top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

CHL: - På dette nivået må du være klar for alt

Red Bull Salzburg ankom Asker i går ettermiddag og fikk sjekket ut arenaen før de møter hjemmelaget til CHL-oppgjør i kveld kl. 18.00

Foto: IMAGO / GEPA pictures


Begge lag har vært i oppkjøringsfasen hvor Frisk Asker har spilt 4 treningskamper med to seire og to tap som fasit mens Red Bull Salzburg på sin side har spilt 3 treningskamper som resulterte i to seire og et tap for det tsjekkiske storlaget Bili Tygri Liberec. Laget fra Østerrike har nylig hentet inn en solid backforsterkning for den kommende sesongen i Keegan Kanzig fra AHL-laget San Diego Gulls, en spiller som er 200 cm og veier 112 kg i følge rapportene.

I går ankom laget til Norge og med seg har de også den erfarne og offensive backen T.J. Brennan (bilde) som kom fra sveitsisk hockey i sommer. Amerikaneren noterte seg for 10 mål og 14 assist med 24 poeng på 22 kamper for Thurgau forrige sesong. - Det jeg vet er at det kommer til å bli veldig tøft. Tross alt så spiller vi mot de beste lagene i Europa. Det er mye som er nytt for meg, men det kan også være en fordel fordi jeg må tilpasse meg alt og foreløpig kan jeg konsentrere meg fullt ut om spillet mitt og lagets spill. Jeg er definitivt klar, forteller Brennan til bortelagets hjemmeside før avreise.


Den storvokste amerikaneren ble draftet i andre runde tilbake i 2007 av Buffalo Sabres men fikk kun 59 kamper i NHL. Til gjengjeld har han solide 679 AHL-kamper for forskjellige lag med 478 poeng på samvittigheten og kommer til å bli en stor trussel for Asker-laget i kveld.


- Vi vet hva vi kan forvente. Det kan bli jevnt selvfølgelig, men det er det vi prøver å forberede oss på. På dette nivået må du være klar for alt, sier han videre til hjemmesiden.

"Vi er ikke 100 % trygge på hva vi får i kveld men vi har en liten anelse om hva som kan vente oss"

I den norske leiren har man fått sett to av treningskampene til det østerrikske laget. Dette var 4-2 seieren over Budejovice og nevnte 0-5 kampen mot tsjekkiske storlaget Liberec. Og Frisk-Asker trener Vidar Wold er klar på at man møter et veldig godt lag i kveld, selv om han ikke legger for mye i de treningskampene dem har sett.


- Vi ser jo måten dem prøver å spille ishockey på og de kjører de samme powerplay og undertallet i de matchene så det har gitt oss i allefall en pekepinn på åssen de spiller hockey. Treningsmatcher er treningsmatcher, noe annet er selvfølgelig når det drar seg til så vi er ikke 100 % trygge på hva vi får i kveld men vi har en liten anelse om hva som kan vente oss, forteller treneren til Hockey4You.

Foto: IMAGO / GEPA pictures


Wold påpeker at det er et meget solid lag på papiret som Asker-laget skal få bryne seg på og at det blir et tungt lag å møte med sine storvokste backer.


- Dem har hentet inn to backer her på slutten, han ene er vel to meter og 106 kg og de har jo T.J. Brennan som er fantastisk offensiv og vært det i mange år i USA og så har dem sterka opp med to ordentlige "bjesser" på backsiden som helt sikkert skal til for litt tøffhet og styrke rundt mål, så backsiden deres er solid. Så får vi se hvor spillende disse gutta er bakfra men T.J. Brennan kan styre det offensive spillet bakfra for dem nesten alene, så god er han, forteller Wold og fortsetter:

Offensivt så er det bra størrelse på mange av forwardene og du har jo Thomas Raffl som kaptein i front der og lederfigur i dette laget og det ser man jo tydelig i treningskampene også. De har også noen nord-amerikanske spillere som drar et offensivt lass sammen med Peter Schneider som faktisk spilte i Biel når vi møtte dem for to år siden i CHL så han kjenner vi litt til, han har en rakett av et skudd så offensivt er det et bra lag vi møter i kveld, det er ikke det noe tvil om.- Tror og håper på en jevnspilt hockeymatch

Den 47-årige treneren er offensiv på spørsmål om hvem som er favoritter i kveld og mener Frisk har muligheter til å vinne over det østerrikske laget selv om de antatt er et bedre lag på papiret.


