top of page
  • Forfatterens bildeOle Christer Nylende

2. divisjon åpner - tre lag kjemper i kampen om opprykket

Lagene starter opp igjen etter å ha hatt en ufrivillig pause siden midten av desember, vi har tatt en dypdykk på sesongen så langt og hvordan resten av sesongen ser ut etter oppstarten

Foto: H4Y / OCN


Det er nå klart at 2. divisjon åpner for spill etter at Regjeringen i kveld (1.2.22) kom med lettelser på tiltakene i forhold til covid-19. Klubbene skal møte Norges Ishockeyforbund onsdag 2.2.22 for å se hvordan resten av sesongen skal fullføres. I følge HockeyLive skal i utgangspunktet første kampen spilles førstkommende lørdag mellom Skien og Kongsvinger.


Resultatene har vært nesten som forventet hvor topp 3 har skilt seg spesielt ut mot bunn 3 i ligaen. Det er også ventet at Bergen og Tønsberg skulle gjøre opp om serietittelen men man skal absolutt ikke avskrive Ski Ishockey som har levert sterke kamper men de er nok litt mer avhengig av kampform og hvilket lag man stiller med til enhver tid. Kongsvinger har levert og er plassert som forventet mens spenningen stiger på hvem som er best av Tromsø og Skien på slutten av sesongen. Det store spørsmålet er om Ski Ishockey klarer å slå Tønsberg, det vil stort sett være en av de mest avgjørende kampene om Ski klarer å kapre den siste muligheten for å spille om opprykk. Ski må i beste fall vinne begge de neste kampene mot Tønsberg for å komme på samme poengsum og det kan godt hende siden serien har hatt pause i 1,5 måned så kan alt av resultater skje.


Topp 5 keepere i 2. divisjon:

Navn Lag GAA SV%

C. Fagerström TØN 1,50 93,2 %

H. Østli SKI 2,67 91,7 %

Ole K. Nilsen BER 1,42 90,5 %

Mats S. Smedsrud TØN 2,96 90,4 %

J. Moflag SKI 3,61 88,0 %


Bergen:

Plass

Lag

Kamper

Seire

Tap

Poeng

Mål for

Mål mot

1

Bergen

14

13

1

37

141

31


Powerplay

Penalty Kill

24,0 % (Nr. 4 i ligaen)

84,6 % (Nr. 2 i ligaen)

Topp 5 poeng:

Navn K M A P Johann de Jonge 14 16 33 49 Joachim Raa 14 21 17 38 Dominik Briestensky 10 11 24 35 Christoffer Fløholm 14 11 23 34 Sebastian Kjos 14 1 24 25


Bergen har vært ubestridte sterkest så langt i serien og bortsett fra møtene med Tønsberg og at de måtte strekke våpen mot Ski så har laget cruiset på halv maskin mot de øvrige lagene. Det er ikke ofte man hører om det men keeper Max Nygren spilte som utespiller i en av kampene, hjemme mot Skien. Da ligger det litt i det at laget cruiser for halv maskin mot halvparten av lagene i serien.

Bergenseren Christoffer "Doffen" Fløholm er inne i sin andre sesong for Bergen på seniornivå etter å ha spilt for Tønsberg i 1. divisjon forrige sesong, og Fløholm har ingenting å klage på så langt i sesongen.


- Det har vært egentlig en ganske god sesong for oss. Vi er godt fornøyd og tok juleferie på toppen av tabellen, noe som vi ønsket og var målet vårt, sier Fløholm og fortsetter:


- Tønsberg var det laget vi hadde sett frem til å møte og var vel kanskje oss og dem som skulle spille om første og andreplass. Det var spennende å se på nivået da de var laget som rykket ned fra 1. divisjon i fjor. Det var enda viktigere for oss å være på topp av tabellen hvis serien skulle bli stoppet så den seieren i den siste kampen mot Tønsberg var veldig viktig.


Fløholm skryter av at Bergen har lagt veldig godt til rette for spillerne som resulterer i et godt miljø i laget. Han påpeker dessuten at det er viktig for klubben å rykke opp nå.


