Etter gårsdagens pressekonferanse har det blitt besluttet at 1. og 2. divisjon settes på pause inntil videre, det er uklart når og hvordan resten av sesongen fullføres
Foto: H4Y / OCN
Og det kan få følger for flere av lagene i divisjonssystemene som ligger an til både opprykk og nedrykk hvis pausen skulle vare lengre enn den foreløpige datoen.
Ved regjeringens pressekonferanse i går ble det klart at man strammer kraftig inn på blant annet idretten for å redusere det totale smittetrykket i landet som gjør at flere serier nedover i divisjonssystemene unntatt Fjordkraft-ligaen og Bambusa-ligaen blir berørt. Selv om det er kun anbefalinger fra myndighetenes sin side så uttaler Norges Ishockeyforbund på sine hjemmesider at alle kamper opphører unntatt de nevnte seriene fram til og med 11. januar 2022.
Det er blitt klart at det slår noe ulikt ut for klubbene hvis det skulle bli til at serien skulle starte opp igjen etter 11. januar og kampene ikke omberammes.
I følge generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund så er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål i NIHF om hvordan de skal løse denne situasjonen slik den er foreløpig.
- Dette var jo kl. 20.00 i går kveld og vi har ikke fått diskutert og fått sett konsekvensen av det totalt sett for alle, for nå må først og fremst alt kanselleres i den perioden og så må vi finne eventuelle ledige kamptidspunkt for alle serier så det kommer til å bli en vurdering av det fortløpende nå men det kan vi ikke svare på det nå hvilke konkrete konsekvenser det får for seriene, forteller Eide til Hockey4You.
I 1. divisjon vil Lørenskog gå glipp av 4 kamper som de skulle ha spilt, Gjøvik og Nidaros har 3 kamper som de går glipp av mens de øvrige lagene har 2 kamper på nyåret som de ikke får spilt som følge av situasjonen som har oppstått.
I 2. divisjon blir man også berørt kampmessig men er mye mer robust til å kunne takle utsettelser da serien består av 25 kamper og kan komprimeres betydelig for resten av sesongen.
- Nå har alle klubbene fått informasjon om hva som er status akkurat nå men det blir en beslutning som vi må ta hvis vi må avkorte serien for eksempel, så må vi selvfølgelig ha en runde med hvor klubbene blir involvert eller i hvert fall informert på en god måte, fortsetter generalsekretæren.
- Men kvalifiseringene til opprykk og nedrykk er foreløpig ikke i fare?
- Nei, det er fullstendig umulig å si noe om. Nå er det jo stengt til 11. januar og så får vi håpe at vi kommer i gang igjen da og skal med det klare å avslutte seriene som planlagt og at vi får en rekkefølge som gjør at vi kan spille kvalik men det er helt umulig å svare på nå, avslutter Eide.
En som har vært med på dette flere ganger tidligere er Lørenskogs daglige leder Mats Wibe-Lund hvor klubben har blitt rammet av korona-restriksjoner to ganger hvor de begge gangene lå godt an i forhold til å kjempe om et opprykk. Nå ligger de på 3. plass med to kamper mindre spilt enn Comet opp til 2. plass og hele 15 poeng opp til Narvik som troner alene på toppen i 1. divisjon.
- For oss er det 4 kamper som henger i lufta, som vi absolutt trenger. Vi har levd med dette her i to år og det er den tredje sesongen som blir påvirket for oss, så vet vi ikke alt enda og hvordan forbundet løser dette her. De som alle andre har erfaring med dette nå og jeg håper at de finner en vei vi kan gå som funker, forteller Wibe-Lund.
Han legger ikke skjul på at tross for restriksjoner at 1. divisjon fortsatte på lik linje med Fjordkraft-ligaen og ble definert som toppidrett på lik linje med landets øverste divisjon.
- Det som jeg er skuffa over er at vi kategorisert som toppidrett men får liksom ikke utøve toppidretten vår, forteller Lørenskogs daglige leder.
