top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Dette er årets Bambusa-liga for 22/23-sesongen

Oppdatert: 19. sep. 2022

Og Bambusa-ligaen opplever en av de største forandringene gjennom historien og det med hele tre nye lag i ligaen til neste sesong

Foto: H4Y / OCN


Det merkes at norsk kvinnehockey er i en stor forandring og med det så kommer det flere klubber til i Bambusa-ligaen men også i 1. divisjon. Det som er klart er at Grüner må trekke laget sitt ned til 1. divisjon og spiller ikke i Bambusa-ligaen lengre. Derimot er det nysatsing i Furuset og Lillehammer i tillegg til at Bergensjentene som suverent vant fjorårets 1. divisjon, tar nå steget opp på landets øverste nivå. Det betyr at Bambusa-ligaen denne sesongen vil bestå av 8 lag og vi tar for oss alle lagene her i denne artikkelen.


Video med tilbakeblikk på finalen fra forrige sesong i bunnen av artikkelen.


Hasle-Løren:

Regjerende NM-mester fra 21/22-sesongen hvor de slo Stavanger med 4-1 i finalen. Bytter trener foran årets sesong hvor Frode Behn takker for seg, inn kommer finske Nicklas Hudd som har vært knyttet til Hasle-Løren og vært A-lags trener tidligere for herrene.

Har mistet tre spillere fra forrige sesong i Kajsa Bråten, Nora Grythe og Eira Haukom men har fått inn noen yngre jenter i stallen i tillegg til Maren Jørgensen fra Vålerenga og forventes å kjempe med Oilers om serietittelen denne sesongen også.

Laget har den beste keeperen i ligaen i Emilie Kristiansen som hadde 94,5% på sine 25 kamper i serien forrige sesong. Har også et samarbeid med Kristiansand IK der hvor Ida Haave og Andrea Auestad skal være med på helgekampene for Oslo-laget. - De er veldig gode spillere begge to og kommer til å heve vårt nivå, sier trener Hudd om sørlandsjentene. Hudd forteller videre at han forventer en tøff Bambusa-serie denne sesongen og at alle lag ønsker å ta poeng mot den regjerende mesteren.

- Vi har bare spilt en kamp mot Furuset så det er litt vanskelig å si, humrer finnen før han fortsetter: - Ja, det kommer til å bli en tøff serie for oss. Det er 100 % sikkert. Bergen er et interessant lag og kommer til å være en tøff motstander, særlig der borte. Nidaros har gode U16 og U18-landslagsspillere der nå. Lillehammer er veldig interessant som er fullt av unge landslagsspillere med noen rutinerte spillere i laget. Stavanger er alltid bra trent og forberedt lag. Furuset kommer sikkert til å være en tøff motstander, de har god keepere der og gode unge spillere. - På Hamar så vet jeg ikke, de har jo mista de spillerne som var på Lillehammer NTG i fjor, vet ikke hva de har fått inn. Men de har masse unge spillere i Storhamar men er vel ikke gamle nok til å spille enda. At Vålerenga ikke kan møte oss til treningskamp er litt skremmende synes jeg men jeg forstår at det er sykdom som kan skje alle lag men problemet er nok at vi ikke har nok spillere til dameserien nå, det er for mange lag og for få spillere, sier Niclas Hudd Hasle-Løren åpner hjemme mot Storhamar 18. september kl. 16.00


Stavanger Oilers:

Hadde vært suverene i flere år før tapet i NM, skuffet stort når det gjaldt som mest. - Selvfølgelig var det en skuffelse men Hasle hadde ett sterkt lag dette året med en del rutinerte og eldre spillere. Den rutinen benyttet dem i finalen mot oss. Vi hadde en del som aldri hadde spilt NM så det var mye nerver ute og gikk. Jeg synes vi hadde mye av spillet men de utnyttet sjansene bedre enn vi gjorde, sier trener Marcus Forgaard. Tar med seg stort sett det samme laget som i fjor. Jenni Kristensen og Emilie Olsen slutter i laget i tillegg til at Lotte Pedersen har gått til SDHL.

Oilers-trener Forgaard mener at det er veldig positivt med tre nye lag i ligaen men hadde helst sett at det var flere kamper i ligaen. - Det er utrolig kjekt for damehockeyen at det kommer flere lag opp. Jeg har stor tro på at alle disse lagene vil gi fra seg en en god konkurranse og med tiden bli gode lag i serien. Det skulle absolutt vært flere kamper i serien for det er det vi trener for, sier Stavanger-treneren.


Møtte Eisbären Berlin i to oppkjøringskamper i Tyskland hvor de vant den ene kampen med 3-2 og tapte den andre med 5-2. Stavanger Oilers møter Nidaros hjemme i dag kl. 12.00 i DnB Arena

Lillehammer:

Trenes av 21-årige Isaac Palmgren der hvor laget er en nykommer i ligaen. Består av en kjerne med 15 spillere hvor de fleste er i 17-19 års alderen og hvor blant annet Ingunn Anseth er den mest erfarne og kommer fra spill fra Grüner.

