top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

Blytungt at Lillegrend måtte dra

Tobias Normann er den keeperen som ble valgt til å være igjen etter at Sparta besluttet å se seg om etter en ny førstekeeper. Selv om Normann var glad for å kunne være med videre så synes han det var tøft å se kameraten sin dra fra Sparta.

Foto: Jon Anders Johansen


Etter en turbulent sesong for de blå med et koronautbrudd i troppen under sesongen slik at de ikke fikk spilt og trent på en måned, kom de tilbake i desember og tok en sterk borteseier mot Vålerenga på Jordal. Etter dette fikk sarpingene 6 strake tap i sekken før sesongen ble avbrutt av myndighetene og avlyst av Norges Ishockeyforbund.

Med det så endte klubben på 8. plass i serien, noe som kun har skjedd en gang tidligere siden 1995.

"Det var jo jævlig trist for han har jo lissom vært storebroren min da, på en måte"

Etter sesongen valgte klubben å kvitte seg med en av de lokale keeperne i stallen for å kunne hente inn en ny førstemålvakt. Valget falt på 24-årige Jens Kristian Lillegrend som rakk å få 98 A-kamper for moderklubben før han måtte forlate Sparta Amfi. Tobias Normann synes det var tøft å se kameraten sin forlate klubben.

- Huff, hva skal man si om det der? Vi fikk jo tidlig beskjed om at de skulle hente en ny førstemålvakt og vi skjønte jo begge to at en av oss ryker rett og slett, det var jo jævlig trist for han har jo lissom vært storebroren min da, på en måte, sier Normann.

Vi har hatt en veldig bra relasjon, vi har trent sjukt mye sammen og har ikke bare vært konkurrenter men blitt ordentlige gode venner. Ja, det var blytungt men samtidig vil man jo at det er en selv man velger selv om det går på bekostning av den andre. Man blir jo glad samtidig som blir lei seg når vi ikke skal spille sammen igjen neste år, utdyper 19-åringen.

Og Normann tror Sparta også hadde et veldig vanskelig valg når man tok den avgjørelsen som man gjorde.

- Jeg visste jo at "Jensi" er en ekte Sparta-gutt og kanskje mest seriøse på hele laget, ikke sant? Det er egentlig ikke noe å ta ham på så jeg visste jo at det satt langt inne å gjøre det valget men da er det bare opp til meg å ta den sjansen å vise dem at de valgte rett, forteller Normann til Hockey4You.


- Er du overrasket over det valget dem gjorde?

- Jeg synes det er litt vanskelig å si. Vi spilte ikke en halv sesong en gang og hadde korona og det var mye som strittet i mot der så jeg hadde jo ønska at vi fortsatte på det sporet neste sesong for å sett hvordan det hadde sett ut da. Jeg føler ikke at verken jeg eller "Jensi" har ødelagt matchene for laget og det er ikke bare at det ligger der at vi lissom får ny målvakt så kommer poengene av seg sjøl.


- Men dere hadde jo en tøff avslutning på sesongen med 6 strake tap før serien ble avbrutt og 8. plass, skjønner du hvorfor klubben gjør noen grep?

- Jaja, vi skjønner jo det begge to men samtidig så tror jeg at hvis vi hadde fortsatt å jobbe som vi gjorde så hadde det løsna for vi spilte jo veldig bra ishockey og det var mye et-målstap og små marginer, men på en annen side så skjønner jeg at Sparta vil ha en mer klar førstemålvakt i gåseøyne og jeg tror det kan hjelpe meg slik at jeg kan krige med Jake (Paterson) og lære av hverandre og sammen bli bedre.

For det var nettopp Jake Paterson med 10 AHL og 186 ECHL-kamper i bagasjen, valget falt på når Sparta skulle velge en ny førstemålvakt og Normann har allerede gjort en del for å sjekke ut den nye keeperen.

- Hehe, ja litt research har man jo gjort og vi har sendt hverandre et par meldinger og ønska han velkommen og sånne ting. Det virka som en veldig fin type som var klar for å lære bort og tillegg lære av meg og at vi sammen skulle bli et bra team."Jeg har vært profesjonell, kommet tidlig, jobba hardt, sett på de eldre på hva de gjør"

Og Tobias Normann selv ble belønnet med en ny 2-års kontrakt med klubben og føler at han har tatt oppholdet i Sparta og Fjordkraft-ligaen bra så langt.

- Jeg føler at jeg har tatt det bra. Er litt det samme som jeg kom til Sverige det første året hvor jeg møtte målvaktstreneren som sa at "det her året skal du bruke på å finne dine rutiner og studere de som allerede er der" og det er på mange måter det jeg har gjort.

Jeg har vært profesjonell, kommet tidlig, jobba hardt, sett på de eldre på hva de gjør og hvordan de tar vare på kroppen sin, hvordan de jobber og finne min egen versjon av det som gjør at jeg føler meg trygg når det er dags for match, forteller 19-åringen.

Når det gjelder det sportslige så føler jeg at jeg har kommet inn i seniorhockeyen på en bra måte. Spilte vel 7 matcher tror jeg så det er ikke all verden men føler allikevel at jeg fikk vist fram at jeg behersker nivået og at det er mer å hente så jeg håper jo å bygge videre på det, forhåpentligvis får vi en full sesong og at jeg får spille flere matcher, forteller han videre.


De heltene man ikke legger merke til

Når man snakker med en keeper så kommer man fort inn på ritualer, overtro og andre ting som keeperne er kjent for å gjøre. Normann er uenig at keeperne er verre enn noen andre og tror at det er et litt ufortjent "keeper-rykte" at de har så mange ting for seg. - Det er mye rutine akkurat som man pusser tenna så det er mer vanesaker. Alle tenker sikkert at keeperne er "sjuke" men så tenker jeg på de utespillerne som har den lille beskyttelsen, de setter seg ned og 'tekker' direkteskudd som kommer i 130 km/t og uten gitter og så videre så synes jeg at det er mer sjukt da enn hva målvaktene driver med.


- Men hva tenker du om de spillerne i laget som 'tekker' skudd og som er villig til å gjøre det for at du skal holde nullen?

- Ja, det er klart at man blir jo varm om hjertet da, humrer Normann.

Nesten enda bedre er når vi ligger under og da husker jeg spesielt en match fra Askerhallen i fjor hvor vi lå under med 5-6 mål og spilte undertall 3 mot 5, Granholm kommer med et direkteskudd hvor Mattias Nilsson setter seg ned og dekker skuddet midt i brystet der, det er sånne ting som er mer imponerende. Det vekker hele benken og man får et kick, spesielt i Sparta har vi veldig mye fokus på sånne ting og de tinga som er gratis, at det blir en form for kultur og at vi kommer tett som en gruppe.

Det er nesten kulere når sånne ting skjer enn at man scorer mål, det er de heltene man ikke legger merke til, avslutter unggutten til Hockey4You.


Foto Jake Paterson: IMAGO / ZUMA Wire

Øvrig foto: Jon Anders Johansen

コメント


bottom of page