18 og U20 i Frisk Asker med gull for U20 samt i tiden i U20 i Oilers der hvor han kunne innkassere siddisenes første U20-gull noensinne. Ellers har han også tidligere vært assisterende coach og landslagssjef for det norske U18-landslaget i 5 sesonger der hvor han rykket opp med laget i 21/22-sesongen og holdt seg i gruppa i 22/23-sesongen.Men han trekker frem dette som et av de største som han får være med på og gleder seg stort til VM starter.


- Ja, definitivt. De to årene på U18 hvor vi først rykket opp og så klarte vi å bli værende var to fine opplevelser men dette her blir noe helt annet. Denne gruppa har jo hatt suksess tidligere med å både rykke opp med U18 og U20 så det er jo en spesiell gruppe, sånn er det jo bare. Så jeg er veldig takknemlig for å kunne få lov til være med, avslutter Christer Nylund til Hockey4You.


Norges lag

Norge tapte den siste precamp kampen mot Latvia med 6-2 der hvor de beste spillerne fikk hvile i større grad og at andre kunne få vise seg mer fram. Troppen ble etter precampen i Ulricehamn kuttet med tre spillere. Mathias Dehli dro hjem med skade, Christian Torrissen og Daniel Gloppen blir reserver til VM-laget. Det betyr at vårt U20-lag blir slik:


Keepere:

Markus Stensrud

Martin Lundberg

Sebastian Aarsund


Backer:

Gabriel Koch

Ludvig Lafton

Tobias Bjercke Larsen (A)

Christopher Lie

Mathias Papuga

Stian Solberg

Emil Wasenden


Forwards:

Alieu Bah

Oskar Bakkevig

Michael Brandsegg-Nygård

Patrik Dalen

Casper Haugen Evensen

Felix Granath

Martin Johnsen

Johannes Løkkeberg (C)

Kasper Magnussen

Mats Bakke Olsen

Noah Steen

Petter Vesterheim (A)

Sander Wold


Norges kamper spilles som følgende:


26.12.23 kl. 17:00 USA - Norge (TV2 Sport 2 & TV2 Play)

27.12.23 kl. 17:00 Norge - Tsjekkia (TV2 Sport 2 & TV2 Play) 29.12.23 kl. 12.00 Norge - Slovakia (TV2 Sport 2 & TV2 Play) 30.12.23 kl. 17:00 Sveits - Norge (TV2 Play)


Sluttspill:


02.01.23 Kvartfinaler kl. 12:00, 14:30, 17:00 og 19:30 04.01.23 Semifinaler kl. 15:00 og 19:30

04.01.23 Nedrykkskamp kl. 11:00 05.01.23 Bronsefinale kl. 15:00 05.01:23 Finale kl. 19:30


Arenane

Norges kamper og gruppe skal spilles i Frölundaborg mens den andre gruppen skal spille i Scandinavium:


Frölundaborg:

Bygd: 1967 (Totalrenovert 2009)

Kapasitet: 6044 tilskuere (3614 ståplasser og 2430 sitteplasser)

Restaurant: 200 personer Alle garderober ble renovert til VM i 2022 og 2023

Gruppe: Norge, USA, Slovakia, Sveits og Tsjekkia

To kvartfinaler spilles også her.


Scandinavium:

Bygd: 1971 (Renovert 2001 og 2006)

Kapasitet: 12 044 tilskuere

Restaurant: 700 personer i tillegg til McDonalds mm. Alle garderober ble renovert til VM i 2022 og 2023

Aktuelt: Planlagt revet for ny multiarena til 4,5 mrd svenske kroner i 2030

Gruppe: Sverige, Finland, Canada, Tyskland og Latvia

Nedrykkskamp, to kvartfinaler, semifinaler, bronsefinale og finale spilles her.


Hockey4You er akkreditert for U20 VM i Göteborg og vil komme med artikler, bilder og videointervjuer under hele VM.


Comments


bottom of page