- Vi liker alltid å tro at vi kommer til å vinne så da kan vi stikke fram nesa og si at det er oss da. Men på en annen side så lærte vi sist gang vi var i CHL at de laga vi trodde vi kunne spille jevnt mot og slå dem den gangen synes vi faktisk var best og det var Klagenfurt. Mens de laga vi trodde vi var lengst unna det var jo Biel fra Sveits som vi spilte jevnt mot og tapte med et mål i begge matchene så det er vanskelig å si - så jeg tror og håper at det blir en jevnspilt hockeymatch som vi kan dra til vår fordel at vi har hjemmebane. Det er tidlig på sesongen for begge lagene så det er vanskelig å si hvor vi står og dem står for så vidt - det vi gleder oss mest til i kveld er å spille en kamp med ordentlige følelser og at det faktisk betyr noe å spille, forteller Wold.

Vidar Wold (bilde) kan fortelle at de var mer på "lærenivå" forrige gang de deltok i CHL hvor de skulle suge til seg hvordan europeisk hockey var og så på kulturer i andre land, denne gang er de mer på at de ønsker å gå videre fra gruppespillet.


- Vi vil jo prøve å dominere matchene men så er ikke vi noe lag som preger offensivt i 60 minutter, vi er et solid defensivt lag og har vært det i tre-fire år nå så vi forandrer ikke så mye på spillet vårt, vi håper selvfølgelig at vi kan prege matchen litt oftere mot Red Bull Salzburg i og med at det er tidlig på sesongen.

Kåsastul inn som forsterkning

Etter rapportene fra Asker-leiren så er backen Kristoffer Thomassen ute med en skulderoperasjon og er ventet tilbake rundt månedsskiftet september/oktober. Med kun 6 backer i stallen kan Wold si seg fornøyd med at Christian Kåsastul kommer inn som en forsterkning i de fire første CHL-matchene mot Salzburg og Bolzano. Kåsastul som allerede er klar for Greenville Swamp Rabbits i ECHL kommer fra en solid innsats i OL-kvalifiseringen for det norske landslaget med 3 poeng på 3 kamper.

"Kåsastul kommer til å bidra enormt for oss"

- I og med at Thomassen er borte så har vi bare 6 backer og hvis vi får en skade så er det lite å spille med 5 backer, i tillegg til at vi har en veldig tøff september med 12 matcher på 27 dager så det å dra på seg skade tidlig i sesongen på grunn av slitasje, det ønsker vi ikke.

Når muligheten bød seg i tillegg til at Kåsastul var positiv så ble vi ganske fort enig om at han ble med, det gir oss selvfølgelig en styrke på det defensive og han er en sterk fysisk spiller.

For oss så er det klart at Kåsastul kommer til å bidra enormt for oss i de 4 kampene med det fysiske spillet sitt og ikke minst spillet rundt mål og undertall så vi er veldig glad for at han er med.

Video: Champions Hockey League #championsgobeyond Det som også er klart er at veteranen Nicklas Dahlberg starter i mål for Frisk Asker i kveld. Svensken går på sin tiende sesong i den oransje trøya og har gjennom flere år befestet sin posisjon som den beste keeperen i den norske ligaen.


- Det er jo klart at når Nicklas er i form så er han Norges beste målvakt, det tror jeg alle er enig om. Han vinner matcher alene så klart han er nr. 1 så det er tull å si noe annet. Men Fayen tar steg for hvert år og har sett bra ut i treningsmatchene, han har hatt en veldig bra treningsuke så vi er ikke redd for at hvis det skulle skje noe med Nicklas så må Fayen hoppe inn. Det klarte han sist gang i CHL med bravur og det gjør han helt sikkert denne gangen også. Fayen vil få sine muligheter, om det kommer på søndag eller senere får vi se men vi er ikke bekymra å bruke Fayen, det er vi ikke, avslutter Wold til Hockey4You.