Det gror godt på Lillehammer hvor det er 70 jenter i klubben og sportssjef på NTG Åge Ellingsen og nevnte Anseth skal i følge rapportene på Lillehammer ha mye av æren for at Lillehammer stiller lag i Bambusa-ligaen for første gang. - Det begynte for 5 år siden da var vi 8 jenter på hockeyskolen, siden hadde vi jentehockeydag hvor det kom 45 jenter slik at vi klarte å stille lag i jenter 8 og 10. Siden har det bare ballet på seg og nesten vært bedre på jentesiden enn på guttehockeysiden, sier Anseth til Hockey4You.


26-åringen forteller at man må gi klubben litt tid der hvor spillerne er unge og uerfarne.

- Ferdighetsmessig så har vi ganske bra spillere da det er flere som er på landslagssamlinger. Så er de unge og det må vi huske på, begynt på ny skole og flytta for seg selv så jeg tror at vi må gi det litt tid. De skal inn i nye rutiner og trene 2-3 ganger om dagen på det meste men det er virkelig et potensiale, sier den erfarne Lillehammer-spilleren.


Satsningen på Lillehammer er også en del av elitesatsingen i klubben sammen med A-laget, U20 og U18 og det jobbes iherdig med at reisekostnader skal holdes så lavt som mulig for spillerne. Det er ennå uklart hvordan spillerne må forholde seg til disse kostnadene. - Jeg håper at det blir gode forutsetninger så får vi jobbe mot at det blir enda bedre og jeg tror det er et stort potensiale hvor sponsorene også er glade for at det er damelag og at det satses på jentene her, sier Anseth som ikke har noe i mot å kunne snakke med sponsorer i Lillehammer om kvinnehockeyen fremover. Lillehammer har først kamp borte mot Hasle-Løren 9. oktober kl. 16.00

Bergen:

Vant suverent 1. divisjon forrige sesong og det var lagt planer om Bambusa-ligaen et stykke frem i tid før klubben plutselig bestemte seg for å hoppe i det. Lea Flaa er den store stjerna i laget hvor hun gjorde 68 poeng på 12 kamper forrige sesong - det blir spennende å følge henne i Bambusa-ligaen denne sesongen. Karoline Flaa Berger har lagt opp men inn har Helle Hjartåker Martinsen fra Haugesund kommet i tillegg til Amalie Tveit Schei fra Oilers.

En rekke unge lovende spillere fra egen ungdomsavdeling er også kommet opp til A-laget. - Man kan i hvert fall forvente et sammensveiset lag som er veldig gira på å gi alt det de kan så får det rekke så langt det rekker, sier Malin Kristensen når vi møtte henne på årets kick-off på Ullevaal Stadion. Laget besitter med rundt 20 spillere som i følge Kristensens utsagn er en dobling fra fjoråret. Bergen debuterer i Bambusa-ligaen i dag mot Furuset hjemme i Bergenshallen kl. 19.00

Nidaros:

Tidligere Wing Hockey som har gått over til Nidaros og blir en større merkevare i Trondheim under ny klubb. Trønderne tok bronse forrige sesong etter å ha slått Grüner i bronsefinalen. - Det er et veldig stort steg for oss å bli Nidaros og bli et større navn. Allerede nå merker vi forbedringer på istider, bedre styrketrening, flere trenere og et mer apparat rundt oss. Vi er ikke like alene som vi var før, sier Tonje Rathe når vi møtte henne på kick off på Ullevaal. - Vil det være med på å endre damehockeyen i Trondheim? - Vi håper at det kan være med på å skape blest rundt oss med for eksempel Adressa og Nidaros.no slik at folk hører om oss. Og at vi kan få et apparat lengre ned slik at vi får en bedre rekruttering, forteller Rathe til Hockey4You. Potensialet for damehockeyen er stor i Trondheim og tiden vil nå vise om klubbytte vil være med å bidra til at Nidaros kan bli et av de store damelagene i norsk hockey i årene fremover.


Nidaros starter serien i dag borte mot Stavanger Oilers kl. 12.00Storhamar:

Marthe Østeraas er "still going strong" med sine 39 år og med god erfaring i denne troppen. Inn har de også fått inn Linn Aakre fra Grüner som vil være bærebjelkene sammen med blant annet nevnte Østeraas og Hanna Olsen i et ungt Storhamar-lag, der hvor yngste spiller er 15 år. Tapte 4-0 mot det nystartede laget Lillehammer i treningskampen der hvor Lillehammer stilte med 2. rekker. - Jeg tar et år om gangen så er det behov for meg så er jeg med så lenge kroppen holder, sier Østeraas i et intervju på kick off på Ullevaal.

En del endringer har det blitt på Hamar siden forrige sesong. Laget har fått en egen fast garderobe og slipper egenandel når man skal ut å reise. Det er ikke noe man kunne ha tatt for gitt i Hamar før denne sesongen. - Ja, vi har fått kontrakt, vi får dekket alt av treningsavgift og reiser, egen garderobe og ikke minst en utstyrskonto hvor vi kan hente ut utstyr forteller Østeraas som bekrefter at det blir en annen hverdag for lommeboka nå enn tidligere. I tillegg håper man å kunne trekke flere folk til hallen også når det gjelder damehockeyen på Hamar.