- Men forstår du at NIHF kanskje føler presset fra myndighetene på tross av at det kun er anbefalinger?
- Ja, selvfølgelig. Det handler om å begrense aktivitet, folk måtte omstille seg og det midt under masse landslagssamlinger så jeg skjønner at de hadde mye å gjøre og at ting måtte avvikles. Det er jo alvorlige signaler som kommer fra myndighetene og da er det jo på en måte i god ånd å lytte til det, sier han før han fortsetter:
- Jeg tenker på alle de barna, ungdommene og på laget vårt også som nå igjen opplever at ting blir nedstengt og motivasjonen til utøverne våre da og hvordan takler de det, det er på en måte min bekymring. Hockeysesongen kan man alltid starte opp igjen men man er avhengig av menneskene, så for klubbene nå rundt omkring så mener jeg det er ganske kritisk da i forhold til frafall, barn og unges mentale helse, psykiske ting og også A-laget vårt - det er mennesker det også.
Kaptein Andreas Ringlund Hansen i Ski Ishockey i 2. divisjon frykter at sesongen nok en gang vil bli berørt for de blåkledde etter at fjorårssesongen ble spolert og avlyst og at serien ble avbrutt for to sesonger siden.
- Nei, det er absolutt ikke en ideell situasjon. Er jo kjedelig hvis det nå andre år på rad skulle vise seg å ikke bli noen ordentlig serie. Vi har jo først og fremst et mål om å spille kvalik og det har det jo vært de siste tre årene. Hvis det da igjen ikke blir noe nå så ville det ha vært ekstra kjedelig nå som vi er på god vei og godt i gang med serien.
Selv om vi kom litt uheldig ut av åpningshelgen så har vi tatt oss opp nå siste kampene og ligger jo egentlig helt greit posisjonert - lite gap til både Bergen og Tønsberg men ikke noe umulig oppgave, forteller kapteinen til Hockey4You.
Bergen leder serien med 7 poeng med to kamper mer spilt enn Tønsberg og med Ski Hockey hakk i hæl med 8 poeng og en kamp mindre spilt enn Tønsberg. Ski har igjen 3 ganger Bergen borte tillegg til ytterligere 3 møter mot Tønsberg igjen av sesongen slik at serien fortsatt er helt åpen for de tre øverste lagene.
- Men så er det jo selvfølgelig kjedelig med stopp og pause men så får man heller ha tillit og stole på at de som tar avgjørelsene gjør de riktige beslutningene, de har vel tross alt mer kunnskap enn oss på temaet, sier Ringlund Hansen.
- Hele sesongen ble avlyst forrige sesong, hvordan var og er det med lagtrening med tanke på at det anbefales å ikke trene sammen?
- Det blir jo opp til den individuelle spilleren da som må trene på egen hånd, så blir det gjerne delt ut noen felles treningsplaner og så videre. Jeg tror i fjor så tror jeg vi til sammen hadde 4-5 økter hvor det faktisk var lov til å ha kontakttrening og så var det vel 10-12 treninger hvor det ikke var kontakt mellom hverandre.
Men med 25 kamper totalt i serien så skulle det være fullt mulig å flytte og komprimere de resterende kampene for lagene hvor Skien har flest kamper igjen med 15 og Bergen har minst med 11.
- Hvis det skulle åpne opp senere enn disse fire ukene i første omgang, om forbundet kunne ha flyttet litt på sesongavslutningen. Det kunne ha vært en god løsning i mine øyne, mener kapteinen.
- Hvordan er motivasjonen i laget i forbindelse med den utfordringen man står ovenfor?
- Sånn i utgangspunktet har motivasjonen i laget vært kjempebra i år men det er jo klart at skulle det stenge ned nå enda en gang og ikke åpne opp igjen så er det jo klart at det er ikke den mest motiverende, men det gjelder nok ikke bare Ski men gjelder nok alle lag som blir berørt tenker jeg. Så får man bare prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, avslutter Ringstad Hansen til Hockey4You.
Haugesund har ikke besvart våre henvendelser angående denne saken.