top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

30 år med Red Beavers - på godt og vondt

Stjernens supportergruppe fyller 30 år den 18. februar og man kan se tilbake på en innholdsrik opplevelsesfest på godt og vondt.


De startet som en utbrytergruppe fra "Red Army" i 1991, en kameratgjeng som ville ha liv og røre på og utenfor kamp - ilddåpen kom 18. februar 1991 på bortetur i Oslo Spektrum der hvor favorittlaget Stjernen møtte Furuset. Red Beavers ble skapt og 30 år senere eksisterer de fortsatt. Runar Sandsengen som i lille hockeynasjonen Norge er mest kjent for å være Red Beavers sin frontfigur i minst 2 tiår kan fortelle at de den gangen så opp til den mer beryktede "Klanen" fra Vålerenga.

Klanen som også ble stiftet i 1991 ble senere kjent for bøllete opptreden, offensive sangtekster og rasisme i en tid hvor vanlig supporterkultur på 90-tallet var å sloss. I senere tid har Klanen arbeidet mot rasisme og nedfelte dette i sine vedtekter.

Vi så kanskje mer opp til Vålerenga der hvor det var mer farger, flagg og en tøffere supporterkultur enn det var hjemme, i Stjernehallen var det litt traust, sier Runar Sandsengen
Red Beavers

Og Red Beavers var tidlig ute med å bestille store flagg fra utlandet og ikke minst nødbluss til forbundet og Stjernens store frustrasjon mimrer Sandsengen.

Og det var langt i fra populært i egen hjemby at kameratgjengen brøt ut av den originale supportergruppen Red Army og Sandsengen kan fortelle at klubben ikke ville ha dem til stede i hallen og at det var kun Red Army som gjaldt.

Og nevnte Sandsengen sammen med med-initiativtaker Leif Pedersen måtte gå ut i lokalavisa og be om at Red Beavers kunne få en sjanse til å leve.


Red Army oppløses

Runar Sandsengen & Leif Pedersen
Faksimile Demokraten 1991

Noe senere ble i midlertidig Red Army oppløst og Red Beavers stod igjen alene som Stjernens supportergruppe i Stjernehallen i godt over 2 tiår og er det fremdeles.

Men på 90-tallet ble Beavers-gjengen kjent for mye bråk under kampene og var fryktet av folk flest, på lik linje med Klanen så var dette en supporterkultur på den tiden.

Når man var 15-20 år så gjorde man ting som man ikke gjør når man er 30 år, selv om vi kanskje ønsket å være litt mer gærne for å si det på den måten, utdyper Sandsengen.

Og det var mange som nok var skeptiske fra utsiden til Fredrikstad-gjengen der hvor den harde kjernen telte 20 personer som fulgte Stjernen tykt og tynt i disse årene. Derfor har det heller aldri vært den store medlemsmassen i Red Beavers, der hvor det høyeste antallet antas å ha vært rundt 300 medlemmer.


Mange gode gjerninger

Sandsengen er opptatt av å få fram at de gjerne kunne gjøre 10 gode gjerninger men det var nettopp den ene negative som de ble husket for blant folk flest og i media. Supportergruppa har blant annet stilt opp på utallige dugnader for klubben og anslått å samle inn et sted mellom 1 - 1,5 millioner kroner til Stjernen opp gjennom årene.

På sen 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet så var det ikke mer enn 7-800 mennesker i Stjernehallen og vi var jo 100-150 fra Red Beavers som støtta opp om klubben gjennom den tiden - Runar Sandsengen

Når vi snakker med Frode Hedvald som har vært supporter av Stjernen gjennom 20 år så mener han at det å ha en god supporterklubb i bunnen har utrolig mye å si for en helhetsfølelsen i en ishockeyhall.

Og nettopp det har vært målet til gutta å lage liv og røre på kampene med flagg, bluss og farger gjennom årene.


Kamerater drar hverandre på kamp

En Beavers-nestor gjennom mange år, Mats Stene, er også opptatt av kameratskapet som ble skapt i en supportergruppe. Det som har vært sjarmen med Red Beavers er at det har vært et samhold og vennskap og man drar på kamp fordi andre kamerater drar på kamp, sier han. Og fremhever samtidig at det er noe som har holdt Red Beavers så lenge gjennom 30 år.

Sandsengen trekker også fram lojaliteten og nevner et viktig eksempel med at hver sesong ved seriestart så besøker de gravene til 2 avdøde kamerater og legger ned blomster, lys og skjerf for å minnes gutta og at man tenker på dem.


Youtube-kanalen Stjernen Retro har publisert en video som gir et tilbakeblikk med Red Beavers i 30 år. Hockey4You har laget videoen etter oppdrag fra Stjernen Retro.


Vi har også snakket med 4 kællær som har vært med på reisen til Red Beavers gjennom disse årene. Her møter vi Roy Kristoffersen, Runar Sandsengen, Frode Hedvald og Mats Stene.


Comments


bottom of page