top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Økonomiske utfordringer i Bergen: - Vi ønsker å ha åpenhet om situasjonen

Det er tøffe økonomiske tider for Bergen Ishockeyklubb som har sendt en melding til sine medlemmer om den økonomiske situasjonen i klubben i håp om et større engasjement rundt temaet

Foto: H4Y / OCN


Bergen rykket opp fra 2. divisjon før denne sesongen og uttalte før sesongstart at de skulle være nøkterne og bygge både lag og organisasjon over tid. Klubben som hadde et sterkt ønske om å etablere seg i 1. divisjon men har nå meddelt til sine medlemmer at de har økonomiske utfordringer som må løses før 17 .november.


I en generell informasjon som ble sendt ut til medlemmene stod det følgende: "Klubben holder høy aktivitet, tross knappe ressurser. Denne sesongen er driften krevende både økonomisk og organisatorisk. Spesielt herrelaget er inne i en kritisk fase. De har siden sesongstart manglet personer i helt sentrale roller. Vi ser nå at denne mangelen på folk gir alvorlige ringvirkninger for økonomien til laget. Styret har satt frist til 17. november med å få på plass friske midler til videre drift av herrelaget. Det vil bli innkalt til allmøte for alle medlemmer i klubben der styret vil informere om situasjonen. Datoen for dette møtet kommer."


Styret i klubben har gitt seg selv 12 dager på å skaffe til veie friske midler inn i klubbkassa og daglig leder Martin Hansen Guerra forteller at man er i en likviditetskrise for øyeblikket.


- Dette her handler om å ta ansvar, sier den daglige lederen før han fortsetter:


- Det er ikke det at kontoen i dag er tom, vi har såpass kontroll med at vi ser at inntektene våre ikke er store nok. Vi prøver å gjøre noen grep før det er for seint og da ønsker vi å ha åpenhet rundt situasjonen istedenfor å si at vi "sorry men vi er ikke med lengre". Alle regninger er betalt, vi har ikke gjeld og det er ikke slik at vi har null kroner på kontoen og ikke veit hva vi skal gjøre på mandag, understreker han.


Klubben er langt på vei dugnadsdrevet og det er ingen administrasjon som drifter den daglige driften unntatt Guerra som jobber mer enn som bare daglige leder i klubben til en beskjeden sum på en deltidsstilling. I tillegg til den daglige driften har også Guerra måtte jobbe ut mot sponsorer og samtidig vært sportssjef i klubben når man har manøvrert seg i overgangsmarkedet. Han innrømmer at man savner en person som kunne jobbe dedikert kun inn mot sponsorer for å kunne øke klubbens inntekter.

- Selve organiseringen rundt A-laget har vært krevende. Vi har fått løst det med å få på plass en materialforvalter og lagleder i klubben men i tillegg har vi slitt med å få tak i folk som ønsker å jobbe med marked. Siden i sommer har strengt talt markedsgruppa stort sett bestått av undertegnede og jobbet inn de sponsoravtalene som vi har denne sesongen. Det blir jo litt lite når man skal styre med alt mulig annet også. sier Guerra til Hockey4You.


Skaper engasjement

At meldingen om likviditetskrise i byens hockeylag har skapt engasjement er det ingen tvil om. Den daglige lederen forteller om både meldinger og telefoner fra nære og fjerne fra folk som både har vært bekymret og har hatt vondt i magen av situasjonen i klubben.


- Ja, det har skapt masse engasjement. Folk er med og det er ingen internt som driver å skriker og hyler om at nå er alt så jævlig og sånne ting. Det er folk som er opptatt av å brette opp ermene og sier at dette skal vi få til. Og dette handler ikke om at det er et overforbruk eller at noen har feite lønninger i klubben - dette er helt ordinære driftsutgifter til et 1. divisjons lag.


- Så inntektene har ikke stått i stil med det å drive i 1. divisjon?