- Det er noe hele klubben og byen Bergen har behov for, det er nå vi vil opp, forteller han.

I 2. divisjon er serien kun på 25 kamper over en hel sesong og Fløholm mener det burde vært flere kamper i ligaen siden det blir så mye opphold mellom kampene.


- Ja, det er veldig kjipt for oss at det kan gå to til tre uker mellom hver kamp, det merker man er en stor forskjell i forhold til man er vant til fra før, samtidig så legger man treningshverdagen litt mer til rette. Men absolutt så skulle vi hatt flere kamper slik at vi kunne ha spilt en kamp i uka men med dette så får vi gjøre det beste ut av det, fortsetter 22-åringen.


Tønsberg:

Plass

Lag

Kamper

Seire

Tap

Poeng

Mål for

Mål mot

2

Tønsberg

12

10

2

30

87

27


Powerplay

Penalty Kill

38,5 % (Nr. 1 i ligaen)

92,9 % (Nr. 1 i ligaen)

Topp 5 poeng:

Navn K M A P Patrick Eriksson 12 24 28 52 Eirik Slåsletten 11 13 29 42 Gustav Rundbjer 11 7 23 30 David Chronvall 12 12 14 26 Valtteri Koivunen 12 4 11 15


Tønsberg ligger på 2. plass og fjorårets 1. divisjonslag tapte to og vant en kamp i Bergen etter en svært god forestilling av begge lag. Det skal sies at man finner kampoppsettet kritikkverdig fra forbundet sin side når de setter opp Tønsberg til å spille bortekamp mot Kongsvinger kun to dager før trippelkampene mot Bergen. Man hadde muligheter til å strekke sesongen så langt ut i tid så flere supportere ser nok dette som sportslig urettferdig at det ble på den måten. Allikevel skal det sies at Tønsberg gjorde en god figur med tanke på forutsetningene som lå til grunn men oppsettet kan også bli skjebnesvangert hvis serien skulle avsluttes uten å fullføre hele serien. Selv hevder Tønsberg at utfordringen ble tatt opp i forkant av seriestarten men at det var vanskelig for øvrige klubber å tilpasse seg slik at man kunne forhindre så tette kamper som det ble i dette tilfellet.

Ser man bort i fra Bergens-kampene så har Tønsberg gjort gode kamper mot de øvrige motstanderne og det er kun Kongsvinger som var svært nære med å ta en overraskende seier på bortebane tidlig i sesongen. Øvrige resultater har vært som forventet.

Trener Andreas Toft synes kampene mot Bergen var veldige bra kamper for Tønsberg sin del og er i utgangspunktet fornøyd med 4 av 9 poeng i bortemøtene.


Respekt for Ski Ishockey

Det store spørsmålet er om Ski Ishockey som fortsatt har mulighet til å kunne ta igjen Tønsberg på tabellen, om de nå skulle vinne de neste kampene mot dem. Tidligere har Ski spilt svært godt mot Tønsberg og holdt nesten på å ta igjen og utligne i hjemmekampen.

Trener Toft har den aller største respekt for Ski og mener at de kommende kampene etter gjenåpningen blir knalltøffe mot de gulkledde.


- Jaja, Ski er i hakk i hæl på oss. En ting er at vi må gjøre jobben vår i dobbeltmøtet mot Bergen hjemme men samtidig må vi gjøre jobben mot Ski. Det er jo det laget som ligger å puster oss i nakken om den siste kvalikplassen. Det blir noen veldig tøffe kamper mot dem.


Under nedstengingen har det ikke vært mulig for laget å trene inne i ishallen men de har en utebane i idrettsområdet som det har vært mulig å spille på med avstand mellom spillerne.

- Ja, vi hadde vel 3-4 treninger ute men det var jo egentlig ikke treninger. Dem hadde hjelm, hansker og kølle lissom så vi fikk gått på skøyter og passet litt til hverandre men det er jo bedre enn ingenting, sier Tønsberg-treneren.