- Champions Hockey League, det må vi varme ordentlig

Det er NENT som har de norske rettighetene til å vise CHL og viser kampen i kveld på Viaplay og V Sport 1 fra kl. 17.55 med Øystein Ingdahl og Ole Eskild Dahlstrøm som kommentatorer. NENT viser også de øvrige kampene på Viaplay og skal sende det norske lagets kamper på lineær tv i tillegg. En som er begeistret for CHL er kommentator Ole Eskil Dahlstrøm (bilde) og gleder seg til å kommentere kveldens kamp.


- Jeg synes Champions Hockey League, det må vi varme ordentlig for det er en bra greie. Hvis man ser på andre sporter som fotball og håndball som har klart å få det til å bli et veldig bra produkt så er det et pluss for europeisk hockey. Dette er en turnering som vi må dyrke, det er både viktig for klubber og for de spillerne som spiller der. For eksempel hvis man ønsker å komme seg ut til andre klubber eller ut i verden så er utstillingsvinduet nå mest hvis man er på landslaget så for både klubber og spillere så er også dette et utstillingsvindu, forteller Ole Eskild Dahlstrøm til Hockey4You.

Foto: IMAGO / Bildbyrån


Dahlstrøm tror det blir tøft for det norske laget og mener at Frisk Asker må være helt i toppen av hva de kan klare for å kunne hevde seg i gruppa mot Salzburg, Bolzano og Jastrzebie. Han mener lagets sjanse er at de er gode til å ri av stormer og gå på kontringer, noe som vil være lagets fremste våpen mot de europeiske storlagene.


- Nå har jo Salzburg spilt noen treningskamper mot tsjekkiske lag og gjort det ålreit, men hvis Frisk Asker klarer å tette igjen litt bakover så er ikke gruppa helt umulig. Skal dem klare å gå videre fra gruppa så må dem makse og spille på topp for både Bolzano og Salzburg har sterke tropper. Det polske laget er jeg litt usikker på uttalelsen ennå, hva heter det?


- Det har jeg ikke fått trena på ennå men vi har jo enda fram til oktober?


- Ja, jeg har ikke satt meg så mye inn i det laget men gruppa er overkommelig men samtidig er nok Salzburg og Bolzano ørsmå favoritter foran Frisk. Man skal ikke kimse av den polske ligaen heller, den har blitt mye bedre. Så det kan nok hende at man blir litt overraska for man har lissom ikke så god kjennskap til polsk hockey men det polske landslaget har blitt mye bedre de siste åra.


51-åringen var senest assistenttrener for Norges Paraishockeylandslag hvor laget tok en 6. plass i VM i Ostrava denne sesongen men er nok mest kjent for sine 12 sesonger som spiller i Storhamar. Han mener signeringen av Christian Kåsastul vil styrke Asker-lagets sjanser betraktelig til å kunne ha mulighet til å ta seg videre fra gruppa.


- Ja, Kåsastul som kommer inn fra bra spill på landslaget, det er klart at det styrker mulighetene ved å få inn en som holder nivået og har vist det nå nylig i OL-kvaliken hvor han var god. Hvis han spiller en tjue minutter pluss så kan det være med å hjelpe, han er jo en kriger og det kan jo hende at kampbildet blir litt sånn at laget må krige mer og at de ikke får styrt kampene, avslutter Dahlstrøm.

Video: Champions Hockey League #championsgobeyond


For øvrig melder Red Bull Salzburg at forwarden Lucas Thaler og backen Dominique Heinrich ikke spiller i Asker grunnet skader.


Billetter til kampene kan man kjøpe via Frisk Asker sine nettsider og app.

V Sport 1 og Viaplay sender Frisk Asker sine kamper i CHL med Øystein Ingdahl og Ole Esklid Dahlstrøm som kommentatorer.Foto i saken: Jon Anders Johansen

Comments


bottom of page