- De budsjetterte inntektene våre er ganske greie men der vi har slitt mest er sponsormarkedet. Det er ikke bare bare i det markedet med usikre økonomiske tider, det bugner ikke akkurat optimisme i norsk næringsliv. Det er nok en blanding av at vi har vært for dårlige til å jobbe med sponsormarkedet, vi har uflaks i form av det finansielle klimaet vi er inne i nå i tillegg hadde vi noen sponsorrater som ble mye mindre som følge av de usikre tidene.


Derfor mener Guerra at det er viktig for styret å spille med åpne kort ovenfor sine medlemmer om klubbens nåværende situasjon før det vil bli for sent.


- Det er nettopp det vi gjør med å ta ansvar og opplyser om sitasjonen. Dette var en generell informasjon til medlemmene våre så folk veit hva som foregår og det mener jeg er å ta ansvar og ikke skjule det eller late som alt er bra når det ikke er det.


- Dere har satt en frist til 17. november, hva skjer om dere ikke skaffer til veie til friske midlene?

- Da blir det et styremøte hvor vi tar en ny runde. Men det er viktig å sette noen frister at vi forhold til at vi tar en ny fot i bakken, at vi holder styret og alle andre informert om hva som skjer. Så ser vi da den 17. november om hvordan vi ligger an og så må vi ta noen beslutninger ut i fra det. Heldigvis er det mange mennesker nå som viser sin støtte og spør om hvordan de kan hjelpe, det har vært veldig bra. Jeg har ennå til gode med at noen ringer fordi de er sinte og sure.


- Hvordan har spillergruppa tatt det?


- Tilsynelatende har de tatt det veldig fint. De er en fantastisk gjeng med gutter som er villig til å brette opp ermene og stå på. Jeg kan ikke noe annet enn å skryte av de, de gjør sin oppgave og så må vi gjøre vår oppgave, sier Martin Hansen Guerra.


Mangler halv million i sponsormidler

Guerra anslår at de pr. dags dato mangler nærmere kr 500 000,- i sponsorinntekter for denne sesongen. Kampene mot Narvik har vært en stor økonomisk utfordring for klubben hvor kostnadene er anslått til å være totalt opp mot kr 250 000,- for begge reisene. Men Guerra nevner også at at serieoppsettet gjør at likviditeten blir utfordrende når klubben har seks bortekamper på rad på 1,5 mnd. for deretter å ha seks hjemmekamper på rad etter det.


- Klart det er mye penger men det handler mer om at man er i en likviditetsskvis enn at man er på konkursens rand. Det handler ikke om overambisiøsitet eller bruke masse penger over evne men om driftsinntekter og likviditet.

- Dere har jo fylt opp importkvota og den er vel ikke gratis den heller?


- Det er ingen som har skyhøye lønninger i Bergen. Ja, vi betaler noen av importene våre det som vi kaller for bostipend og tilskudd til husleien sin. Det utgjør for Bergen en kostnad som er under kr 20 000,- i måneden i tillegg til at vi har hjulpet de med å få en jobb og leilighet til Bergen men de betaler alt selv, forteller en energisk Guerra om temaet.


- Men skjønner du at folk tror at dere har satset over evne med tanke på at dere har fylt importkvota deres?


- Ja, det skjønner jeg og det er ikke til å unngå. Det er på en måte helt greit men det er ikke importene som knekker oss. Samtidig er det ikke lett å få tak i norske spillere til 1. divisjon, det er en balansegang å gå for spillere må man ha, påpeker Bergens daglige leder.


- Er det en reell fare for at Bergen ikke fullfører sesongen?


- Neida, vi skal fullføre sesongen. Det er helt klart, det skal mye til at vi ikke klarer å fullføre sesongen. Poenget med dette er at vi ønsker å være litt føre var, er åpen om situasjonen og opplyser om at dette er det vi jobber med, avslutter han.


Bergen møter Nidaros til et heftig oppgjør i dag i Bergenshallen kl. 16.00. Forrige møte med lagene endte med en seier til hvert lag.

Comments


bottom of page