Selv om det er mange kamper igjen så har Tønsberg-trener Toft allerede vært og tittet på Furuset og Haugesund som er kandidater til å møtes i en kvalik mot lagene i 2. divisjon.


- Ja, jeg var faktisk og kikket på den kampen ja når de spilte i Oslo hvor Furuset vant 11-1 og så tittet jeg på den andre kampen på video hvor de vant 8-7. Vi må jo selvfølgelig gjøre jobben selv i serien hvor vi kan ta en av kvalikplassene, når det blir klart så får vi forsøke å scoute så mye som mulig de to aktuelle lagene fra 1. divisjon.


- Hvilke tanker gjør du deg nivåforskjellene? Kan et 2. divisjonslag overraske her?

- Det vet jeg faktisk ikke men for å være helt ærlig med deg så har jeg bare vært på den 11-1 kampen men samtidig så jeg jo kvalitetene i mange av Haugesund-spillerne. Selv om dem tapte stort så har dem faktisk mange bra spillere så det blir jo tøffe kamper. Jeg tror at lagene fra 2. divisjon må yte maksimalt, rett og slett spille best i sesongen for å ha en sjanse. Sånn er det bare - jeg synes Furuset er bedre i år enn de var i fjor for å være helt ærlig.


- Og det er jo uansett kamper som supporterne kan glede seg skikkelig til?


- Ja, det blir jo høydepunktet på sesongen for de som tar seg til kvalik fra 2. divisjon men det blir jo tøft for 1. divisjonsklubbene har jo i utgangspunktet spilt mer kamper enn oss, avslutter Toft. Tønsberg møter Ski Ishockey til skjebnekamp søndag 6. februar kl. 17.00.


Ski Ishockey:

Plass

Lag

Kamper

Seire

Tap

Poeng

Mål for

Mål mot

3

Ski Ishockey

11

7

4

22

61

36


Powerplay

Penalty Kill

26,9 % (Nr. 2 i ligaen)

80,6 % (Nr. 4 i ligaen)

Topp 5 poeng:

Navn K M A P Sondre Bredahl 10 7 14 21 Vegard Aspehaug 11 12 8 20 Patrick Høisveen 11 8 8 16 Andreas R. Hansen 11 5 7 12 Nils G. Stenseth 8 2 6 8


Ski Ishockey har bitt godt fra seg mot topplagene i serien og holdt nesten på å slå Bergen innledningsvis i sesongen. Uansett spådommer så ville det ha vært et overraskende resultat. Tønsberg-kampene har vært som forventet med fem og to-måls tap og ellers har de hatt få problemer med de øvrige lagene. Unntaket var borte mot Kongsvinger hvor keeper Henrik Østli måtte ta ansvar og sørget for seier for de blåkledde. Men de er fortsatt med i opprykkskampen hvis de vinner kampene mot Tønsberg, som vil være klubbens viktigste denne sesongen. Vinner Tønsberg disse så er trolig løpet kjørt for mulighet til å kunne kapre kvalikplass.


Veldig trua på kvalikplass

Ski-gutten Sondre Bredahl er inne i sin 7. sesong for Ski og leder for øyeblikket den interne poengligaen i klubben men han innrømmer at det er ikke noe han bruker så mye tid på å tenke over. - Nei, det tenker jeg ikke så mye over det egentlig. Sånn er det bare, spiller man med flinke folk så blir det poeng og det er moro, sier han til Hockey4You.

27-åringen er fornøyd med lagets prestasjoner så langt i serien hvor de har spilt jevne kamper mot de antatt beste lagene men foresatt ikke fått full uttelling for dette ennå.


- Vi begynte jo helt greit med to matcher mot Bergen der, jeg spilte ikke fordi jeg var skadet med jeg synes gutta presterte greit. Så har det tatt seg opp fremover men det har vært skader både her og der så vi har ikke helt klart å stille med fullt lag mot Bergen og Tønsberg, fortsetter han.


Og når man snakker med flere i Ski så er man klar på at man ikke har gitt opp å kapre den siste kvalikplassen og det er Bredahl helt enig i.