Storhamar spiller første kamp borte mot Hasle-Løren i morgen kl. 16.00Vålerenga:

Norges mestvinnende kvinnelag gjennom tidene med sine 13 "bøtter" der hvor Stavanger kommer langt bak med sine 4 NM-gull og det nedlagte laget Sparta Sarpsborgs 2 NM-gull. Den gamle storhetstiden er lengst forbi og laget røk ut i kvartfinalen mot Wing forrige sesong. Har mistet mange spillere fra fjorårets lag og har måtte hente spillere fra J16-laget noe som gjør at snittalderen på A-laget er svært lav. I en tropp på 13 spillere er Camilla Bakkene (32) og Mari Grøndahl (23) de eneste spillerne over 20 år, den øvrige troppen en snittalder på 15,9 år. Det har skjedd mye i Vålerenga siden forrige sesong. Trener Mads Eldholm-Prestø ga seg og inn har det kommet på plass et nytt trenerteam i Luis Gines (22) som var trener for Storhamar forrige sesong og med seg har han med seg assistent Tomas Tallo (32). Klubben har økt de økonomiske rammene ved at jentene slipper å betale for dommer og reiseutgifter samt at de nå har fått en egen garderobe.

Allikevel er laget spådd til å ha en av de tøffeste sesongene gjennom tidene med en så ung og tynn tropp som de har på papiret. Dog har de inngått en avtale med Grüner i 1. divisjon med lån av spillere slik at klubben har tilgang til 7-9 spillere derfra ved behov. Her vil for eksempel Frida Arnkvist bli en av de viktigste spillerne som Vålerenga får benyttet seg av. Laget skulle ha møtt Hasle-Løren til treningskamp 14. september men måtte trekke seg som følge av for få spillere. Vålerenga-kaptein Camilla Bakkene innrømmer at laget er mer sårbare enn noen gang for forfall til kamper og frykter at det kan skje igjen under serien. - Vi er veldig sårbare og er bare 13 spillere på papiret nå. Grüner-avtalen redder oss nok litt men det er en fare for at det kan bli avlysninger men når det gjelder den treningskampen så tok vi den avgjørelsen for det ikke er verdt å spille med så få spillere, sier Bakkene. - Med fare for å bli litt negativ men mener man virkelig at dette laget bør være i Bambusa-ligaen? - Jeg skjønner godt at man stiller spørsmål ved det men jeg tror nok vi skal klare oss fint allikevel. Målsettingen blir litt som i fjor at man prøver å ta poeng fra alle lagene og ta en kamp av gangen. - Hvordan er oppmøtet i treningshverdagen deres? - Vi er nok litt få spillere på laget og så har vi noen som bor et stykke unna som ikke har mulighet til å komme på alle treninger så da blir det litt få på trening. Da har vi trent litt sammen med J16-laget og delt is med de, det er ikke optimalt det heller. Til gjengjeld har de mest ivrige jentene nå mulighet til å trene med gutta, noe som ikke har vært vanlig i Vålerenga tidligere. Vålerenga starter borte mot det nystartede laget Furuset 25. september kl. 17.00Furuset:

Den tredje nykommeren i Bambusa-ligaen denne sesongen og trenes av den erfarne treneren Susanne Strand som er tidligere Norgesmester og har trent Sparta Sarpsborg og Ski de senere årene. - Det Furuset presenterte for meg og være en del av det synes jeg er utrolig gøy samtidig som jeg ser det på som en mulighet til å kunne utvikle meg som trener videre selv og ikke minst bruke et større trenerteam rundt meg, sier Strand til Hockey4You. 35-åringen synes også det er spennende å bygge et helt nytt lag fra bunnen av. - Det blir helt blanke ark, vi må begynne å bygge tillit til hverandre, treningskultur innad i klubben. Det er mye spennende som foregår hvor det er jentehockeyskole som har dratt 70 jenter så det er potensiale til å bygge noe stort i Furuset.

Strand som kommer fra Sarpsborg synes det er flott med 8 lag i Bambusa-ligaen men sender samtidig et spark til Østfold-klubbene hvor man ikke klarer å sette sammen et lag derfra. - Det er kjempetrist at det ikke er noe i Østfold og de har jo på en måte alltid hatt et damelag. Så klart at det ikke er noe i Østfold er jo trist for damehockeyens sin del, så får vi jo håpe at klubbene tar det seriøst og bygger opp fra bunnen av. Jeg tror det er på en måte nøkkelpunktet å få jenter inn på hockeyskolen og bygge jentelag - jeg tror ikke klubbene er flinke nok der nede til å samarbeide slik at man får et damelag på kort sikt. Årets kaptein er Madelen Hansen Hovda som må bære mye av ansvaret til årets unge Furuset-lag denne sesongen. Furuset starter borte mot Bergen i første kamp i Bergenshallen 17. september kl. 19.00


Her er et tilbakeblikk fra Bambusa-finalen 2022 hvor Hasle-Løren slo Stavanger med 4-1 i Grünerhallen:


Comments


bottom of page