- Så fort vi spiller kamper igjen så lever vi veldig i trua altså, vi har tre kamper både mort Bergen og Tønsberg igjen så her er det masse muligheter igjen, avslutter Ski-gutten.


Kongsvinger:

Plass

Lag

Kamper

Seire

Tap

Poeng

Mål for

Mål mot

4

Kongsvinger

12

4

8

13

59

54


Powerplay

Penalty Kill

11,8% (Nr. 5 i ligaen)

81,0 % (Nr. 3 i ligaen)

Topp 5 poeng:

Navn K M A P Tom Ivar Hesbråthen 12 15 15 30 Victor Zetterberg 12 12 16 28 Simen Sæther 12 7 11 18 Lars Erik Hesbråthen 12 1 14 15 Jonas B. Paulsen 12 5 7 12


Kongsvinger med trener Lars Erik Hesbråthen i spissen er i gang med gjenoppbyggingen etter at laget gikk konkurs tilbake i 2018 hvor også styreleder og daglig leder ble dømt til betinget fengsel. Det er nå historie og arbeidet med å bygge opp klubben er godt i gang med blant annet klubb-helten Victor Zetterberg tilbake i klubben etter konkursen, 30-åringen er inne i sin 7. sesong for klubben og er en viktig brikke med tanke på å få Kongsvinger tilbake der de hører hjemme i toppen av norsk hockey.

Unggutten Tobias Sørli ser fram i mot å kunne spille kamper igjen etter at klubben ikke har spilt kamper siden av begynnelsen av desember. Kongsvinger hadde et større utbrudd i troppen i oktober men har nå vært skånet for dette på A-laget i første omgang. Når han ser tilbake på sesongen så langt så innrømmer han at man ikke er helt fornøyd.


- Nei, jeg kan ikke si det. Vi startet ganske hardt de første fem matchene mot Tønsberg og Bergen. Da fikk vi vel bare et poeng trur jeg i løpet av alle matchene, så det var litt surt. Jeg føler at nesten det ble avgjort så tidlig da, forteller 20-åringen.


- Men dere fikk jo en grei Tromsø-tur med tre seire?


- Ja, det var jo moro det. Da fikk vi litt selvtillit igjen og så gjorde vi en grei kamp mot Tønsberg selv om vi tapte. Jeg tror vi kan komme til å slå Tønsberg i år.


- Et Kongsvinger på en god dag er vel et farlig lag det?


- Ja, da kan vi slå hvem som helst i serien egentlig.


Sørli er opprinnelig fra Kongsvinger men har de siste årene gått på NTG Lillehammer og spilt sin ungdomshockey der. Denne sesongen er hans første seniorsesong for moderklubben. Han er realistisk med tanke på at det er vanskelig å hamle opp med lagene oppover på tabellen men ser for seg at klubben tar kamp for kamp og kanskje overrasker mot favorittene.

- Ja, det blir jo de enkeltkampene, altså egentlig bare prøve å vinne resten da. Og det hadde jo vært moro hvis vi hadde klart å ta igjen Ski på tabellen. Jeg føler at de kampene vi spilte mot de så har vi ikke vært på i det hele tatt og vi banka Ski i en treningskamp før sesongen.


Tromsø:

Plass

Lag

Kamper

Seire

Tap

Poeng

Mål for

Mål mot

5

Tromsø

13

1

12

3

28

127


Powerplay

Penalty Kill

6,6% (Nr. 6 i ligaen)

70,1% (Nr. 5 i ligaen)

Topp 5 poeng:

Navn K M A P William Markstedt 13 7 5 12 Stefan Øvergård 13 4 6 10 Birger Flønæs 13 5 2 7 Tobias H. Jensberg 13 3 2 5 Antti Luokkanen 9 1 4 5


Tromsø har med unntak innledningsvis av sesongen, hatt en tøff sesong med et ungt lag på papiret. Uttalelsene før sesongen var at ambisjonene var å gjøre en bra sesong som mulig på deres betingelser og at de skulle ha det beste samholdet i divisjonen. Laget mistet mye av kjernen av laget før sesongen og er også avhengig av tilreisende studenter som ønsker å spille hockey. Lagleder Erik Heestand mener at Tromsø bygger laget for å bli så bra som mulig med de ressursene klubben har til rådighet.

- Vi satser alltid høyt og har ambisjoner om å spille i første divisjon innen om noen få år. Derfor er det viktig å tenke langsiktig hvis man vil bygge noe stort for klubben og byen, sa Heestand til Hockey4You innledningsvis i sesongen.


William Markstedt er en av importene som drar lasset for Tromsø denne sesongen og dagene uten hockey tilbringes i gravemaskin Nord-Norge med halv meter snø rundt seg. Skellefteå-gutten stortrives i byen og anbefaler gjerne andre også til å tilbringe tid i Tromsø.


- Ja, det har vært...altså alt rundt hockeyen her er superbra. Det er veldig trivelig å bo her og spille for Tromsø. Sesongen kunne gjerne vært litt annerledes men selve gjengen og laget er utrolig trivelig, sier svensken.


Klubben har gått på en del stortap gjennom sesongen men noen høydepunkter har det også vært. Seieren mot Skien i begynnelsen av sesongen henger høyt samt Stefan Øvergårds hattrick mot Tønsberg på bortebane gledet mange i divisjonen. Markstedt peker på at Tromsø har et veldig ungt lag til å henge med de beste klubbene i serien.


- Ja, vi prøver å gjøre vårt beste så klart men så kan det renne i vei litt. Vi har et veldig ungt lag der hvor veldig mange av spillerne kun har spilt på juniornivå men jeg ser på hver trening at vi blir bedre og bedre, fortsetter Markstedt.

22-åringen kommer stadig tilbake innpå hvor bra han trives i Nord-Norge og skryter veldig godt av byen han bor i. Han var klar over at Tromsø var langt nord og gjorde en del research på forhånd før han pakket kofferten og dro nordover.


- Det er et fantastisk fint sted, ikke sant? Det finnes en del ting å gjøre utenfor hockeyen også. Så jeg skulle absolutt anbefale andre å komme hit for å spille hockey.


Tromsø-importen håper at laget kan bite bedre fra seg utover sesongen og særlig med tanke på å kunne slå Skien som er serierivalen og det å ikke komme sist i gruppa.


- Ja, vi har som sagt mange unge spillere, det er mange som kan spille hockey i laget men kanskje behøver noen år på seg. Det er veldig kult å se det med Stefan (Øvergård) der, han er en utrolig bra spiller og utrolig bra på skøyter så det er noe jeg lar meg imponere av hver trening, avslutter han.


Skien:

Plass

Lag

Kamper

Seire

Tap

Poeng

Mål for

Mål mot

6

Skien

10

1

9

3

22

123


Powerplay

Penalty Kill

25,0% (Nr. 3 i ligaen)

61,2% (Nr. 6 i ligaen)

Topp 5 poeng:

Navn K M A P Kasper Skrettingland 9 8 5 13 Filip Nilsson 10 6 6 12 Joakim Sørum 7 1 5 6 Simen Fredriksen 4 0 4 4 Tim Ailo Myklebust 8 1 3 4


Skien kjemper med divisjonsrivalene Tromsø om hvem som er best av de to lagene. Begge lagene har vunnet en kamp hver innbyrdes og det skal bli veldig spennende å se hvordan det går i trippeloppgjøret når Skien besøker Tromsø denne sesongen. Ellers har sesongen vært preget av store tap og tynn tropp for Skien sin del. Høydepunktet var 7-2 seieren i serieåpningen på hjemmebane mot nettopp Tromsø.


Selv om laget har få spillere tilgjengelig så meldes om at de er klare for å kunne fullføre sesongen etter at Regjeringen åpnet opp for spill i divisjonen.


Vi har dessverre ikke lykkes å få kommentar fra lagets kaptein Joakim Sørum om sesongen så langt og hvordan Skien ser på sesongen fremover.


Comments


bottom of page